Næste gang dine veninder kommer til hygge, så forkæl dem med lidt hjemmelavede snacks. Dine veninder vil elske at blive forkælet med et fad fyldt med lækkert brød, filosticks, og forskellige dip. Du får opskrifterne på det hele herunder. Og det skal selvfølgelig serveres med et glas vin til.
Verdens bedste madbrød
(Giver en hel bageplade brød)
Du skal bruge:
- 25 g gær
- 1 l koldt vand
- 300 g durummel
- 650 g hvedemel
- 1 spsk. salt
- Et skvat olivenolie
- Rosmarin og salt
Rør gæren ud i vandet, og tilsæt salt og mel lidt efter lidt. Dejen skal være godt klistret i det. Lad den blive i skålen, kom plastfilm over, og stil den i køleskabet natten over (minimum fem timer). Fordel så dejen på en dyb bageplade med bagepapir på, stænk med olie, og drys med salt og rosmarin.
Bages ved 200 grader i cirka en halv time. Kan spises både blødt og ristet.
TIP: Pynt brødet med oliven, inden du bager det - eller endnu bedre: bland oliven i dejen.
Hummus
Du skal bruge:
- 2 dåser forkogte kikærter
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk tahin (sesampasta - fås i helsekostbutikker)
- 1 dl olivenolie
- Saft af en citron
- Lidt vand
Skyl kikærterne godt, og lad dem dryppe af i en sigte. Tilsæt presset hvidløg, tahin, citronsaft og olivenolie, og blend hele massen i en food-processor eller med en stavblender, til den får den konsistens, du bedst kan lide. Tilsæt lidt vand, hvis hummussen er for tyk. Smag til med salt og peber.
Oliventapenade
Du skal bruge:
- 1 glas sorte oliven uden sten (cirka 110 gram)
- 2 spsk kapers
- 1 fed hvidløg
- 1/2 dl olivenolie
- evt frisk basilikum
Blend afdryppede oliven, kapers, presset hvidløg og olivenolie i en foodprocessor eller med en stavblender. Tilsæt frisk basilikum, hvis du vil spice smagen lidt op.
Tomat-feta-dip
Du skal bruge:
- 6 mellemstore tomater
- 4 spsk soltørrede tomater
- 1 spsk olie
- I00g cremet feta
- 1 fed hvidløg
Lad de soltørrede tomater dryppe lidt af en i sigte. Skær dem så i tern sammen med de friske tomater, og blend dem (enten i foodprocessor eller med en stavblender). Tilsæt det pressede hvidløg og fetaen, og blend godt igennem.
Sprøde filo-sticks
Du skal bruge:
- Filodej (fås på frost)
- Pesto
- Fetaost eller gedeost
- æg til pensling
Klip hvert lag af den optøede filodej ud i otte dele. Læg pesto og en lille teskefuld fetaost (eller gedeost) i en stribe et par centimeter inde på dejen. Pensl så med sammenpisket æg hele vejen rundt langs kanterne, og rul til cigartykke sticks. Læg alle sticksene på bagepapir på en bageplade, og pensl dem med resten af ægget. Bag dem sprøde i cirka 15 minutter ved 200 grader.