Thomas og Tim og Far, mor og blypperne
© Søren Thomas Film, Danmarks Radio (DR)

18 virkelig fede tv-programmer, vi savner fra børnetimen

Vær lige stille – der er fjernsyn for dig!

14. oktober 2020 af Maria Greve, Ida Storm Frøslev Hansen

1. Sigurds Bjørnetime

“Bjørnen Bjørn falder ALTID i søvn, når der er TV-avisen!” – selvom vi vidste, at det uundgåeligt ville ske, var det lige sjovt hver gang, at Bjørnen Bjørn ikke kunne holde sig vågen, når hans ven Sigurd legede nyhedsoplæser i det lille dukketeater. Nå ja, og så havde Sigurd SÅ mange bamser! Det var vi meget misundelige på. 

2. Brum

Den lille nuttede bil med de små søde lygte-øjne sneg sig gang på gang ud af veteranbilsmuséet og oplevede nogle ret sindssyge ting udenfor muséets fire mure. 

Det endte som regel med, at han hjalp et forsvundet barn eller fangede nogle klumsede forbrydere, inden han vendte tilbage til sin ejer, der aldrig ænsede, at han havde været væk.

3. Thomas og Tim

I 16 afsnit følger vi brødrene Thomas og Tim, der med fantasi oplever det ene spændende eventyr efter det andet. Thomas var enormt forelsket i nabopigen Frida og helt besat af at tænke på bryster – den var nok ikke gået i børnefjernsyn i dag!

Et fun fact om Thomas og Tim er, at det er skuespilleren Jesper Klein, der lægger stemme til samtlige karakterer – både brødrene, pigen Frida, hunden Fifi og hønen Høne Bøne.

4. Luftens helte

”Op i karrusellen, for nu starter vi propellen, gi' den en på frikadellen, for nu letter karamellen! YIHA, luftens helte!” – er det verdens bedste temasang eller er det verdens bedste temasang? 

Det syntes vi i hvert fald, da vi som børn sad klistret op ad skærmen, når vi skulle se, hvilke eventyr Baloo og Kim Luftskipper nu skulle ud på, og om de kunne slippe fra luftpiraten Don Karnage denne gang (spoiler alert: det kunne de sjovt nok gang på gang). 

5. Max og Mule

Vi glædede os altid til at besøge Fedtmule, Max Mule, Sorteper, Per Junior og Pia Persort i Vovsekøbing. Måske du endda havde et lille crush på Max Mule? I så fald kan vi fortælle dig, at du ikke var alene! Der var altså noget underligt tiltrækkende over den hund...

6. Nøddepatruljen

Chip og Chap, den osteglade mus Monty, opfindermusen Dimsy og den lille, blå flue Summa var alle medarbejdere i Chip og Chaps detektiv-firma Nøddepatruljen. 

Her løste de alle de mysterier, der var for små for politet. Set i bakspejlet, er det rimelig sindssygt, at de to jordegern var CEO's i eget firma? De er i hvert fald de mest iværksættende jordegern, vi kender!

7. Far, mor og blypperne

Vores første møde med Hella Joof og Peter Frödin var som stewardessen Vivi og piloten Tom, der bare gerne ville være gode forældre. De blev vejledt og observeret af deres talende træer, Birk og Fyr, og ender med at få tvillinge-parret Pia Mia Miranda og Ib. 

Far, mor og blypperne husker os på, hvorfor vi elsker Hella Joof og Peter Frödin så meget – de var så søde, sjove og i absolut topform i dette børneprogram fra 1996.

8. Anton, min hemmelige ven

Det, vi husker bedst fra dette sjove børneprogram med Sebastian Klein, er uden tvivl de ulækre madder! 

Sebastian kunne lave madder med leverpostej, spegepølse, pålægschokolade og karse – alt sammen på det samme stykke rugbrød og, værst af det hele, SPISTE han madden! 

Ikke desto mindre gav det os lyst til selv at eksperimentere med alt, der var i vores forældres køkkenskabe til deres store fortrydelse: “Du må godt lave sådan en mad, men så skal du altså også spise den!”... Vi spiste den selvfølgelig aldrig...

9. Nana

“Hvad laver I?” spørger Nana. “Vi boller,” svarer moren henne fra sengen, hvor faren ligger ovenpå hende. Det var dengang, man kunne vise to voksne knalde midt i børnefjernsyn, uden det udløste en shitstorm. I det hele taget var serien om Nana helt nede på jorden, og vi elskede at følge hendes hverdag i skolen og med familien. Og så kan vi ikke snakke om serien uden at nynne ”Nana, Na-Na-Na-Naaanaaa, har du hørt om Naaanaaa?”

10. Bamses Billedbog

Han er egoistisk, temperamentsfuld, vild med søde sager og ret urimelig – ja, han minder faktisk rigtig meget om et lille barn, og måske er det derfor, vi sad klistret til skærmen, når den gule, honningglade bamse dukkede op på skærmen. Vi forstod virkelig Bamse og elskede at se ham gå på eventyr med Kylling i skoven eller spille guitar med Aske. Tihvertifald!

11. Hvorfor Uglen i Hulen

Vi lagde ikke mærke til det som børn, men det her program var altså temmelig syret – hulen var ret creepy, uglen så helt syg ud (indtil vi fandt ud af, at det i virkeligheden var en voksen, der stod på hovedet), og de to mænd lignede nogen, man ikke havde lyst til at møde en mørk aften. Til gengæld kunne vi få svar på alverdens mærkelige spørgsmål. Hver dag kom postbuddet nemlig forbi træet og afleverede breve fra børn, som ville vide, hvordan man laver flødeboller, bestiger et bjerg og passer en kat. Ret nyttig viden, ikk?

12. Kaj og Andrea

’Og hvis du siger missetand, bliver det til….. TIS-SE-MAAAAND!’ Du har uden tvivl siddet og fniset, når de to hånddukker sang Bakke Snagvendt-sangen og nåede til verset med dilleren. Men frøen og fuglen var ikke frække hele tiden. De legede også cirkus, robotter og far, mor og børn og havde ofte besøg af Povl Kjøller, som fik os til at vippe med tæerne, når han sang og spillede på guitar.

13. Ude på noget

Klik! Ved at trykke på kameraets udløser kunne Palle, Polle og Ruth rejse hvorhen de ville i deres røde bus, og vi fulgte med. Men skurken, den rige fætter Sigurd Kæphøj, var altid liiige i hælene på de tre for at få fingre i kameraet, og det var noget af et drama dengang i 80’erne. Og så var stjerner som Ghita Nørby og Tommy Kenter med i serien (ikke at vi overhovedet lagde mærke til den slags).

14. Fredagsbio

Dukkedamerne Anna og Lotte skød weekenden i gang hver fredag, når der var Fredagsbio. De boede i rødt hus sammen med Kirsten – som ikke var deres mor, men bare den voksne – og så var der selvfølgelig også dukken Georg, adoptivbarnet Fie og Buller. Anna og Lotte lærte os især at løse konflikter i børnehøjde, og vi labbede serien i os – faktisk var vi så vilde med den, at den kørte i over 25 år.

15. Bullerfnis

Hvordan var det at være barn i 60’erne? Det viste Buller og Fnis aka. Hella Joof og Peter Frödin os i Bullerfnis. I Den Store Glemmebog fandt de minder fra deres barndom. Når de slog på et af deres fjernsyn, viste det klip fra 60’ernes tegnefilm fra seje kvindelejre og datidens reklamer. Programmet var en slags tidsrejse for børn, og det var vildt underholdende.

16. Omsen og Momsen

Nogen burde måske have ringet til kommunen og anmeldt, at de to børn i Omsen og Momsen var alene det meste af tiden. De to unger, som blev spillet af granvoksne mænd i ble og med sut i munden, var nemlig inde på børneværelset, mens forældrene var inde i stuen og så TV Avisen eller film eller havde gæster. Børnene kiggede ud af nøglehullet, og storebror forklarede så lillebror, hvad de voksne lavede – hvad TV Avisen er, hvad en voksenfest er, og hvorfor far pludselig er så sur.

17. Alabadig

En pige leger med sin dukke, Alabadig, som hun kan trylle levende. Og når Alabadig er levende, går hun på opdagelse i byen og besøger spåkonen, tager på kanotur med dyrehandleren, hvor de fanger en gorilla og snakker med plankeværksmaleren. Det var en halv times magi at følge den levende Alabadig på eventyr, og jeg tror nok, flere af os bagefter prøvede at trylle vores Dukke Lise levende – uden held.

18. Eventyr til salg

Shiiit, hvor ville vi gerne være det barn, der fik lov til at trække en seddel fra fortællehatten nede i Danmarks Radios kostumekælder. På sedlen stod navnet på et eventyr, og det eventyr opførte de tre skuespillere så – selvfølgelig med kostumer fra den bugnende kostumekælder. Der var gys, kærlighed og drama for alle pengene, og det var virkelig en af de gode fra børnetimen. 

(Desværre kunne vi ikke finde et klip fra Eventyr til salg, men du kan se det på Bonanza lige her.) 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.