Gua sha
Vil du i gang med at forkæle din hud med gua sha-massage? © Tina Lykkegaard

7 ting, du skal vide om skønhedsmetoden gua sha

Vi har stillet en hudterapeut en række spørgsmål

14. november 2019 af Rie Louise Kirkebjerg

Drømmer du om pæn ud? Og kan du lide at forkæle dig selv? Så kan du kaste dig ud i en gua sha-massage – helt selv!

Vi har talt med holistisk hudterapeut Tina Lykkegaard, som her hjælper med at svare på en række spørgsmål, så du kan komme bedst fra start med skønhedsmetoden gua sha.

1. Hvad er gua sha?

En gua sha er et redskab, som du skal bruge til at massere ansigtet eller kroppen med. Selve redskabet kan variere i både facon og materiale. Tina Lykkegaard anbefaler – og bruger selv – en gua sha, som er lavet af bæredygtige krystaller. De holder hele livet (hvis du ikke taber dem på gulvet altså!).

Gua sha er en gammel tradition, som der har været brugt i Asien i tusinde år. Metoden har nemlig en enormt god effekt på spændinger, blokeringer og stagnationer. 

2. Hvorfor er det godt at bruge metoden gua sha?

Når du laver en gua sha-massage, skraber du huden gentagende gange, og det fjerner affaldsstoffer i huden, som kan ophobes og give flere hududfordinger som bumser, sensitiv hud, flere rynker og manglende glød.

“Jeg har været i beauty branchen i snart 12 år, og jeg har solgt massevis af cremer, men denne teknik virker. Jeg kan stadig blive forbavset og overrasket over, hvor meget effekt det har, hvis vi gør det regelmæssigt,” fortæller hudterapeuten. 

Her er nogle af gua shas mange fordele:

  • Gua sha forbedrer blodcirkulationen
  • Gua sha giver fornyet glød og liv til huden
  • Gua sha reducerer rynker
  • Gua sha giver en mere ensartet hudtone
  • Gu sha mindsker hævelser i ansigtet
  • Gua sha gør hudens porer mindre 
Gua sha og gua sha sten
Gua sha giver fornyet glød og liv til huden. © Tina Lykkegaard

3. Hvor ofte skal du bruge en gua sha?

Tina Lykkegaard anbefaler, at du bruger en gua sha mindst fire gange i ugen i 5-15 minutter. I starten kan det være en god idé at bruge den fire til fem gange i 10-15 minutter, og derefter kan du holde huden ved lige med to til fire gange i ugen.

Stopper du til gengæld helt, vil huden “falde tilbage”, forklarer hudterapeuten. “Det er fuldstændig lige som motion. For at bagdelen holdes oppe, skal musklerne trænes, for ellers bliver de slappe over tid.” Det er ligeledes det, der sker med musklerne og bindevævet i ansigtet.

4. Er der noget, jeg skal være specielt opmærksom på?

Du må ikke lave gua sha massage på skadet hud – eksempelvis betændt hud, solskoldet hud, sår eller hævede lymfekirtler, feber og sygdom. 

Hvis du har akne, anbefaler Tina Lykkegaard, at du ikke masserer huden med en gua sha. Du kan dog sagtens gøre det udenom de udsatte områder og på halsen. 

gua sha sten
Du må ikke lave gua sha massage på skadet hud. © Tina Lykkegaard

5. Bruges metoden i ansigtet eller på kroppen?

Gua sha-massage kan gives på både ansigt og krop. Krops-gua sha er dog med hårdere tryk end i ansigtet. På kroppen kan du blive rød- og småblå af det, men det er helt normalt, fortæller Tina Lykkegaard. Krops-gua sha er også rigtig effektiv mod appelsinhud, hvis det er noget, du ønsker at arbejde på. Husk dog, at appelsinhud er helt normalt og ikke noget, du behøver at mindske.

Tina Lykkegaard forklarer også, at du altid skal bruge din gua sha på en oliesmurt hud. Hun anbefaler jojobaolie, hybenkerneolie eller hindbærkerneolie.

6. Er der nogle ulemper ved gua sha?

“Nej, ikke andet end at du blive afhængig af det. Det er ikke for sjov, at jeg virkelig har nørdet det de seneste år, da jeg ser så store resultater både på mig selv, mine følgere og tidligere klienter,” fortæller hudterapeuten. 

Gua sha massage
Gua sha-massage kan gives på både ansigt og krop. © Getty Images

7. Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en gua sha-sten?

Du kan med fordel tjekke både facon og materiale, når du skal købe din første gua sha-sten. Måske du – ligesom hudterapeuten – vil undgå en gua sha i plastik og holde dig til de flotte gua sha-sten, som er lavet af krystaller.

Derudover skal du være opmærksom på, at alt efter hvilken facon gua sha’en har, så er der forskellige teknikker, du kan bruge. Find videoer på YouTube, som viser, hvordan du gør. Se eksempelvis med her.

Tina Lykkegaard afslutter med at fortælle, at hun synes, at alle skal prøve gua sha, da effekten er så stor, men også fordi det er enormt afstressende, og det har stor betydning for det hektiske liv, mange af os lever i dag. 

Herunder kan du se to af de gua sha, som hudterapeuten anbefaler.

Køb Gua sha sten
Denne gua sha-sten er både praktisk og pæn. © Calmlish

Flow gua sha, 399 kroner. Kan købes her.

Køb Gua sha sten
Denne gua sha er lavet af rosakvarts. © Calmlish

Lift gua sha, 499. Kan købes her.

Vil du ikke risikere at gå glip af skønhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.