Kvinde spiser vandmelon
Vandmelon er lækkert og sundt at nyde på ferien.© Getty Images

6 nemme tips, der sikrer dig en sundere ferie

Har du et ønske om at leve sundt?

2. marts 2019 af Christina Nyvang Andersen

Lad det være sagt med det samme: Sommerferien er ikke tidspunktet at starte et nyt sundheds-regime. Det allervigtigste ved at være på ferie er at få en masse spændende oplevelser, slappe af og oplade batterier, så du er klar til at komme hjem til virkeligheden med ny energi.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at du behøver at vokse ud af alt dit nyindkøbte sommertøj og blive forpustet, når du skal slæbe din kuffert op på førtse sal, når du kommer hjem. Der findes steder, hvor du kan springe over, hvor sundheds-gærdet er lavest i løbet af din ferie.

Her får du de nemme løsninger til, hvordan du kan nyde dig gennem en (lidt) sundere ferie.

1. Husk at slappe af

Husk, at du er på ferie, og giv dig selv lov til med god samvittighed at slappe helt af, så du kommer hjem med fornyet energi og overskud.

 • Do: Brug ferien på at slappe af med en god bog, et magasin eller yndlingsmusikken på din smartphone i en liggestol ved poolen. Eller smid dig på et tæppe på stranden og lad din hjerne koble helt fra, mens du lytter til bølgernes brusen, de glade mennesker og din egen vejrtrækning.
 • Don't: Lad være med at taste dine tommelfingre af led på mobiltelefonen. Sluk den eller sæt den på lydløs og lad den blive på dit hotelværelse. Undgå alle hverdagsspekulationerne og hold dig fra de dragende caféer med gratis wifi. Arbejds-mails og ekskærestens Facebook-profil giver dig bare unødige bekymringer. 
Kvinde på badedyr
Husk at slappe af! Du har ferie!© Getty Images

2. Flirt, kys, knald

Når du er på ferie, render du ind i en masse mennesker, du sikkert aldrig ser igen. Hvorfor ikke udnytte den situation og kaste dig ud i alt det, du måske er lidt mere forsigtig med i din egen hjemby?

 • Do: Læg an på de lækre, mørklødede hunks, som elsker danske kvinder. Flirt uhæmmet, nyd et hedt kys under sommerhimlen og kast dig ud i et one night stand. De uskrevne regler for, hvor mange du må score på en aften, bliver automatisk annulleret, når du er uden for landets grænser.
 • Don't: Lad være med at dyrke usikker sex. Kønssygdomme og uønsket graviditet bliver desværre ikke annulleret, bare fordi du har haft passet oppe af tasken. Husk, at p-piller ikke beskytter dig imod kønssygdomme, så frem med de små gummimænd!
Sommeflirt
Pas på dig selv, når du flirter – også i udlandet.© Getty Images

3. Pas på med alkoholen

Alkohol feder i sig selv, og er du til farverige cocktails, bliver kalorie-indholdet skudt ekstra i vejret af den tilsatte fløde, sødmælk og sukker.

 • Do: Skal du fyre den af til det vilde beach-party, kan du med fordel kaste dig over vin, øl eller shots. Du kan nemlig drikke tre store fadøl eller fem glas sød hvidvin, før du er oppe på det samme kalorieindhold, som der er i en Piña Colada. Savner du alligevel et parasol-pimpet cocktailglas, er de letteste drinks vodka og danskvand med citrus, en rom og cola eller en gin og tonic.
 • Don't: Drop fanatismen. Har du lyst til en enkelt, farverig drink ved pool-kanten, skal du ikke være fanatisk eller bange for at suge en Piña Colada i dig. Du skal bare vide, at den indeholder lige så mange kalorier som tre kugler flødeis eller to poser Matadormix, og at den gør dig hurtigere oppustet end fuld.
Husk: At Sundhedsstyrelsens velmente råd om, at du kun skal drikke 14 genstande om ugen, også gælder på Mallorca. Der er intet galt i at slå sig lås, når du er på ferie, men der er heller ikke meget ved at vende hjem med en smadret lever og en sygelig trang til daglig indtagelse af alkohol.

Kvinder nyder drink i poolbar
Drop fanatismen, og nyd en drink i baren. Eventuelt en vodka/Redbull.© Getty Images

4. Når det kommer til sommerfristelsen is

At holde sig helt fra is på sin sommerferie må nærmest betegnes som den ottende dødssynd.

 • Do: Er du alligevel interesseret i at kunne passe dit mini-skirt hele sommeren, kan det være en fordel for dig at kaste dig over de lettere is-varianter som sorbet-is, sodavands-is og is, der er lavet på mælk i stedet for fløde.
 • Don't: Lad være med at flippe ud med kalorie-tælleriet. Du skal bare være opmærksom på, at du kan guffe dobbelt så mange kugler i dig, hvis du vælger dem af sorbet- eller mælke-is frem for dem af fløde-is, og beder du om at få isen i et bæger i stedet for en vaffel, kan du da også lige klemme en kugle mere ned.
Is med kugler
Det kan være svært at styre udenom lækre flødeis. © Getty Images

5. Morgenmaden på sommerferien

Mmm... Findes der noget bedre end at gå ombord i en kæmpe morgenbuffet med alverdens lækkerier, uden du selv skal gøre andet end at åbne munden og skovle ind?

 • Do: Er du så heldig at skulle holde ferie længere sydpå end Lolland, kan du gå amok i lækker, eksotisk, frisk frugt og smoothies på morgenbordet. Frugten indeholder vigtige A- og B-vitaminer, der holder din hud blød, glat og ung, giver dig energi og modvirker stress og fedtet hår. Bonus!
 • Don't: Er du på vej ud af tunikaen og ned i poolen, og vil du undgå at føle dig for oppustet, skal du undgå det lyse toastbrød, de små fedtede pølser og den snaskede bacon.
Morgenmad på ferie
Nyd en masse frisk frugt frem for kage på ferie. Det er så lækkert!© Getty Images

6. Fysisk aktivitet

Du kan sagtens få din daglige motion uden at fylde din kuffert med løbesko, svedbånd og håndvægte.

Prøv for eksempel:

 • En rask løbetur i vandkanten
 • Gå en lang tur rundt i byen og kig på seværdigheder
 • Tag på trekking-tur i bjergene
 • Svøm en tur langs stranden
 • Snup et slag strand-tennis i sandet
 • Lej en vandcykel i stedet for en motorbåd

Træning i poolen: Vil du give den fuld gas med træningen på din ferie, er der uanede muligheder for anderledes aerobic-timer i hotellets pool. Se her, hvordan du nemt kan holde mavemusklerne i form, selvom du er på ferie:

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.