Tre veninder på en rejse
Det er vigtigt at forventningsafstemme inden en rejse. © Getty Images

9 spørgsmål, du skal stille dine veninder, inden I beslutter at rejse sammen

“Hvornår ønsker vi at stå op om morgenen?”

10. august 2023 af Henny Müller Dahl

En rejse er oftest en fantastisk oplevelse, som sent går i glemmebogen. Rejser du med dine veninder, din familie eller din kæreste for den sags skyld, så vil I ofte blive knyttet tættere sammen ovenpå alle de gode oplevelser, I netop har haft sammen. Men men men... En sådan tur kan i visse tilfælde også være lidt op ad bakke, hvis I, der rejser sammen, pludselig finder ud af, at I ikke har de samme rutiner, de samme ønsker eller de samme døgnrytmer. 

For selvom du eksempelvis har kendt dine veninder i lang tid, så er I sammen på en anden måde, når I er på ferie, end når I mødes til kaffe og drinks hjemme hos hinanden. Med lidt forventningsafstemning inden afrejse kan I dog nå ret langt, og derfor har vi her samlet nogle spørgsmål, I kan tage fat i og stille hinanden inden jeres tur. Så er der gode odds for færre konflikter. Læs med herunder. 

1. “Hvad er vores budget?” 

Der er stor sandsynlighed for, at du og dine rejsemakkere arbejder i forskellige professioner og har forskellige indtægter. Måske nogle af jer stadig studerer og har et stramt budget at leve for? Derfor vil der også være forskel på, hvor meget I hver især har råd til at bruge på en rejse. Hvis I allerede inden afrejse lægger en plan for, hvor mange penge I skal bruge på at lave ting sammen på ferien, kan I undgå en del akavede situationer. Det kan jo nemt ske, at den ene veninde vil spise på Michelin-restaurant på feriens sidste dag, mens en anden veninde udelukkende har råd til hotdogs. Tal om det inden. 

2. “Hvad gør vi med mad?” 

I forlængelse af at tale om budget er det også relevant at komme ind på den mad, I tænker at spise på rejsen. I kan selvfølgelig diskutere, hvor dyr eller hvor billig mad, I håber på at spise, men der er også andre ting på madfronten, I kan drøfte. 

Skal I spise ude hver aften, eller vil I også gerne lave mad selv, hvis I bor i egen lejlighed? Hvor meget lokal mad vil I prøve, og er der nogle i gruppen, der er meget kræsne og nervøse for at smage anderledes mad? Er der nogen, der foretrækker vegetarisk mad? Skal det helst være fancy mad, hurtig mad, nem mad? Det kan være svært nok i sig selv at finde et godt sted at spise (hvem kender ikke til at gå helt hangry rundt i en ukendt by og lede efter et sted?), så gør det nemmere for jer selv ved at tale om disse ting inden. 

Veninder drikker øl på rejse
Det kan være en god idé at tale om budget allerede inden afrejse. © Getty Images

3. “Hvornår ønsker vi at stå op om morgenen?” 

Der er helt sikkert nogle i venindegruppen, der er A-mennesker, mens der er andre, der klart er mere B-mennesker. Det kan være rigtig irriterende for alle parter, hvis den morgenfriske veninde allerede har spist morgenmad og gjort sig klar til dagen klokken 08:15, mens resten sover til klokken 11:00. Det er både surt for den ene part at skulle vente på de andre, og ikke mindst for de andre parter at skulle tvinges til at stå tidligt op på ferien. Prøv at aftale, at I finder en mellemvej, så I ikke bliver sure på hinanden hver morgen. 

4. “Skal vi planlægge eller være spontane?” 

Der kan også være forskel på, om I er typerne, der vil planlægge, hvad I skal se og opleve hver dag på rejsen, eller om I mere er dem, der elsker at være spontane og tage tingene, som de kommer. Dette kan også være en af de ting, der er gode at drøfte, inden rejsen begynder – I kan jo altid planlægge lidt og stadig have masser af plads til at være spontane. 

Det er også godt at tale om, hvem der skal stå for hvad, når det kommer til planlægningen, for det er unfair, hvis én person skal stable hele programmet på benene selv. 

5. “Hvad vil vi helst opleve på rejsen?” 

Et spørgsmål, der kan have mange forskellige svar. Er det strandture? Er det kulturelle oplevelser? Vandsport? Shopping? Restaurantbesøg? Vi tør vædde med, at den veninde, der helst bare vil slappe af på stranden, vil blive rigtig ærgerlig over at blive trukket med på museer dagen lang. Tag en runde, hvor I taler om, hvad I glæder jer mest til at lave på ferien, og sørg så vidt muligt for at få plads til lidt af det hele – eller aftal at dele jer op. 

Kvinder snakker på ferie
Spørg ind til, hvad dine veninder helst vil opleve på rejsen. © Getty Images

6. “Hvordan har vi det med at feste i udlandet?” 

Der er helt sikkert nogle, der er mere komfortable med at tage på barer, natklubber og andre festlige steder i udlandet, end andre er. Er I typerne, der bare synes, at det er sjovt, eller er I nervøse for, om der kan opstå uheldige situationer? I kan eventuelt aftale, hvor mange aftener I vil bruge ude, og at I altid skal kunne få fat på hinanden, hvis der er noget. 

7. “Tager vi offentlig transport, eller skal vi gå til alt – og i så fald hvor langt?” 

Der er dem, der foretrækker at hoppe på metroen, og så er der dem, der synes, at et nyt sted opleves bedst på gåben. Der er helt sikkert fordele ved begge transportmåder, men det bliver en riiigtig lang tur fra Moulin Rouge til Eiffeltårnet, hvis den ene veninde, der aldrig orker at gå, beklager sig over sine ømme fødder hele vejen derhen. 

Veninder på ferie går på gaden med mad i hånden
Nogle elsker at gå – andre foretrækker offentlig transport på rejsen. © Getty Images

8. “Vil vi gerne møde nye mennesker?” 

Når I rejser, vil I højst sandsynligt være omringet af andre rejsende. Hvor meget I kommer i kontakt med andre, er meget forskelligt, men bor I eksempelvis på et hostel, eller sover I i en sovesal med andre, kan det føles ret naturligt at falde i snak med andre grupper. 

Der kan også være forskel på, hvordan I i gruppen har det med dét – vil I gerne have nye venner på turen, eller vil I helst bare have jeres egen lille gruppe? Elsker I at møde nye ansigter, eller har I ikke overskud til at tale med folk, I højst sandsynligt ikke vil møde igen? Er der nogen, der vil blive sur og irriteret, hvis en af jer pludselig inviterer sine nye venner fra Ungarn med ud at spise med jeres gruppe? Alt sammen spørgsmål, der kan være smarte at drøfte. 

9. “Hvordan har vi det med at bruge tid hver for sig?” 

Vil I gerne bruge hvert sekund med hinanden, eller er der plads til, at I kan trække jer lidt og lave jeres egen ting indimellem? Bare fordi I er på ferie sammen, behøver hele gruppen ikke nødvendigvis at lave de samme ting hver eneste dag. Det kommer selvfølgelig an på, hvor stor en gruppe I er, men I kan eventuelt aftale, at det er helt fair, at nogle besøger en kendt katedral, mens andre drikker kaffe på en sidegade. Tal åbent om det, så ingen bliver sure over, at andre ikke vil med hen til de samme ting.