Makeup
© Wenn

9 myter om makeup – hvad er fup, og hvad er fakta?

Er dyr makeup bedre end den billige udgave, og hvor længe holder din makeup egentlig? Få svaret her

20. juni 2017 af Katrine Vendelbo

En flot makeup kan få selv det mest trætte ansigt til at ligne en halv eller hel million. Men der er efterhånden så mange valgmuligheder derude, at det kan være svært at gennemskue, hvilke produkter du skal vælge. For hvilke ingredienser skal din makeup helst indeholde, og hvor længe holder det egentlig?

Du har sikkert hørt en masse myter om makeup – men det kan være svært at vide, hvilke der er sande, og hvilke der er falske. 

Vi har derfor fået hudterapeut Tina Lykkegaard, som vejleder og guider i hudproblemer, til at fortælle sandheden om ni udbredte makeup-myter. 

Makeup tilstopper eller forværrer en uren hud

BÅDE OG

“Det kommer helt an på, hvilken type makeup det er. Jeg foretrækker 100 procent mineral makeup, da det har en gavnlig effekt på huden, hvorimod mange andre typer kan tilstoppe, irritere og udtørre huden.”

Mineralpudder er generelt et godt valg, for den gør huden fuldstændig ensartet, skjuler småfejl, holder hele dagen og virker plejende imens. Alt dette uden at du på noget tidspunkt ser malet ud. 

Vandfast mascara er bedre end almindelig mascara

FALSK

“Vandfast mascara kan være ret hårdt for dine vipper, da det typisk er sværere at få af. Øjenvipperne er skrøbelige, og jeg synes, du skal passe godt på dem. Derfor anbefaler jeg kun at bruge vandfast mascara, hvis du skal bruge effekten – som på stranden eller i svømmehallen. Til gengæld har jeg lyst til at nævne Jane Iredale's extender & conditioner, som er en super plejende hvid mascara, som du hver eneste dag lægger under din sorte mascara. Så beskytter du vipperne, plejer dem og giver dem ekstra fylde.”

Dyr makeup er bedre end billig makeup

BÅDE OG

Tina Lykkegaard forklarer, at det handler om de enkelte produkters ingredienser. Der findes både budgetvenlig makeup og makeup i den pristunge ende, som er god for din hud. Men ikke al dyr makeup gør nødvendigvis noget godt for huden. 

“Der er faktisk nogle ret dyre mærker, som indeholder uheldige ingredienser, mineralske olier, og som ikke er mineral makeup. Vær opmærksom på, at mineralske olier og mineral makeup slet ikke er det samme!”

Foundation kan testes på ansigt, hals, kind eller hånd

FALSK

“Skal du ud og have en foundation, så skal den altid testes der, hvor den skal bruges. Her er hals og kæben det bedste område at teste. Du får stort set ingenting ud af at teste den på hånden, da hudfarven her kan være helt anderledes end i ansigtet. Få også gerne en prøve med for at teste din foundation i dit eget lys og helt uden anden makeup på.”

Sort øjenskygge og eyeliner formindsker øjet

SANDT

“Ja, ligesom de sorte bukser mindsker bagdelen, vil sort også mindske øjet.”

Men derfor betyder det ikke, at du skal holde dig fra de mørke øjne. Hvis du lærer at lægge perfekte smokey eyes, kan de mørke toner være med til at indramme dine øjne på smukkeste vis. Du kan her følge en trin-for-trin guide til smokey eyes

Dine øjenbryn skal tegnes op i samme farve som din naturlige hårfarve

FALSK

“Hvilken farve, du ønsker, dine øjenbryn skal have, er helt op til dig. Der er ingen tvivl om, at det mest naturlige look vil være at bruge en farve, som er en anelse lysere end din hårfarve, da det ellers kan blive ret hårdt. Men ønsker du et mere markeret look, så skal den selvfølgelig være mørkere, men hold dig fra de meget mørkebrune/sorte farver, da de ofte vil syne mørkere, når de kommer på brynet.”

Du kan formindske dine porer med makeup

BÅDE OG

“Igen har jeg lyst til at sige ‘både og’. Du kan godt få en her-og-nu-effekt med en pore minimizer, men den permanente løsning er gennem din kost. Her kan du gøre langt mere – og specielt sukker kan gøre hudens porer meget tydeligere.”

Porerne kan desuden blive udspilede og komme til at se endnu større ud, hvis de er stoppet til, eller huden mangler fugt.

Makeup har evig holdbarhed

FALSK

“Makeup holder ikke for evigt. Slet ikke. Det meget forskelligt, hvor lang tid bestemte makeup-produkter holder, og du vil altid kunne finde et lille symbol, som ligner en åben krukke, hvor der står et tal i. Det tal viser, hvor mange måneder produktet kan holde, når det er åbent. Vidste du eksempelvis, at din mascara skal skiftes hver tredje til fjerde måned?”

Naturlige produkter er sikrere at bruge for allergikere

FALSK

“Nej, sådan fungerer det desværre ikke. Det kan være svært som allergiker at navigere rundt i makeup-junglen, og der kan være flere ingredienser, som du skal styre uden om som allergiker. Synes du, at det er svært at vide, hvad du skal undgå, så bør du helt sikkert prøve det spritnye makeupmærke Miild, der er lavet af to danske makeupartister, som selv er allergikere. Mærket er allergi-, økologi- og svanemærket.”

Følg @tinalykkegaard på Instagram, og få mange flere skønhedstips.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.