Nytårsmiddag

Du har inviteret gæster og har ikke lige gennemtænkt, hvordan du får decembers juleunderskud til at gå op med en fin middag - samtidig med, at du ikke har tid til at bruge hele dagen i køkkenet - for du skal jo også være stang lækker med + 2 timer i badeværelset! Og nytårsaften går det ikke at spise dem af med en makrelmad... Jeg har derfor sammensat en enkel nytårsmiddag - hvor du kan lave det meste dagen før, så du kan bruge tiden på selve dagen på, at gøre dig smækker lækker. Derudover indeholder den hverken gluten, stivelse eller laktose - de ting der oftest giver ballonmave! Og er der noget man ikke gider nytårsaften i den stramme kjole, så er det at ligne en potentiel sprængfarlig spæreballon.

Du kan slippe afsted med at lave det hele for under 300 kr, - forudindtaget at salt, peber, stegeolie, vanillepulver, kakaopulver og kokosolie er en del af dit basislager (hope so! )

Le Menu

Forret: Laksetatar med avocado, ingefærmayo og kinaradisse

Hovedret: Rød karry med oksekød 

Dessert: Snickerskage

 

Ingredienser:

Forret

400g laks

1 glas røde rogn

1/2 kinaradisse

2 avocado

soya

1 dl mayonaise

4 cm ingefær

 

Hovedret

3 dåser kokosmælk (gem 1 dl)

600g oksekød 

600g gulerod

3 løg

1 squash

1/2 glas rød karry

4 cm ingefær

3 fed hvidløg

2 spsk olie

10 kaffirlime blade

300g røde ris

eller

1 stort blomkålshoved

1 spsk eddike

1/2 løg

salt og peber

 

Dessert:

200g mandler

300g dadler (1 portion)

1 dl kakaopulver (det "ægte" altså ren kakaopulver, ikke sådan noget nesquick inspireret noget)

1/2 dl kokosolie

100g dadler (2 portion)

1/2 tsk rå vanillepulver

1 dl kokosmælk

1 1/2 dl peanutbutter

100g peanuts

100g 70% chokolade

 

Dagen før:

Forret: Dagen før tager du laksen ud og lader den tø på køkkenbordet i en time. Mens den stadig er frossen, men på vej mod optøning, skærer du den i skiver og derefter i tern. På den måde for du fine stykker, der ikke går i stykker. Klip to stykker husholdningsfilm ud og pak laksestykkerne ind i dette - så holder det sig fint til dagen efter. Riv ingefær og bland det med mayonaise. Opbevar i en bøtte med låg.

 

Hovedret: Skræl gulerod og løg og hak begge i tern, ca 1 x 1 cm. Hak squashen på samme måde. Riv ingefær og hvidløg fint og skær chilien i tynde skiver. Varm olien op og tilsæt ingefær, chili og hvidløg. Når det dufter tilsætter du løg, squash, gulerødder og kaffirlime blade. Lad det få en lille smule farve og tilsæt nu rød karry. Rør godt rundt og kom oksekødet i. Når alt kødet er brunet kommer du kokosmælken på. Simretiden afhænger af oksekødsypen og simretiden er derfor mellem 30 min til 2 timer.  Google dit navnet på den udskæring du har købt og lad retten simre den angivne tid, til kødet er mørt. Stil i køleskabet til i morgen.

 

Dessert: Blend mandler til mel. Tilføj kakao, dadler og kokosolie. Blend en omgang til. Tryk nødde/daddelmassen ud på en tallerken. Brug eventuelt "siden" af en bageform der kan skilles (altså en kageform uden bund) På den måde bliver kagen helt rund. Blend dadelportion "2" med 1 dl kokosmælk og 1/2 tsk rå vanille. Smør denne karamel ud over bunden. Smør herefter peanutbutteren ud over karamellen. Hak peanuts og chokolade og strø over hele kagen med rund hånd. Stil i køleskabet - done!!

På dagen:

Forret: Udsten avocado og hak i tern som med laksen. Bland med citronsaften og peber. Hak kinaradissen i samme størrelse tern - gem ca. 5 cm til pynt. Bland laks, avocado og kinaradisse med ingefærmayo, og stil tilbage i køleskabet. Ved servering putter du 1 1/2 dl laksetatar ned i en rund udstikker (i princippet bare en rund metal cirkel) Har du ikke sådan en, kan store muffinforme af gummi bruges - og er det heller ikke en mulighed, må du klare det i fri hånd. Riv din kinaradisserest med en skræller så du får helt fine og tynde skiver. Lig det fint på toppen af tataren og slut af med en teske rogn. Voila - forret klar til servering.

Hovedret: Inden i sætter jer til bords med forretten, sætter du risen til at koge i én gryde og oksekarryen til at simre i en anden. Sæt et ur til at ringe efter 12 min. Sluk for risen og lad dem trække mens du spiser færdig med dine gæster. Vælger du blomkålsris så kan du lave dem om formiddagen ved at blende hele molevitten og sætte film over - og i køleskabet med det. 

Mens du lige hælder vandet fra risen og finder tallerkender frem til hovedretten, skruer du helt op for oksekarryen - så den er rygende varm når det serveres. Har du lavet blomkålsris kan du lige inden servering lade dem dampe i 2-3 min i en gyde med låg. Men endelig ikke længere, for så får du blomkålsmos - og dét er ikke lige det vi sigter efter, i hvert fald ikke i aften.

Server karryen oven på ris eller blomkål i dybe skåle eller store tallerneker, så du kan få godt med karry med.

Dessert: Når i så kommer i desserthumør, ja så står kagen klar i køleskabet :-)

 

Jeg håber i får en rigtig dejlig aften! GODT NYTÅR! 

Madblog

På Womans madblog finder du velsmagende opskrifter fra uafhængige madbloggere, der har tabt deres hjerter til kogekunsten. På madbloggen vil du få serveret alt lige fra nemme aftenmåltider og små snacks til morgenretter og lækre desserter.

Bon appetit!