Banankage med valnødder ovenpå
En lækker, klassisk banankage går du aldrig galt i byen med. © Getty Images

3 varianter af banankage, der smager fantastisk

Klassisk banankage, bananmuffins eller banankage med saltet karamel?

9. september 2018 af Simone Overgaard Aaberg

Banankage er og bliver en af favoritterne, når det kommer til hjemmebag! Og vi kan næsten ikke få armene ned over de mange forskellige kage-variationer, som du kan bruge bananerne til (for helt ærligt, hvem elsker ikke bananer?).

Vi har samlet tre opskrifter, som du kan kaste dig ud i, når den søde tand melder sig: Den klassiske banankage, banan-æble muffins og banankage med et twist af saltet karamel. 

1. Opskrift på klassisk banankage

Opskriften svarer til cirka 10 personer. Det skal du bruge:

  • 125 gram blødt smør
  • 150 gram sukker
  • 320 gram mel
  • 1,5 deciliter mælk
  • 1 teske vaniliesukker
  • 1 teske bagepulver
  • 2 æg
  • 1 knivspis salt
  • 3 modne bananer (må gerne være blevet brune)
  • Eventuelt peanuts eller valnødder til pynt

Sådan laver du en klassisk banankage

  1. Start med at forvarme ovnen til 175 grader
  2. Mos bananerne med en stavblender (du kan også bruge en ske, hvis bananerne er bløde nok)
  3. Bland mel, vaniljesukker, bagepulver og salt sammen i en ny skål
  4. Smør og sukker blandes sammen i tredje stor skål
  5. Æggene hældes ét af gangen i samme skål som smør og sukker
  6. Tilsæt de moste bananer
  7. Til sidst hældes smør/sukker blandingen op i den store skål med resten af ingredienserne og mælken tilføjes
  8. Hæld den færdige dej op i en kageform og bag i ovnen i 30 minutter

Hvis kage i sig selv ikke er grund nok til at mæske sig med bananer, så er der fem grunde til, at bananer faktisk er meget sundere for dig at spise, end du lige går og tror! Velbekomme! 

Sunde bananmuffins med æble
Sunde æble-bananmuffins. © Getty Images

2. Opskrift på (sunde) svampede bananmuffins med æble

I den her lækre banankage-variant er mel delvist erstattet med havregryn, og der er sparet på lidt af det usunde – men det gør bestemt ikke smagen dårligere! Tværtimod smager de her sundere bananmuffins superlækkert! 

Opskriften svarer til cirka 15 muffins. Det skal du bruge: 

  • 2 modne bananer (må gerne være blevet brune)
  • 2 æbler
  • 2 æg 
  • 5 spsk honning (eller 80 gram sukker)
  • 1 1/4 deciliter mælk
  • 2 teskeer kanel
  • 3 teskeer bagepulver
  • 1 knivspids salt
  • 130 gram havregryn
  • 130 gram fuldkornsmel (hvedemel kan også bruges)
  • Eventuelt 30 gram finthakkede valnødder 

Sådan laver du svampede bananmuffins med æbler 

  1. Forvarm ovnen til 175 grader
  2. Start med at mos bananerne med en stavblender (eller en ske, hvis de er bløde nok)
  3. Riv æblerne med et rivejern 
  4. I en ny skål blandes de tørre ingredienser; bagepulver, kanel, salt, havregryn og mel sammen 
  5.  I en seperat skål piskes æg og honning (eller sukker) til en ensartet masse
  6. Den tørre ingrediens-blanding hældes over i skålen med æg og honning og røres rundt, til du har en ensartet masse 
  7. Til sidst tilsættes bananerne, æblerne og eventuelt de finthakkede valnødder
  8. Fordel dejen i cirka 15 muffinsforme (afhængigt af størrelsen) 
  9. Bag i ovnen i 20-25 minutter 
Banankage med saltet karamel og valnødder
Banankage med saltet karamel. © Getty Images

3. Opskrift til banankage med saltet karamel

Som basis for den her banankage-variant skal du følge opskrifen på klassisk banankage. Den kommer igen her – nu med tilføjelse af den lækre, saltede karamel-del: 

Opskriften svarer til cirka 10 personer. Til selve kagen skal bruges: 

  • 125 gram blødt smør
  • 150 gram sukker
  • 320 gram mel
  • 1,5 deciliter mælk
  • 1 teske vaniliesukker
  • 1 teske bagepulver
  • 2 æg
  • 1 knivspis salt
  • 3 modne bananer (må gerne være blevet brune)

Til karameltoppingen skal bruges: 

  • 3 deciliter fløde 
  • 100 gram brun farin
  • 1/2 deciliter mørk sirup
  • 4 spiseskeer usaltet smør
  • En knivspids flagesalt 

Tip: Du kan eventuelt skære en banan i skriver og bruge som pynt på den færdige kage.

Sådan laver du en banankage med saltet karamel

Først laves selve kagen:

  1. Start med at forvarme ovnen til 175 grader
  2. Mos bananerne med en stavblender (du kan også bruge en ske, hvis bananerne er bløde nok)
  3. Bland mel, vaniljesukker, bagepulver og salt sammen i en ny skål
  4. Smør og sukker blandes sammen i tredje stor skål
  5. Hæld æggene i ét af gangen i samme skål som smør og sukker
  6. Tilsæt de moste bananer
  7. Til sidst hældes smør/sukker blandingen op i den store skål med resten af ingredienserne og mælken tilføjes
  8. Hæld den færdige dej op i en kageform og bag i ovnen i 30 minutter

Imens kagen er i ovnen, kan du lave den saltede karamel-topping:

  1. Smør, sirup, brun farin, salt og fløde hældes i en dyb pande 
  2. Varm ingredienserne op under omrøring, indtil den brune farin er smeltet
  3. Kog forsigtigt massen op, indtil den har en sirup lignende konsistens. Rør indimellem. (OBS: massen bliver tykkere, når den køles ned) 
  4. Når der er seks minutter tilbage af kagen, hældes der cirka en tredjedel af karamelmassen over kagen. Kagen sættes i ovnen i de resterende minutter 
  5. Hvis karamelmassen er stivnet, når kagen er færdig, varmes den op på ny og glattes ud over den færdige kage 
  6. Pynt eventuelt kagen med friske bananskiver

God bagelyst!

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori