Lun græskarsuppe

 

Det er den ultimative efterårspise sådan et græskar, og jeg glæder mig hvert år, til de kommer frem. Derfor står denne uges blogindlæg i græskarets tegn! Det er nemlig en multigrøntsag om man så må sige - og så alligevel ikke, for græskaret er faktisk et bær! Den er i sorts-familie med squash og er blevet dyrket de sidste 7000 år - og slut september/oktober er højsæson for de danske græskar. Oprindeligt spiste man kun kernerne, fordi kødet var for bittert, men det er der som bekendt blevet gjort op med siden, for græskarkødet er både god til vegetariske retter, som tilbehør til kød eller som hovedingrediens i desserter. Den kan også syltes eller dampes ind med naturligt sukker og bruges som sød puré til ost eller morgenmad. Græskaret findes i forskellige variationer, vist nok 150 forskellige slags! Men dem vi ser flest af er: butternut - den aflange og lidt klokkeformet, hokkaido  - den runde, og St. Matini - de store vi kender som halloween græskar. Der er mest smag i butternut og hakkaido, men fælles for dem alle er, at de er meget lave på kalorier med sølle 18-25 kcal/100g. Til gengæld er de rige på fibre, antioxidanten betakaroten, samt folat, kalium og C-vitamin.

2 personer

2 små hokkaido, eller 1 stort butternut

1 løg

1 dåse kokosmælk

2 cm ingefær

1 spsk soja

2 spsk olie

Skær græskarene over på langs og skær kernerne fri. Snit en smule af bunden og toppen så de halve græskar kan stå i ovnen. Skræl løget og skær det i 4 kvarte. Kom lidt olie, 1/4 løg og soja i hver udhuling (der hvor kernerne var). Bag dem ca. 30 minutter i ovnen ved 180 grader. 

Imens forbereder du fyldet

Tip til fyld

Gem græskarkernerne, vask dem fri fra tråde og tør dem let. Rist dem herefter på panden med lidt olie, timian og soja. De udgør et lækkert fyld til suppen. Alternativt smager kikærter, bacon eller kylling også godt i.

Herefter tages græskarene ud og køles let af. Hvis du som jeg vil bruge skallen til servering, skal du forsigtigt løsne kødet fra skallerne. Lad ca. 1 cm "kød" blive, så du ikke risikerer at suppen løber fra dig, når du hælder den op! Du kan også skære hele græskaret op, hvor du kun lige undlader den aller yderste del af skallen. Sluk for ovnen om kom græskarskallerne tilbage, så de kan holde sig lune i eftervarmen  Kom kokosmælk og ingefær i blenderen sammen med græskarkødet, samt løg/olie/soja fra midterne af græskarene. Blend til en smooth og lækker suppe. Smag eventuelt til med mere ingefær eller soja.

Vil du have den rigtig varm, kan du forsigtigt genvarme den i en gryde.

Kom suppen i skåle eller skaller, server med dit valgte fyld og nyd en mættende og sund suppe!

 

 

Madblog

På Womans madblog finder du velsmagende opskrifter fra uafhængige madbloggere, der har tabt deres hjerter til kogekunsten. På madbloggen vil du få serveret alt lige fra nemme aftenmåltider og små snacks til morgenretter og lækre desserter.

Bon appetit!