Kalk uden ost og mælk

 

 

Du har hørt det før, jeg siger det igen. Kalk, eller calcium, er utrolig vigtigt for dig - specielt som kvinde, hvor risikoen for knogleskørhed er størst. Hvis du også ryger, drikker gode mængder kaffe og sodavand, og måske har lidt af en spiseforstyrrelse, så bimler alle alarmer for at passe ekstra godt på de kære knogler, der skal bærer dig livet igennem.

Du skal også være særlig opmærksom på kalken, hvis du spiser en meget proteinholdig diæt. Et højt protein indtag kan medføre en ubalance i kroppens syre/base værdier. Kroppens pH kan generelt godt tåle at svinge lidt, men pH (surhedsgraden) i blodet skal være på 7,4. Er den ikke det, er kroppen tilbøjelig til at trække calcium (base) ud af dine knogler og ind i blodbanen - med det resultat at du afkalker. Sørger du til gengæld for at indtage nok calcium, som kroppen kan bruge til at regulere syre/base balancen, er du uden om dét problem.

Men nu er det ikke alle der elsker et stort glas mælk og husker osten. Enten på grund af smag og vane, på grund af allergi - eller måske på grund af problemer med at fordøje dem. Men det behøver ikke være en undskyldning for at glemme kalken!

En voksen kvinde anbefales at indtage 800 mg kalk om dagen. Dette kan klares ved et stort glas mælk, 2 dl yoghurt, 2 skiver fuldkornsbrød og 1 skive ost. Men der er også andre måder at nå i mål på - 

Her får du en liste, hvor kalkindholdet er angivet i mg pr. 100g af fødevaren

 

Sesamfrø                  975 mg     

Chiafrø                     800 mg

Mandler                    240 mg

Edamamebønner       226 mg

Grønkål                    219 mg

Spinat                      219 mg

Hasselnødder            136 mg

Rejer                         78 mg

Grønne bønner            60 mg

Sild                            50 mg

Kål, gennemsnitlig       50 mg (broccoli, hvidkål, rødkål)

Rødspætte                  48 mg

 

Spiser du korn og gryn er særlligt fuldkornsknækbrød (87 mg) og havregryn (180 mg) godt.

En sidste lektie er også at huske D-vitaminer, da de er nødvendige til optagelsen af kalken. Det er for de fleste ikke noget problem at få D-vitamin nok. De bedste kilder er fed fisk og solen. Derudover findes  D-vitamin i små mængder i både kød, fuldkorn, æg og grønt. Får du dine 300g fisk om ugen, og spiser du generelt varieret, er du i hvert fald sikret, uanset om solen viser sig eller ej.

Madblog

På Womans madblog finder du velsmagende opskrifter fra uafhængige madbloggere, der har tabt deres hjerter til kogekunsten. På madbloggen vil du få serveret alt lige fra nemme aftenmåltider og små snacks til morgenretter og lækre desserter.

Bon appetit!