Bagom rødbeden

Rødbeden - kredsløbets bedste ven i vinterhalvåret!

Uanset om det handler om at holde snue og snot fra din hoveddør - eller forbedre dine fysiske præstationer er rødbeden den rodfrugt, du skal have fat i.
Den farvefulde rodfrugt er netop fremme nu: frisk, dansk og økologiske af slagsen kan findes til ikke ret mange penge.

Leverudrensende
Leveren er et travlt organ på 1,5-2 kg, som - blandt mange opgaver - konstant sørger for at rense dit blod for affaldsstoffer. Den bliver derfor også budt på lidt af hvert, og kan have glæde af en naturlig hjælpende hånd. Faktisk skal den udføre 500 forskellige opgaver i kroppen - ikke samtidig - men alligevel, det er en del! Den har en afgørende betydning for din næringsstofoptagelse og er med til at omdanne fedt, protein og kulhydrat således, at vi kan optage og omsætte dem. Den har også for opgave at optage A-vitamin, D-vitamin og B12-vitamin, samt kobber og jern. Særligt D-vitamin har mange danskere for lidt af, og det er vigtigt for mange af vores hormoner fungerer og for optimal calciumoptagelse (så vi kan bibeholde sunde og stærke knogler). Leverens stof-omdannelse har også stor betydning for vores fordøjelse, så en presset lever kan give både diarré og forstoppelse. Når ”maden” når til tyktarmen, skulle det gerne forlade kroppen inden for en overskuelig tid. Den er fuld af affaldsstoffer på dette punkt, og ligger det for længe i tarmen, kan disse sive ind i kroppen igen, groft sagt. Det er med til at overbelaste leveren, idét den én gang har taget sig af disse affaldsstoffer og gerne skulle bruge energien på de nye opgaver den har. Netop på grund af leverens detoxerende funktion, kan ubalance resultere i alt fra svækket immunforsvar, hudproblemer, søvnløshed, humørsvingninger, hovedpine og kronisk træthed samt maveproblemer.
Og her kommer rødbeden så ind i billedet. Rødbeder indeholder nemlig betain, der aktivt hjælper leverens affaldsudskillelse og neutraliserer giftstoffer. Den indeholder peristaltik fremmende enzymer, der hjælper til regelmæssige toiletbesøg, som igen er vigtigt for et sundt tarm miljø og affaldsstofudskillelse.

Rødbeden har også et pænt indhold af nitrat, der øger blodgennemstrømningen, hvilket leder videre til det næste punkt -

Rødbede og træning
Der er lavet flere studier på rødbede og træning, netop fordi rødbedens nitratindhold påvirker blodgennemstrømningen og sænker blodtrykket, men øger iltoptagelsen. Når kroppen får denne naturlige form for nitrat øges kvælstofoxid, som får vores blodkar til at slappe af, og derved øges iltoptagelsen. Man kan derfor yde mere ved fysisk aktivitet, hvor ilttilførslen til musklerne er afgørende for præstationen. I disse studier skulle de deltagende drikke ½ liter rødbedesaft dagligt, inden træning, og herefter udføre deres respektive træningsprogrammer. Ved lav intensitet forbedrede de deres resultater med 5-10% og ved høj intensitet 10-20%

Disse sundhedsfordele ved rødbeden er, når den indtages som saft/juice- men selvfølgelig er den også super sund som hel rodfrugt. Her får du gavn af de mange fibre den indeholder, samt den solide mæthedsværdi. Men netop fordi det er en grov rodfrugt, optager du langt fra det hele når du blot tygger den. Derfor er det optimale at variere det: som bagt rodfrugter, i en raw salat med revet æble og mandler eller som juice. Synes du smagen af rødbede alene er for ”jordet” kan du juice et æble og lidt ingefær med.

Madblog

På Womans madblog finder du velsmagende opskrifter fra uafhængige madbloggere, der har tabt deres hjerter til kogekunsten. På madbloggen vil du få serveret alt lige fra nemme aftenmåltider og små snacks til morgenretter og lækre desserter.

Bon appetit!