Kvinde med kuffert og solhat står på en togstation
Hvis du trænger til (endnu) en god grund til at rejse, så har du den her.© iStock

Undersøgelser viser, hvor sundt det er at rejse

Sol og varme er godt til særligt én tid på måneden

28. april 2018 af Simone Overgaard Aaberg

At rejse giver dig ikke kun et break fra dagligdagen – det er også hammer godt for dit helbred! Hvad end du rejser alene, med din mor, kæreste, veninde eller hund, så gavner solens stråler mod hverdagens problemer. Vi har samlet seks gode grunde til, at du skal finde badetøjet frem fra skabet, pakke din trolley og sætte kursen mod lufthavnen og måske solrige Barcelona, så snart der er lidt penge til overs på kontoen. 

1. Det gør dig mindre stresset

En undersøgelse fra American Psychological Association viser, at når du tager en pause fra din normale hverdag, og det der til dagligt fylder hjernen, så falder dit stressniveau betydeligt. Så selvom der ligger en eksamen og venter forude, og den kan være svær at se bort fra, så skub den til side de dage, du er væk — i sidste ende kan det gavne din opgave mere, end hvis du tog den mentalt med på ferie. 

2. Du bliver en gladere udgave af dig selv

Føler du dig lidt ved siden af dig selv? Måske oplever du, at du bliver irritabel bare det, at din mor spørger ind til, hvordan din uge er gået? Samme undersøgelse viser, at det at tage en ferie kan afhjælpe negativitet. Effekten kommer allerede ved planlægningen og bestillingen af selve ferien, der har en positiv påvirkning på de hormoner, der har indflydelse på dit humør. Bare det at rejse væk fra vante omgivelser kan tage fokus væk fra hverdagens problemer – og på den måde give dig mere overskud og formentlig et større smil på læben.

Kvinde ligger i en hængekøje på en sandstrand
Hvis du sørger for at koble helt af, gavner det både krop og sind. © iStock

3. Dine knogler bliver stærkere

Hvad end du bruger alle dagens solskinstimer på en solseng, imens du lytter til lyden af de afslappende bølger med en cocktail i den ene hånd og din yndlingsbog i den anden, eller foretrækker timer med sightseeing og lange gåture, så har solen den fantastiske evne, at den fylder din krop med D-vitamin. Det har i følge en undersøgelse betydning for vores optagelse af calcium (kalk), der forbedres og i den forbindelse styrker dine knogler. Det er da en særdeles god grund til at tage et smut sydpå! 

4. Det mindsker menstruationssmerter

Ja, den er god nok. Det kan faktisk have en positiv indflydelse på de smerter, som vi kvinder måned efter måned må trækkes med. Selvom det ikke ligefrem lyder tiltalende at skulle tage på badeferie, når frøken rød kommer på besøg, så gør en kombination af ovenstående fordele en masse godt for dig og din livmoder! D-vitaminerne fra solen er godt mod den trælse PMS og samtidig kan dit mindre-stressede-jeg have indvirkning på, hvor mange smerter du har. 

Kvinde på en strand
Andre omgivelser end dem, vi er vant til, kan give inspiration til hverdagen.© iStock

5. Det booster din kreativitet

Har du nogensinde overvejet, hvorfor du altid er vildt kreativ og glad, når du kommer hjem fra ferie? Det er der god grund til! En undersøgelse viser, at når vi oplever nye omgivelser, smage og dufte, så påvirkes vores hjerner til at forme nye nerveforbindelser, der påvirker kreativiteten. Så der er stor chance for, at du tager hjem med fornyet inspiration, når du er udenlands. 

6. Du ældes på en sundere måde

Alle de nye indtryk, som du får på dine rejser, hjælper til at holde din hjerne i gang. I følge en undersøgelse fra Global Coalition on Aging vil den viden, du helt ubevidst suger til dig, mens du går op og ned af Roms gader, stimulere din hjerne. Kombineret med de mange beslutninger, der skal tages i løbet af en dag (såsom hvilken strand du skal arbejde med din tan på), kan din ferie vise sig at være med til at holde hovedet i gang. Så nu har du en undskyldning for at tage afsted, så ofte budgettet tillader – det er i virkeligheden en fremtidsinvestering i dig selv! 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide