Glas, der skåler-

Champagne: Vælg de helt rigtige nytårsbobler til årsskiftet

30. april 2023 af Annoncør

Champagne er synonym med nytårsfesten. Det er dog ikke ligegyldigt, hvilken mousserende vin du serverer for dine gæster, da der er stor forskel på de enkelte varianter. Nogle synes, at champagne er for sur, og Asti er for sød. Men hvad skal du så vælge? Her følger en guide, der klæder dig på til at træffe den rigtige beslutning.

Champagne er ikke bare champagne

De fleste kalder alle typer af mousserende vin for champagne. Selvom det er en udbredt misforståelse, er det vigtigt at slå fast, at ægte champagne er den type, som er lavet på druer fra specifikke områder i Frankrig. Her er der strenge regler for produktionen, og det betyder, at champagne er en af de mest luksuriøse typer af mousserende vin.

Når du vælger champagne til din nytårsfest, er der flere faktorer, du skal tage hensyn til. En af de vigtigste faktorer er sødme. Champagne kan variere fra helt tør (brut nature) til meget sød (doux), så du bør først og fremmest overveje, hvad dine gæster vil foretrække. Hvis du er usikker, kan du altid vælge en demi-sec, som er en halvtør champagne.

Vælg det rigtige mærke – men overvej prisen

Du kan vælge mellem mange forskellige champagnehuse, og det kan være svært at vælge det helt rigtige. Nogle af de mest kendte og respekterede champagnehuse er Dom Pérignon, Moët & Chandon og Veuve Clicquot. Disse mærker er kendt for deres høje kvalitet og er ofte en sikker vinder til en nytårsfest.

Det er dog også værd at være opmærksom på, at ægte champagne ikke er billig. Derfor bør du også have prisen med i dine overvejelser. Champagne er en dyr investering, men det er ikke altid nødvendigt at vælge de dyreste flasker for at imponere dine gæster. Du kan få mange mousserende vine, som smager fantastisk og som ikke vælter budgettet.

Overvej en af de mange andre regioner

Som nævnt, behøver du bestemt ikke at investere i ægte champagne bare for at imponere dine gæster. Cava er eksempelvis en fremragende mousserende vin, der bliver lavet i Spanien – og den bliver produceret på den traditionelle metode, som også bliver anvendt til at fremstille ægte champagne.

Prosecco er en anden mousserende vin, der ofte er mere tilgængelig og overkommelig rent prismæssigt end champagne. Prosecco kommer fra Veneto-regionen i Italien og er normalt lavet af druerne Glera. Den har en lys og frisk smag og er ofte let og behagelig at drikke, hvilket gør den velegnet til nytårsfesten.

Uanset om du vælger en cava eller prosecco, er de et godt valg til din nytårsfest. De er billigere end champagne, men de kan stort set det samme. Du kan også vælge andre typer af mousserende vin, men generelt er det en god idé at gå efter en mellemting mellem det søde og det tørre, så du ender med en type, som de fleste kan lide.