Christiansborg Slot og Rosenborg Slot
Tag på roadtrip og udforsk Danmarks slotte. Der er mange at vælge imellem © Getty Images

10 storslåede slotte, du kan besøge i Danmark

Nogle af dem er som taget ud af et eventyr!

12. juni 2020 af Helene Desirée Jørgensen

Danmark er et gammelt kongerige, og hvad er et kongerige uden storslåede slotte? Bliver din sommerferie afholdt i Danmark, kan du med fordel tage på rundtur og udforske nogle af disse smukke skatte. 

Vi har samlet 10 slotte i Danmark, der bestemt er et besøg værd.

1. Egeskov Slot 

På Fyn findes Egeskov Slot, der rummer (måske) Danmarks flotteste have, labyrinter, udstillinger og meget, meget mere. Sæt gerne hele dagen af, da der er en masse at se.

2. Kronborg Slot 

Vidste du, at Shakespeares fortælling Hamlet foregår på selveste Kronborg Slot i Helsingør? I dette storslåede renæssanceslot kan du blandt andet opleve de berømte kassematter og Holger Danske. 

3. Frederiksborg Slot 

Vil du blive klogere på Danmarks historie, skal turen gå til Frederiksborg Slot i Hillerød. Slottet, der tidligere husede kongelige, fungerer i dag som et museum i eventyrlige omgivelser. 

4. Rosenborg Slot

Er du til eventyrsskatte og juveler, skal du besøge Rosenborg Slot i København. Her finder du nemlig den berømte riddersal med tronestole (som i et eventyr), kongekroner, dronningekroner og sidst men ikke mindst: kronjuvelerne. 

5. Marselisborg Slot 

Dette moderne slot ligger I Århus og fungerer som kongefamiliens bolig om sommeren og i juletiden. Udover det unikke design kan du også opleve det smukke naturområde med hav og skov, som slottet er placeret i. 

6. Koldinghus Slot 

Var det noget med en renæssancedans eller måske mjødsmagning og fægtning? På dette slot i Koldning, der i gamle dage blev brugt til at vogte grænsen mellem Danmark og Slesvig, er der rig mulighed for at få en på opleveren. 

7. Amalienborg Slot 

Amalienborg Slot i København er Dronning Magrethes hjem i vinterhalvåret. Slottet består af et museum, der kan gøre dig klogere på kongefamilien, og det er her, du kan opleve livgarderne marchere og spille.  

8. Gråsten Slot 

Dette storslåede slot ligger i Gråsten og er kendt for at være kongefamiliens hus i sensommeren. Fra 1935 tilhørte slottet Dronning Magrethes forældre og hendes mor, Dronning Ingrid, stod for en stor del af planlægningen af blomsterhaverne. 

9. Christiansborg Slot 

På Christiansborg Slot i København, der også rummer Folketinget, kan du opleve Riddersalen, hvor Dronningen afholder sine gallamiddage og tronsalen, hvor hun modtager kongelige, præsidenter og ambassadører. Som noget nyt kan du også få indblik i festforberedelserne i det kongelige festkøkken. 

10. Fredensborg slot 

Fredensborg Slot bliver – på grund af den franske barokstil – kaldt for Danmarks Versailles Slot. I den tilhørende smukke have kan du opleve urtehaven, slyngede stier og Nordmandsdalen med talrige skulpturer. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.