Hårsynder
Begår du disse hårsynder? © Getty Images

10 hårsynder, du helt sikkert (også) begår

Smid straks det hår, du har i hænderne – og læs med her

17. juli 2023 af Redaktionen

1. Du sætter vådt hår op

Derfor er det en dårlig idé: Når du lukker fugt inde, kan det give kløe og skæl. Selve håret bliver slidt og kan knække.

Det skal du gøre i stedet: Lad håret lufttørre, eller føntør det. Hvis du kan lide det fugtige hårs medgørlighed, kan du bruge mousse inden føntørring eller en teksturspray i tørt hår.

2. Du siger til frisøren: “Gør, som du har lyst til”

Derfor er det en dårlig idé: Du kan kun slippe afsted med at give din frisør frie hænder, hvis du er stamkunde og kender hende eller ham godt. Ellers kan det ikke tilrådes – godt nok er personen uddannet inden for stil og farve, men du er nødt til at sætte ord på dine ønsker og dit look, hvis du skal ende med et resultat, der klæder dig og din stil.

Det skal du gøre i stedet: Gør dit forarbejde godt, især inden større ændringer. Undersøg, hvilke frisurer og farver der klæder din ansigtsform og teint, og brug gerne et par minutter på at overveje, hvad din stil egentlig er.

3. Du bruger elastikker med metalkant

Derfor er det en dårlig idé: En stofelastik, der er samlet med et metal-bånd, skærer i hårstrået – både når du sætter den i og tager den ud.

Det skal du gøre i stedet: Som børn havde vi måske ikke så mange alternativer, men nu findes der silikoneelastikker, der hverken niver eller slider, og ellers er en blød scrunchie også en oplagt mulighed. 

4. Du laver drastiske farveændringer med hjemmefarve

Derfor er det en dårlig idé: Hårfarve er skrappe sager, der helst skal håndteres af en professionel. Forsøger du dig med stærke kulører derhjemme, eller værst af alt: at gøre en brunette til blondine eller omvendt, vil du ofte ende med en unaturlig mellemkulør. Og så skal du alligevel til frisøren.

Det skal du gøre i stedet: En opfriskning af din naturlige farve kan du måske godt klare hjemme, hvis du har styr på sagerne, men ellers bør kun din frisør ændre på din hårfarve. Hun kender alt til kemien og farverne, så de ekstra penge er godt givet ud.

5. Du laver meget stramme hestehaler

Derfor er det en dårlig idé: En stram opsætning i ny og næ gør ingen skade. Hiver du derimod håret stramt tilbage hver dag, kan du presse hårsækken så meget, at den holder op med at producere hår. Selve håret bliver også skrøbeligt af det.

Det skal du gøre i stedet: Gem de stramme look til særlige lejligheder. Til daglig kan du eksperimentere med blidere opsætninger og også lade lokkerne hænge en gang imellem. Det har de godt af.

6. Du glatter hår uden varmebeskyttelse

Derfor er det en dårlig idé: Et glattejern er 200 grader varmt. Varmebeskyttelse fungerer som en grydelap, så håret ikke tørrer ud.

Det skal du gøre i stedet: Spray beskyttelse på hver lok, og før glattejernet igennem. Hold ikke jernet længe samme sted – så hellere køre flere gange.

7. Du gnubber dit våde hår med håndklædet

Derfor er det en dårlig idé: Håret er mest sårbart, når det er vådt. Når du gnubber det med håndklædet, vil det gøre det frizzy og knække det.

Det skal du gøre i stedet: Vrid håret i badet, og tryk resten af væden ud med et håndklæde. Det tager længere tid, men er sundere.

8. Du sover med vådt hår 

Derfor er det en dårlig idé: Vådt hår knækker nemt, når du gnider det rundt på puden. Og du kan også få svamp i hovedbunden, når den holdes fugtig længe.

Det skal du gøre i stedet: Har du ikke tid til at vaske hår om morgenen, så gør det et par timer inden sengetid. Alternativt kan du føntørre det.

9. Du klipper dig selv

Derfor er det en dårlig idé: En hurtig omgang med saksen skader da ikke ... Bare lige pandehåret ... Jo, det gør! Du risikerer at klippe for meget eller for skævt. I sidste ende bliver frisørregningen større, når der skal rettes op på skaderne.

Det skal du gøre i stedet: Prioritér at bruge penge på frisørbesøg, og få eventuelt en frisure, der ikke kræver så meget vedligeholdelse. Trænger du kun til en studsning, kan det mange steder gøres relativt billigt. Og hvis det kun er pandehåret, der trænger, vil mange frisører også gerne gøre dét billigt, hvis du ellers bliver klippet i salonen regelmæssigt.

10. Du bruger glattejern i vådt hår

Derfor er det en dårlig idé: Pssshhh ... Det er lyden af dit hår, der koger. Den bølgende damp er både badevandet, der fordamper, og hårets egen indre fugt, der forsvinder ud i den blå luft. Resultat: sprød, tør og skør høstak.

Det skal du gøre i stedet: Håret skal være 100 procent tørt, inden du finder glattejernet frem. Så giv det tid til at lufttørre, eller føntør det. Vil du gerne forme lokkerne, kan du bruge et stylingprodukt med indbygget varmebeskyttelse.

Artiklen er tidligere bragt i magasinet