Kvinde tager makeup på
Du tror måske, du gør dig selv en tjeneste, men i virkeligheden gør du det modsatte.© Getty images

6 fejl, du begår, når du lægger makeup

Er du (også) skyldig?

13. juni 2023 af Maria Rothmar

Der er to ting som forårsager de fleste af vores makeupforbrydelser, selvom vi ikke ved, at vi begår dem. Nemlig ønsket om at se smuk og lækker ud, og så er der dovenskaben. Måske du kan genkende nogle af de mest almindelige makeupfejl i listen her:

1. Din foundation har forkert farve

Forbrydelsen

Du tjekkede farven på din foundation i butikken, inden du købte den – under et lysstofrør. Om morgenen smører du den på foran spejlet – i elektrisk lys. Du synes selv, at den giver din hud sådan en fin glød, og det er helt sikkert derfor, at alle kigger en ekstra gang...

Redningen

Dagslys! Gå aldrig ud ad hoveddøren – eller butiksdøren – uden først at have tjekket farven på din foundation i naturligt lys. Den perfekte farve matcher huden på din hals, så du ikke får den frygtede foundationkant på kæben. 

2. Du overdriver med solpudderen

Forbrydelsen

Det er praktisk med sådan noget solbrunt pudder, der giver liv til din blege hud. Både kinder, pande, næse, hage og hals får en omgang med pudderbørsten, der køres grundigt rundt i pudderet undervejs.

Redningen

Vælg en solpudder, der matcher den kulør, du får i solen. Er du rødhåret og meget lys, bør du gå efter en lys nuance med røde toner, mens mørkere hud godt kan bære en dybere farve. Læg lette strøg de steder, hvor solen rammer: kindben, næseryg og det øverste af panden. Slut af med en blush, så det ser naturligt ud. 

3. Du dyrker motion med fuld makeup på

Forbrydelsen

Der er ingen grund til at spilde tid på at fjerne makeup inden træning, når du kan lade det sidde og som bonus se en smule lækker ud, mens du sveder. Så slemt kan det heller ikke være – det fordamper vel bare, når huden bliver varm?

Redningen

Når din hud bliver varm, åbner porerne sig, og alt, hvad der ligger på overfladen, bliver suget ned i dem. Træner du med makeup i ansigtet, er du garanteret mere uren hud dagen efter, og der er ingen grund til at fremprovokere udbrud. Rens derfor din makeup fuldstændigt af hver gang – så lækker er det heller ikke meningen, du skal være, mens du straffer crosstraineren. 

4. Du sover med mascara på

Forbrydelsen

Hvor smart er det lige? Du sparer tid både om aftenen, hvor du slipper for at nusse rundt med en vatrondel, og du sparer tid om morgenen, hvor mascaraen kun lige skal have et ekstra lag! Det er bare underligt, at dine vipper aldrig bliver særligt lange...

Redningen

Når vipperne er lukket inde i voks og farvestoffer døgnet rundt, tørrer de ud og knækker. Måske ikke første gang – men bliver det en vane, kan du godt regne med pletskaldede øjenlåg. Fjern alle rester af mascara med en blid øjenmakeupfjerner hver aften, også når du har været til fest. 

Kvinde lægger flere lag mascara
Er du også lidt for glad for din mascara? © Getty images

5. Du lægger for mange lag mascara

Forbrydelsen

Jo mere mascara, desto længere, tykkere og flottere bliver øjenvipperne! Buk vipperne, læg syv lag, lad det tørre, og gentag et par gange. Nice!

Redningen

Selvom vi alle drømmer om lange, flotte bambivipper, så kan øjenvipper godt blive for kraftige – tro det eller ej. Tykke, dryssende hår i stive, sammenklumpede børster er ikke hot! Buk eventuelt de rene vipper, og læg kun så mange lag mascara, at du stadig kan skelne de enkelte vippehår. Stop, inden mascaraen tørrer. 

6. Du lægger ny makeup oven på den gamle 

Forbrydelsen

Fredag byder på en laaang, kedelig arbejdsdag og en fabelagtig fest om aftenen. Der er ikke meget tid mellem de to begivenheder, så du frisker bare lige looket op: concealer, foundation, pudder, eyeliner og mascara oven i den neutrale dagsmakeup. Så er du klar til party!

Redningen

Lag på lag-makeup er aldrig lækkert – det kager, klumper og krakelerer. Enten nøjes du med den makeup, du allerede har på, eller også tager du dig tid til at begynde forfra. Har du meget travlt, bør du som minimum rense huden og bruge et friskt lag pudder.