Kalk uden ost og mælk

Du har hørt det før, jeg siger det igen. Kalk, eller calcium, er utrolig vigtigt for dig - specielt som kvinde, hvor risikoen for knogleskørhed er størst. Hvis du også ryger, drikker gode mængder kaffe og sodavand, og måske har lidt af en spiseforstyrrelse, så bimler alle alarmer for at passe ekstra godt på de kære knogler, der skal bærer dig livet igennem.
Du skal også være særlig opmærksom på kalken, hvis du spiser en meget proteinholdig diæt. Et højt protein indtag kan medføre en ubalance i kroppens syre/base værdier. Kroppens pH kan generelt godt tåle at svinge lidt, men pH (surhedsgraden) i blodet skal være på 7,4. Er den ikke det, er kroppen tilbøjelig til at trække calcium (base) ud af dine knogler og ind i blodbanen - med det resultat at du afkalker. Sørger du til gengæld for at indtage nok calcium, som kroppen kan bruge til at regulere syre/base balancen, er du uden om dét problem.
Men nu er det ikke alle der elsker et stort glas mælk og husker osten. Enten på grund af smag og vane, på grund af allergi - eller måske på grund af problemer med at fordøje dem. Men det behøver ikke være en undskyldning for at glemme kalken!
En voksen kvinde anbefales at indtage 800 mg kalk om dagen. Dette kan klares ved et stort glas mælk, 2 dl yoghurt, 2 skiver fuldkornsbrød og 1 skive ost. Men der er også andre måder at nå i mål på -
Her får du en liste, hvor kalkindholdet er angivet i mg pr. 100g af fødevaren
Sesamfrø 975 mg
Chiafrø 800 mg
Mandler 240 mg
Edamamebønner 226 mg
Grønkål 219 mg
Spinat 219 mg
Hasselnødder 136 mg
Rejer 78 mg
Grønne bønner 60 mg
Sild 50 mg
Kål, gennemsnitlig 50 mg (broccoli, hvidkål, rødkål)
Rødspætte 48 mg
Spiser du korn og gryn er særlligt fuldkornsknækbrød (87 mg) og havregryn (180 mg) godt.
En sidste lektie er også at huske D-vitaminer, da de er nødvendige til optagelsen af kalken. Det er for de fleste ikke noget problem at få D-vitamin nok. De bedste kilder er fed fisk og solen. Derudover findes D-vitamin i små mængder i både kød, fuldkorn, æg og grønt. Får du dine 300g fisk om ugen, og spiser du generelt varieret, er du i hvert fald sikret, uanset om solen viser sig eller ej.