Kvinde der smiler på stranden med solcreme på
© iStock

10 ting du skal huske, inden du går i solen

Bliv solsmart i en fart med Womans 10 forebyggende solråd – og gå fra avs til ahhh!

19. juni 2021 af Camilla Haldrup

Årets første rigtige solstråler er i den grad begyndt at kysse på os, og du kan for alvor tage din nye bikini i brug. Wihii! Men før du planter dig på håndklædet, så gå igennem denne huskeseddel. Den kan spare dig for brandbils-røde balder og skallende skuldre.

Klik videre, og bliv solgudinde – på den sunde måde!

1. Opdatér dullegrejet

Start med at kaste et blik på dit dullegrejsskab. Står der slatter af solcreme fra de forrige somre? Kig kritisk på cremerne og kassér dem, hvis:

  • De er mere end to et halvt år gamle. Det er den generelle max-holdbarhed for solcremer. Nogle holder kortere, så tjek flasken for en specifik udløbsdato.
  • Du har opbevaret dem ved høje temperaturer og haft dem meget med ude i solen. Solcremer skal helst opbevares ved stuetemperatur, ellers minimeres faktor-effekten. Og så kan du ikke stole på dem.
  • De ser mærkelige ud i farven eller konsistensen. Så skal de direkte i skralderen.

2. Cremer til kroppen

Nu er der plads i toiletskabet til en ny hær af solcremer. Men hvilke soldater skal du hyre?

Først og fremmest skal du gå efter en solcreme, som beskytter mod både UVA og UVB-stråler og er fotostabil – det vil sige, at den ikke nedbrydes i solen. Så er du rustet mod alvorlige solskader som hudkræft og de mere kosmetiske påvirkninger som for tidlig ældning af huden. Hvis du skal i vandet, så gå desuden efter en creme, der er vandfast eller vandafvisende.

En fornuftig solcreme-garderobe til kroppen kan se sådan ud:

Solcreme til kroppen
© Tromborg.dk

Solcreme til kroppen med høj beskyttelse (faktor 30) til de første dage/uger i solen.

  • Solcreme til kroppen med medium beskyttelse (faktor 15-20), som du smører dig med, når din krop har vænnet sig til solen. Fortsæt med denne creme resten af sommeren.

Tromborg har to lette og lækre solcremer ved navn Deluxe Sun Protection SPF 30 med økologiske ingredienser. De koster 300 kroner stykket på Tromborg.dk.

 

3. Faktor til fjæset

I stedet for at bruge de lidt federe kropssolcremer, så brug en solcreme skræddersyet til dit ansigt. Så beskytter du dig mod solens skadelige stråler OG giver din ansigtshud god hudpleje på samme tid. 

Solcreme til læberne
© Dermalogica.dk

Ansigtssolcremen skal gerne indeholde medium til høj faktor, alt efter hvor lys din hud er, og hvor god du er til at gemme dit ansigt under hatte og lignende. Fjæset – især næse og pande – er nogle af de steder, hvor solen falder mest tydeligt i. Og det er også her, at rynker og læderhud er allermest tydelige.

Dermalogicas smarte Solar Defence Booster SPF50 kan bruges alene eller blandes i din almindelige fugt-dagcreme eller makeup. 405 kroner på Dermalogica.dk.

4. ... og læberne! 

Solcreme til læberne
© Netspiren.dk

En stick til læberne med faktor 15 eller derover er også et musthave – for hvem gider have flere rynker om munden end højest nødvendigt? Pomadekonsistensen har større chancer for at blive siddende på kyssetøjet end almindelige solcremer.

Prøv for eksempel Annemarie Börlinds Sun Lip SPF 20 uden parabener. Den koster 70 kroner på Netspiren.dk.

5. Sådan smører du

Nu har du creme-sagerne – her er, hvordan du bruger dem:

  • Smør på forhånd! Smør dig med solcremen cirka en halv time, før du går ud i solen, så virker det beskyttende filter i cremen bedst.
  • Smør tykt på! En voksen skal bruge en håndfuld solcreme svarende til 30-40 gram, men de fleste af os underdoserer. Vi bruger ofte kun en tredjedel, og derfor er vi langt mindre beskyttede, end vi tror, når vi har cremet os ind.
  • Smør mere, hvis du er badenymfe! Hvis du har smurt dig med vandfast solcreme, kan du sammenlagt bade en lille time, før du skal smøre dig igen. Er cremen blot vandafvisende, er du sikker i små 40 minutter. Men det forudsætter, at du lufttørrer. Tørrer du dig med håndklædet, må cremedunken hives frem igen.

6. Glem ej garnet

‘Så, NU er jeg klar!’ tænker du måske. Men ikke helt. Dit hår har nemlig også brug for beskyttelse i solen. I hvert fald hvis du vil undgå, at det bliver tørt, falmet og slidt af UV-strålerne.

Solcreme til håret
© Parfumdreams

De fleste solbeskyttende hårprodukter sprayes i, inden du går i solen. Det gælder også for Wella SP Sun UV Spray, som beskytter både dit hår og hårfarve. Den koster 285 kroner på Parfum Dreams.

Og lad nu være med at tænke, at sommersolen og saltvandet skal bruges til at give dig lyse, smukke guldlokker. Du vil højest sandsynligt ende med tørt og ødelagt garn, når du bruger naturen som afblegning... 

7. Hit en hat 

En solhat
© Hm.com

Både for dit garns og dit ansigts skyld er en bredskygget solhat en god allieret under solbadningen. H&M har lavet en feminin stråhat, der er idéel til strandturen – og så koster den ikke mere end 80 kroner på Hm.com. Det er da et fund!

8. Pak med omtanke

De slemme solskader sker, når du allermindst venter det. Når du egentlig bare lige skulle sidde en halv time i parken med veninderne – og vupti, pludselig har du storsteget i solen uden solcreme en HEL eftermiddag. Så forbered dig på dine dage i solen.

Solcrememist til ansigtet
© Webapoteket.dk

Pak en stor taske med vand og snacks, så du ikke går sukkerkold. Og husk naturligvis at fylde den op med solcremer, så du kan opfriske faktorbeskyttelsen i løbet af dagen. Cirka hver anden time må du have cremedunken frem igen – oftere, hvis du bader eller sveder meget. En solcreme i sprayform er superpraktisk at have med i farten. Prøv Vichys Ideal Soleil. Den virker i alle vinkler og giver dig en solid faktor 50 beskyttelse – og så er den parfume- og parabenfri. Den koster 132 kroner på apoteket.

9. Planlæg en pause

Og nu vi er ved planlægningen, så prøv så vidt muligt at styre uden om de giftige soltimer mellem klokken 12-15. Her er UV-strålerne på deres højeste, og der bør du tage et break – uanset hvor godt du har cremet dig ind.

Brug for eksempel pausen til at spise frokost. Din mave er garantrisset gået i gang med rumleriet på dette tidspunkt, så find et sted i ly for solen, hvor du nyder din medbragte klapsammenmad eller fortærer en købesandwich. Så undgår du samtidig at gå sukkerkold.

Husk også at drikke MASSER af vand i varmen!

10. Nyd det!

Pyh, sikke en huskeseddel – we know! Men det er altså ikke helt så lige til at gebærde sig i solskinnet – i hvert fald ikke, hvis du vil udgå at ende som en runken rosin eller pådrage dig endnu flere alvorlige solskader.

Så tænk dig om i solen – men nyd den, for filan! Den er væk, før du ved af det...

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide