Kvinde med glat hår
Få tips til at skade håret mindst muligt under glatning.© Getty Images

6 simple ting, du skal vide, før du glatter dit hår

Og her troede vi, at vi aldrig var længere væk fra glat hår end nærmeste stikkontakt...

12. juli 2021 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Der findes en lang liste med skøre ting, vi kvinder gør i skønhedens tegn. En af dem er at holde en meget varm metalplade foruroligende tæt på vores hud. Når vi glatter hår, er det dog heldigvis meget sjældent, at huden bliver skadet af varmen – vi kvinder er jo velsignede med evnen til at multitaske – men det gør selve garnet altså. 

Derfor har vi samlet de seks bedste råd til dig, så du kan få det bedste resultat, samtidig med, at du opnår optimal beskyttelse af dine lokker. 

1. Invester i dit hårs velbefindende

Gider vi at bruge mange penge på et glattejern, når vi kan få et i Føtex til under 100 kroner? Ikke rigtigt. Men husk, at ordentlig kvalitet også holder i længere tid. 

Hvis glattejernet er for gammelt eller har dårlige plader, kan det skade dit hår. Sørg for at købe et med keramiske plader, selvom det koster lidt mere, da de fordeler varmen mere lige og dermed ikke svitser uheldige totter.

Et forkert og for dårligt jern slider på dit hår, og kan i sidste ende koste dig en dyr tur til frisøren for at rette op på skaderne. Så hvis du har dit hår kært og ikke ønsker at afprøve det skaldede look lige foreløbig (eller bare ikke tror, at kort hår lige er dig), så gælder det altså om at punge ud. Det er det værd!  

Kvinde glatter hår med et glattejern
Invester i et godt glattejern – det skader håret mindst muligt.© Getty Images

2. Den rigtige størrelse

Ja, størrelse betyder faktisk noget! (ba-dum ching!) 

Hvis du har kort hår, er det bedst med et tyndt glattejern, fordi du lettere kan komme til de mere besværlige områder. Hvis du har langt hår, opnår du det bedste resultat med et tykkere glattejern, fordi det simpelthen går hurtigere. 

Og husk også, at det tager tid at glatte hår, så tænk på vægten af glattejernet. Hvis det er for tungt, bliver du træt i armene, og med mindre du er interesseret i at kombinere din hårglatningsrutine med noget vægttræning, så er det rarest med et let glattejern.  

3. Den rigtige varme

Det fleste af os har en tendens til bare at sætte varmen på det højeste niveau ud fra en idé om, at så går det jo hurtigere med at få håret glat. Gør det ikke! Hvis du vil undgå at skade dit hår, skal du vælge den rigtige temperatur:

  • Hvis du har fint eller ødelagt hår, så hold temperaturen mellem 120-150 grader
  • Hvis du har normalt hår, skal temperaturen ligge mellem 150-180 grader
  • Og hvis dit hår er tykt, kan det være nødvendigt med 180-200 grader

4. Forberedelse er alt

Den optimale hårglatning starter allerede, før du tænder glattejernet. Det starter faktisk allerede i badet – med den rigtige shampoo. 

  • Hvis du har tyndt hår, så brug en volumenshampoo. Efter badet kan du bruge en mousse, der giver volumen (og gerne én, der er varmebeskyttende).
  • Hvis du har tykt hår, skal du bruge en shampoo, der udglatter dit hår. Bagefter kan du komme et serum i, der glatter håret.

Og husk så altid at føntørre eller lufttørre håret, INDEN du går i gang med at glatte det. Et varmt glattejern i fugtige lokker betyder kogt hår – det er cirka lige så sundt, som det lyder.

To piger glatter deres hår med et glattejern
Temperaturen har stor indflydelse på, hvor skadet dit hår bliver.© Getty Images

5. Pas på dit hår!

Selv med det bedste og dyreste glattejern, er det hårdt for håret at blive udsat for så meget varme, så husk at beskytte det. Det kan du for eksempel gøre med arganolie (som også er godt til slidte spidser). 

Undgå at komme de varmebeskyttende produkter for tæt på din hovedbund, da de indeholder olie, som kan få dit hår til at se fedtet ud. Du behøver dog ikke at bruge særlig meget – bare et par dråber på din håndflade, som skal påføres fra spidserne og op.

6. Hvad skal du undgå?

Det er enormt skadeligt at glatte vådt eller fugtigt hår. Vær derfor sikker på, at dit hår er helt tørt, inden du udsætter det for et varmt jern. 

Glat heller ikke håret hver dag, da varmen udtørrer håret. Giv det en pause fra varmen ind i mellem, og sæt i stedet dit hår op

Kilde: Totalbeauty.comHuffingtonpost.com

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide