Kvinde der rejser med håndbagage
Lær alle reglerne for håndbagage at kende. © Getty Images

Skal I på ferie? Her er reglerne for håndbagagen

Hvad er det egentlig, du ikke må have med?

23. maj 2019 af Amalia Kristiansen

Du kender sikkert det med at stå helt nervøs i køen til sikkerhedskontrollen i lufthavnen med en frygt for, at de tager din bagage til side. For har du nu for meget væske med? Og måtte du egentlig have den saks med? Der er mange regler for, hvad du må putte i din trolley, når du skal ud at rejse, og det kan være forvirrende at finde rundt i.

Vi har derfor samlet de væsentligste regler for, hvad du må have med i din håndbagage, når du skal ud at rejse. 

Pak din håndbagage smart

Håndbagagen er den bagage, som du selv tager med ombord på flyet. Det skal altså først og fremmest være noget, du selv gider at slæbe på, indtil du er fremme.

Din håndbagage skal gennemgå et tjek i sikkerhedskontrollen, og for at gøre det nemmest for dem (og dig) er det en god ide at pakke din håndbagage smart. Du ved sikkert selv, hvor frustrerende det kan være, når Gerda på 80 år går gennem sikkerhedskontrollen i skildpaddetempo.

Det betyder, at du kan ligge de ting, som der altid skal ud af håndbagagen, øverst, når den skal igennem kontrollen. De ting, du skal lægge øverst er:
  • Alt elektronisk udstyr (eksempelvis din telefon, din computer, dit kamera eller elektroniske tandbørste)
  • Væsker (som er et punkt for sig selv)
Kvinde der pakker håndbagage
Pak din håndbagage smart, så det går hurtigere i sikkerhedskontrollen.© Getty Images

Hvor meget væske må jeg have i håndbagagen?

Der er meget snak om væsker, når du skal igennem sikkerhedskontrollen. Det er der, fordi der er strenge regler for, hvordan væskerne skal pakkes, og hvor meget du må have med på din weekendtur med veninderne til Paris

Væske i håndbagagen gælder både parfume, drikkelse, deodorant, mascara, cremer, og Nutella. Det hele gælder for væsker, også selvom det er mere eller mindre flydende. 

Inden enhver sikkerhedskontrol vil du kunne finde poser, som du kan pakke din væske i. Hvis du vælger at pakke den hjemmefra, skal det være i en gennemsigtig og genlukkelig plastikpose, og du må kun have én pose med. Hvis du har flere med, kan du risikere, at de bliver taget i sikkerhedskontrollen.

Du må gerne medbringe mere end én væskebeholder, men de skal alle kunne være i én genlukkelig og gennemsigtig 1 liters plastikpose. Hver væskebeholder må derudover maks indeholde 100 milliliter.

Hvis du har en lighter med, som jo også er flydende væske, skal du vise denne i sikkerhedskontrollen. Du må maks medbringe en lighter. Efter sikkerhedskontrollen skal du bære den i din lomme, da den ikke må være pakket i håndbagage eller indtjekket bagage grundet brandfare. 

Genstande, som du ikke må medbringe i håndbagagen

EU har fastsat regler for, hvad du ikke må medbringe i din håndbagage. Alle lande indenfor EU er tvunget til at overholde reglerne, men der kan være nogle lande, som har strammere regler, og det kan også være, at lande udenfor EU har andre regler. Så hvis du har planer om at holde nytår i udlandet, er det en god ide at undersøge reglerne for håndbagage i den lufthavn, du skal til.

EUs regler for ting, du ikke må medbringe i håndbagagen er:
  • Spidse og skarpe genstande (eksempelvis hobbyknive, sakse, strikkepinde, barberblade)
  • Skydevåben og andre ting til affyring (eksempelvis spyd, pistoler, legetøjsvåben)
  • Værktøj og stumpe genstande (eksempelvis koben, baseballbat, hammer, køller)
  • Brændbare stoffer (eksempelvis tændstikker, fyrværkeri, røgbomber)
Sikkerhedskontrol i lufthavnen
Kend reglerne for håndbagage, inden du går igennem sikkerhedskontrollen. © Getty Images

Tjek regler for håndbagage med dit flyselskab

Det er vigtigt at pointere, at reglerne for håndbagage varierer fra flyselskab til flyselskab. Det kan både indbefatte, hvor mange tasker du må have med, og hvor meget det må veje. 

Det er derfor altid en rigtig god idé at læse på flyselskabets hjemmeside, inden du pakker håndbagagen. Så er du sikker på, at du ikke tager for meget med.

En anden god idé er at finde en trolley, som kan være i hattehylden i flyet, så du ikke risikerer at skulle tjekke den ind og betale dyrt for det. 

Og ellers er der ikke så meget andet at sige end god ferie! 

Kilde: Københavns Lufthavn

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide