Kvinde der serverer grillspyd
© iStock

Sådan bliver du grillmesteren i venindegruppen

Få 4 simple råd til en vellykket grilning

14. juni 2018 af Simone Overgaard Aaberg

Har du aldrig rigtig gjort dig i at grille, men i stedet fået nogen med mere erfaring til at tage tjansen? Det kan også være, at du er blevet afskrækket af det mindre bål, som du udløste, sidste gang du prøvede at lave mad på grill... 

Men hvorfor lade det stoppe dig? Du får her fire gode – og meget simple – råd til at tage kontrol over grillen. 

1. Vælg den rigtige grill 

Står du og skal planlægge den perfekte sommerfest? eller vil blot lave noget lækkert mad til kæresten (eller måske bare til dig selv)? 

Uanset hvad, så går første step til god grillning ud på at overveje, hvilken grill kødet skal grilles på. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvilken en du vælger at folde dine skills ud på – nogle er nemlig lidt sværere at bruge end andre. Der skelnes typisk mellem tre slags grill: De to klassikere kulgrill og gasgrill, og så den nyere elgrill. 

For det bedste resultat, så vælg den grill, du føler dig mest tryg ved at bruge.  

  • Kulgrill: Det kræver lidt snilde og tålmodighed at mestre en kulgrill, men til gengæld får du den gode, gammeldags grill-oplevelse. Når kullet er gråt, er den klar til brug, hvilket tager omkring 30 minutter, fra du tænder op i grillen. Husk at have kul, lighter (eller tændstikker), optændingblokke og eventuelt noget sammenkrøllet papir klar – og pas på flammerne. 

  • Gasgrill: Som med et klassisk gaskomfur kræver gasgrillen blot, at du tænder for knappen (måske flere knapper), og starter gassen op. Det tager omkring 15 minutter, fra du tænder den, til du kan sætte maden over. Med en gasgrill kan du nemmere kontrollere temperaturen end med en kulgrill, da du kan skrue op og ned for blusset. 
  • Elgrill: Er særligt velegnet til altanen eller den lille lejlighedshave, da den ikke oser på samme måde som de andre grille. Grillen sætter du i en stikkontakt, og så tænder du ellers bare på en knap. Den er varm på omkring 10 minutter, og så smager maden stadig rigtig fint og grillet. 

Inden du skaffer dig en grill, så undersøg reglerne, for det sted du bor – nogle steder er det slet ikke tilladt at have hverken kul- eller gasgrill, og så er elgrillen måske din eneste mulighed. 

2. Kom olie på grillen

Det er virkelig træls, når kødet får sat sig så godt fast på den varme rist, at halvdelen af kødet bliver siddende, når du prøver at få stykket over på en tallerken. For at undgå sort, flosset kød, så smør lidt olie på grillen, inden du putter kødet på. 

Der findes flere forskellige olier og forskellige måder at gribe det an. Et godt tip er at dyppe en serviet i olie, som du med en tang kan smøre risten med, når den er blevet varm. Men hvis du vil være ekstra fancy, kan du også købe olie på spray. Det er da smart!

Kød på grill
© iStock

3. Brug et stegetermometer for at få perfekt kød

Den bedste måde at grille kødet helt perfekt er ved at tage et stegetermometer i brug. Det er supersmart og sikrer, at dit kød er stegt efter opskriften. Skal du eksempelvis grille kylling, er det vigtigt, at det bliver ordentligt stegt, og det er du garanteret, når kernetemperaturen når op på 75 grader – det samme gælder and og kalkun. 

Der findes et hav af forskellige stegetermometre – nogle mere simple end andre. Fælles for dem alle er, at spidsen af termometeret skal stikkes i kødet og som oftest i midten af det.

Hvis du ikke lige har et stegetermometer ved hånden, så sørg for at tage tid på maden. Du tror måske, at du kan tage den lidt på gefühlen, for ‘det plejer du jo på komfuret’, men tingene foregår lidt anderledes på en grill. Det er meget forskelligt, hvor lang tid kødet skal have, og det afhænger af både kødtype, størrelse og hvilken grill, som du bruger. Her er Google din bedste ven! 

Et godt tip til måltidet er at pifte det op med en superlækker cæsarsalat – den vil stå perfekt til et sprødt, grillet kyllingebryst. 

4. Låg på grillen, hvis der opstår flammer

I tilfælde af at kødet brænder på (i ordets bogstaveligste forstand), så vil den hurtigste måde at få bugt med flammerne være at sætte låget på grillen. Det skulle meget gerne slukke flammerne. PAS PÅ med at hælde vand over en grill med flammer, da det bare kan få dem til at blusse mere op. 

Husk at være forsigtig, når du kaster dig ud i at grille. Du vil så nødig have brændt mad – eller endnu værre brændte fingre. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori