© Netflix

Challenge: Tør du at holde skærmfri ferie eller tage på tur uden din mobil?

Trænger du (eller én, du kender) til en detox fra mobilen, kan en udflugt uden skærm være en sjov idé. Få gode tips fra en sej influencer, som tog udfordringen op.

12. maj 2021 af Benjamin Creative for Netflix

En ferie eller udflugt uden skærm kan uden tvivl virke angstprovokerende – og måske netop derfor er det en genial idé. Du kan nemlig opleve en frihed, som gør, at du føler dig langt mere tilstede.

Influenceren @anelouisereimer tog den vilde udfordring op, da hun skulle på roadtrip og lod telefonen blive hjemme. I stedet skulle hun bruge tiden på at hygge med familien (se lige, hvad de lavede i videoen i bunden af artiklen!). 

Her får du hendes overvejelser, hvis du selv tør at kaste dig ud i en skærmfri ferie.

#1: Reglerne skal gælde for alle

Når du sætter dig for at holde en skærmfri ferie, skal det gælde for alle, som er med på turen. Du kan ikke bare sige til dine børn, at de ikke må have mobiler, og så selv hive din egen frem. Dine børn ser på dine mønstre og spejler sig i dem, så derfor er det vigtigt, at "de voksne" også overholder reglerne for en skærmfri tid sammen. 


Det samme gælder, hvis du er standhaftig, men du rejser med andre, som ikke kan lade telefonen ligge. Så ryger konceptet om, at I skal nyde kvalitetstid sammen, og hvis andre sidder på mobilen, vil du hurtigt kede dig. Det handler om at huske på, at en social medie-detox kan være en god ting, hvis I fokuserer på, at I gør det for at bruge tiden sammen.

#2: Find ud af, hvad I skal bruge tiden på

Når Instagram, TikTok og Fortnite bliver sat på pause, frigiver det en masse tid. Det er vigtigt at gøre sig nogle tanker om, hvad der skal ske i stedet for i den tid, hvor du plejede at scrolle gennem Facebook, eller hvor ungerne måske hyggede sig i gamerstolen.


Start med at identificere situationerne. Er det typisk efter aftensmad, eller er det mere i de små pauser, at der er behov for skærmtid? Lav i stedet nogle andre aktiviteter dér. Hvis du har børn, som skal underholdes, kan I tage en kreakasse frem og forvandle toiletrullen til en sjov robot. Eller I kan gå på bingojagt i naturen og se, hvem der kan krydse mest af på deres bingoplade med ting, I selv har valgt, som I kun kan finde i naturen.

#3: Tag en snak om skærmtid vs kvalitetstid – og få en god oplevelse

Selvom det er sundt og sjovt med en udfordrende detox-tur med nul skærmtid, betyder det ikke, at skærme generelt skal gøres til fjender. Devices og digitale medier er kommet for at blive, så kunsten er at finde ud af, hvordan du gør brug af dem fornuftigt, hvor der både er plads til fysisk nærvær og at være sammen med vennerne digitalt. 


Hvis du har børn, kan I få en god dialog om, hvad dit barn til hverdag bruger tiden på – og måske få en sund skærmoplevelse sammen. Se for eksempel den nye familiefilm 'Familien Mitchell mod maskinerne på Netflix'. Her bryder en moderne familie med deres opslugte behov for skærme, når de sammen skal på familietur. 

Den nye, underholdende animationsfilm kan sætte gang i gode og ærlige snakke om, hvordan I kan få mere tid sammen væk fra skærmene. 

© Netflix

Se allersidste afsnit af influencer-familiernes roadtrip uden mobiler

I forbindelse med Netflix-lanceringen af 'Familien Mitchell mod maskinerne' tog tre modige influencer-familier på family roadtrips – helt uden deres mobiler. Her kan du se, hvordan turen forløb i tredje og allersidste afsnit!