Kvinder der kigger på mad i køleskab
© iStock

Sådan tjekker du, om du stadig kan spise det, du har i køleskabet

... selvom holdbarhedsdatoen er overskredet

26. maj 2018 af Amalie Kjær Boel

Mange af os kan godt blive revet lidt med, når vi er nede i Brugsen for at handle ind. Vi får øje på det ene tilbud efter det andet, og før vi får set os om, har vi købt hele butikken og er på vej hjem med to indkøbsposer i hver hånd. Der er dog lige det, at selvom det er superlækkert med en masse lækkert frisk mad i køleskabet, får vi det ikke altid spist eller drukket, før holdbarhedsdatoen er overskredet... 

Men inden du smider dine for gamle æg ud, har vi her lavet en liste sammen med fødevareekspert Michael René, der fortæller dig, hvordan du kan tjekke, om du stadig kan spise disse fem madvarer, der er til at finde i køleskabet – selvom datoen er overskredet. 

1. Brød 

Der findes intet bedre end et lækkert franskbrød, som vi lige kan smide på toasteren med en klat smør på, der begynder at smelte. Eller et sprødt stykke rugbrød fyldt med kerner! Ja, det værste er, hvis vi ikke når at spise hele brødet, inden det er blevet for gammelt... 

Michael siger, at brødet sagtens kan spises, selvom det er lidt over dato. Han tilføjer dog: “Er der skimmel på brødet, som grønlige eller mørkfarvede hår, så skal det smides ud. Det er ikke nok at smide den ramte bolle eller skive ud. Hele posen skal smides ud, da der lynhurtigt spredes svampesporer rundt i posen med brød.”

Ellers kan du lave det trick, at du fryser halvdelen af eksempelvis rugbrødet ned, så du har det til en anden god gang.

2. Mælk 

De fleste vil nok tænke, at de helst bare vil smide mælken ud senest én dag efter, at den har haft sidste holdbarhedsdato. Michael fortæller dog: “Mælk kan drikkes i op til tre dage efter sidste holdbarhedsdato, men har produktet været åbent og inde og ude af køleskabet mange gange, så er det kritisk. For har mælken været åben, så skal man bruge sine sanser og følge anvisningerne for holdbarhed nøje.”

Michael siger også, at en nyåbnet, gammel mælk ikke indeholder risiko for en fødevareinfektion, da alle bakterierne er slået ihjel under pasteuriseringen (en varmebehandlingsmetode til at forberede af fødevarens holdbarhed). Men kvalitetsmæssigt er produktet naturligvis forringet, og måske klumper mælken, men den fejler intet. Så det er op til dig, om du foretrækker din mælk en smule sur eller mere normal i smagen. 

3. Frugt 

Er du også en af dem, som hader brune bananer og smider dem ud, hvis der bare er kommet en lille brun plet på dem? Michael fortæller, at vi godt i enkelte tilfælde kan spise frugten, selvom den er lidt stødt – eller hvis den er pakket ind i en emballage i supermarkedet, selvom holdbarhedsdatoen er overskredet. 

“Men dette er dog ikke ensbetydende med, at der ikke er skadedyr, bakterier eller skimmelsvamp på frugten – for så kan frugten ikke spises og skal smides ud. Så efterse altid din frugt grundigt, inden du spiser den – specielt hvis den er over dato – og husk på, at det kun er emballeret frugt, der er datomærket. 

4. Kødpålæg 

Det er en af de madvarer, som du skal være ekstra opmærksom på! Michael siger, at hvis dit kødpålæg er over dato, skal du bruge dine sanser – og dufte og kigge på kødpålægget. “Dufter pålægget oxideret eller skarpt – eller er der slim eller farveændringer i overfladen af pålægget – så er det ikke værd at spise. Overordnet set holder pålægget ofte til datomærkningen plus minus et par dage.”

Du skal dog også huske at tænke på, at datomærkningen for alle kølevarer er under forudsætning af, at de alle er opbevaret ved plus fem grader celsius og ikke varmere. Så hvis du eksempelvis har holdt brunch for dine veninder, og kødpålægget har stået på bordet i mange timer (og det er sket et par dage i træk), så forkortes holdbarhedes i forhold til det, der står på emballagen. 

5. Grøntsager 

Det overraskende ved grøntsager er, at de faktisk kan spises i lang tid og i nogle tilfælde over holdbarhedsdatoen. Michael siger, at du skal bruge sanserne og kigge kritisk på dine grøntsager, så du ikke spiser dårligt, skadet og for gamle varer. 

Du bør altså smide dine grøntsager langt ud af vinduet, hvis de er ramt af bakterievækst, skimmel eller skadedyr. Det kan for eksempel være: væskeansamlinger på grøntsagen, som er atypiske, eller slimdannelse, behåret skimmelvækst eller skadedyr såsom eddikefluer.

Så kig efter mærkningen, når du køber mad 

Michael slutter af med at give et råd til to måder, som du kan bruge, når du skal huske, hvornår maden skal smides ud – altså hvor længe det i princippet bør holde i køleskabet. 

  • Best før: Madvaren kan holde sig til en bestemt dato og af og til også efter datoen. Eksempelvis: mælk, rugbrød, brød, havregryn, juice, kakaomælk.

  • Sidste anvendelsesdato: Madvaren må ikke spises efter udløbsdatoen af datomærkningen. Der er dog en buffer på plus eller minus en dag. Eksempelvis råt kød såsom: hakket, kyllingefileter, fisk, oksebøffer, fiskefrikadeller.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori