Kvinde rejser med baby
Hvilken slags ferie I skal på, spiller også en rolle, når det kommer til det praktiske.© Getty images

8 ting, der er gode at vide, når du rejser med en baby

Skal baby have sit eget flysæde eller sidde på skødet?

19. november 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Skal du ud at rejse med baby i den nærmeste fremtid? Så har du måske stillet dig selv et af flere spørgsmål om, hvad pokker der nu skal pakkes til turen, hvordan I får slæbt barnevognen med og hvad med vacciner – er det nødvendigt? 

Hvis du er førstegangs mor – eller bare ikke har rejst med en baby før – så kan det være en sand jungle at finde rundt i alle de praktiske ting, der skal tages højde for, når du rejser med en baby. 

Vi har derfor samlet otte ting, der er godt at vide til babys første ferie.

1. Baby skal have sit eget pas

Før i tiden kunne baby komme med på mor eller fars pas, men det er ikke længere en mulighed. Så skal I krydse landegrænser, så skal du huske at bestille et pas til baby hos borgerservice. Et pas til børn i alderen 0-11 år koster 115 kroner at få lavet (og så kommer der et pasfoto oveni). 

2. Valg af flysæde til din baby

Hvis du skal på en flyvetur med din baby, så skal du vælge, om han eller hun skal have sit eget sæde eller blot sidde på skødet – men uanset om du giver din baby sit eget sæde eller ej, så kan du nok godt forvente at blive brugt som pude gennem en stor del af turen.

Du kan enten vælge at booke billet til, at baby sidder på skødet under turen, eller booke et sæde ved siden af dit eget, hvor du så eksempelvis kan have en autostol stående, som baby kan sidde i. En plads på skødet koster hos mange flyselskaber ikke ekstra, mens et seperat sæde ofte koster det samme som til børn over to år.

Nogle flyselskaber giver mulighed for at booke en bassinet, der er en slags vugge, som hænger på væggen foran jeres sæder (dog er der ofte et begrænset antal). De pladser kan især være gode til lange rejser.

Rejse med baby pakkeliste
Der er pludselig mange ekstra ting, der skal pakkes, når du rejser med baby.© Getty Images

3. Pak den rigtige taske til turen

Fra at have håndbaggagen fyldt udelukkende med magasiner, snacks, bøger og andet gøgl, der skal underholde på turen, så vil du uundgåeligt støde på et eller andet babyrelateret i din søgen efter høretelefonerne. En håndtaske er nemlig ikke længere bare en håndtaske – den er en babytaske! 

Både for din egen og for babys skyld, så er det en god idé at pakke den helt rigtige taske med alt, hvad det indebærer. Hvis du rejser med en partner, så kan I være smarte og dele det op, så den ene har en håndtaske kun med babys ting, og den anden har en håndtaske med alt det føromtalte gøgl.

Pakkeliste til babytasken

Her er en række ting, du med fordel kan pakke med i babytasken:

  • Vådservietter
  • Vaskeklude
  • Creme/salve
  • Ekstra tøj (gerne mere end et – du ved aldrig...) 
  • Stofbleer 
  • Sutter
  • Nusseklud/sovebamse
  • Babylegetøj
  • Snacks/grød/modermælkserstatning (alt efter alder, og hvad din baby får)
  • Dyne og pude 

4. Mad med hjemmefra

I mange lande har de glimrende babyprodukter og mange at vælge imellem. Men du kan ikke være sikker på, at de har lige dén grød, som din baby er allerstørst fan af – og det kan måske være ret rart at have til rådighed. Derfor kan du overveje, om du vil pakke mad noget mad med hjemmefra, som du ved, at baby godt kan lide. 

5. Barnevogn – egen eller leje?

Et vel nærmest uundværligt redskab til, når du skal på ferie med baby, må være en barnevogn eller klapvogn. Selvfølgelig kommer det også meget an på barnets alder, og hvordan I generelt har kørt tingene i jeres familie – men en barnevogn eller klapvogn er nu praktisk til de lange gåture på strandpromenaden eller byvandring og sightseeing. 

Du kan både vælge at tage jeres egen barnevogn/klapvogn med eller leje en det sted, I skal på ferie, hvis det er en mulighed. Rejser du for eksempel med TUI eller Spies, så kan du på flere hoteller leje en klapvogn på stedet.   

Skal du med fly og vælger at tage din egen barnevogn med, så er det en god idé allerede ved bestilling af flybilletterne at undersøge selskabets regler og praksis omkring barnevogne. 

Bæresele til rejse med baby
En bæresele kan være super praktisk, når du rejser med baby.© Getty Images

6. Autostol til bilen

Skal I på bilferie? Så giver det selvfølgelig sig selv, at du har autostolen med i bilen fra start. Men det kan også være, at du planlægger at rejse til en feriedestination med fly eller tog, for så her at leje en bil, I kan drøne rundt i. 

Mange steder kan du leje en autostol sammen med bilen – husk at bestille det med fra starten af, så du er sikker på, at der er en til rådighed, når I kommer derned. Alternativt kan du tage jeres egen med hjemmefra. Her skal du tjekke det enkeltes flyselskabs regler og priser for medbringelse af en autostol. 

7. Leje af vugge

Babyer sover meget – okay, ikke nødvendigvis så meget eller længe i træk, som du af og til godt kunne ønske dig – men stadig, søvnen er en vigtig del af din babys dag. Derfor skal der selvfølgelig også tænkes på. 

Har du en rejseseng, som du tænker at tage med på ferie? Eller synes du, det er nemmere at leje en, der hvor du skal hen? Mulighederne kan også afhænge af, om du bor på hotel, lejer en bolig eller er hos venner og familie. Undersøg og få på plads hjemmefra, om der er vugge med til den boligtype, du har valgt – eller om du eventuelt skal leje den ved siden af. 

8. Vacciner til din baby

Hvor går ferien hen? Det har meget at skulle have sagt, når det kommer til, om det er nødvendigt at få din baby vaccineret inden afrejse – og det er en god idé at have undersøgt det i god tid forinden. Du kan læse mere om vacciner til børn her

Kilder: Borger.dk

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.