Julemiddagen

Du har ligget vandret i luften af stress og jag gennem december - og nu skal du så lige til eksamen juleaften hvor din koordinationssans, timing og overskud skal stå sin prøve, på én og samme gang, når de ca. 5 kg mad skal være færdig på samme tid! Her kommer en lille lynguide til, hvordan du undgår at spilde tiden - eller stå med de brunede klar en halv time før andestegen er færdig.

Julemiddagen - udgangspunktet

  • Andesteg
  • Flæskesteg
  • Brunede kartofler
  • Hvide kartofler
  • Rødkål
  • Sovs
  • Ris a la mande

 

D. 23/12 : Kog risengrøden. Smut og hak mandlerne til ris a la manden. Lav din grundsovs - altså  opbagningen og fløde, så kan du nemlig nemt tilsætte lidt andesky eller flæskesaft i morgen. Hvis du ikke vil lave de brunede kartofler af glaskartofler - kog så dem i dag og pil dem. De skal nemlig være helt kolde til i morgen. Laver du selv din rødkål, laver du også den i dag.

D.24/12: Morgen - pil de hvide kartofler og lig dem i et vandbad, så de ikke bliver brune. Pisk fløde til ris a la manden og lav den færdig. Lav din sukkerlage til de brunede kartofler, så er den klar til senere.

6 timer før: Sæt andestegen ind hvis du langtidssteger. Ellers sættes den ind ca. 3 timer før servering.

2 timer før: Sæt flæskestegen ind.

1 time før: Hæld din grundsovs i en gryde og lav den færdig med enten kraft fra and eller flæskesteg. Lad den stå ved helt lavt blus.

Put rødkål i en gryde og tænd svagt for den. Sæt de hvide kartofler til at koge. 

1/2 time før: Start på de brune kartofler.

15 min før: Tag and og flæskesteg ud af ovnen. Sluk for de hvide kartofler og skru op for rødkål og sovs. Få eventuelt en hjælpende hånd til at holde øje med de brunede kartofler, mens du skærer stegene. Anret stegene med folie over, så de holder varmen, mens du klarer det sidste. 

Du kan også vælge at lave andesteget dagen før, hvis det kniber med ovnpladsen til to store stege + du så har klaret det med udskæring. Hvis du gør dette, steg da anden som anvist og lad den køle inden du skærer den. Gem andefedtet og pensle anden med dette dagen efter, når du 25 min. inden servering sætter den i ovenen til flæskestegen. Den fylder trods alt mindrenu, uden skroget. Andefedtet sikrer dig at anden ikke bliver tør af genopvarmingen. Drys lidt ekstra salt på skindet, så det bliver sprødt og lækkert.

Lige inden: Hæld sovs og rødkål op i skåle - og folie over.

Hæld vandet fra de hvide kartofler og anret disse, samt de brunede, på fade. Folie af and, flæsk og kartofler og sæt det hele på bordet. 

Slut prut - nu skal du nyde din juleaften med familien, og tage imod alt den ros der skulle falde af over din præstation i køkkenet!

RIGTIG GLÆDELIG JUL FRA REGITZES KØKKEN ♥

Madblog

På Womans madblog finder du velsmagende opskrifter fra uafhængige madbloggere, der har tabt deres hjerter til kogekunsten. På madbloggen vil du få serveret alt lige fra nemme aftenmåltider og små snacks til morgenretter og lækre desserter.

Bon appetit!