Irriteret kvinde presser bums
Gå nu væk, bums!© Getty Images

Argh! Hvorfor bliver min bums ved med at dukke op præcis samme sted?

Videnskaben giver dig svaret og en guide til at bekæmpe dine (skide) bumser – en gang for alle!

30. maj 2017 af Katrine Vendelbo

Er du også lykkelig, når du endelig slipper af med en grum bums, som har hærget dit ansigt i ugevis? Men så efter en uges tid vender bumsen stærkt tilbage igen på præcis samme sted... Hvordan er det muligt, spørger du sikkert dig selv?

Bare rolig, der findes en forklaring – og du skal en tur tilbage til det oldgamle Indien for at blive klogere. Ayurveda er en gammel indisk sundhedsvidenskab for naturlig og holistisk medicin og helbredelse. Oversat fra Sanskrit betyder Ayurveda “Livets Videnskab”, og denne videnskab fokuserer på at forebygge sygdomme – og bekæmpe den, hvis den alligevel opstår.  

Ayuveda tror på, at sygdomme skyldes ubalancer i kroppen, og når eksempelvis bumser titter frem, er det en ubalance i huden, kroppen eller begge dele.  

Derfor kan ayuveda også bruges til at forstå, hvorfor bumserne kommer og bliver ved med at dukke op det samme sted i ansigtet. Og endnu vigtigere: Hvordan du bekæmper dem en gang for alle – helt uden at pille.

Hvilken slags bumser har du?

Sorte og hvide hudorme

De dukker oftest op rundt om næsen og i området mellem kinderne og øjnene. De skyldes primært stress og dehydrering, og den bedste kur er at drikke en masse vand og dyrke afstressende motion. Prøv eksempelvis disse 5 yoga-øvelser, som booster dit mentale helbred.

Røde, ømme bumser

De betændte røde og gule bumser dukker op på kinderne og nogle gange i panden. Det skyldes en ubalance i hudens temperatur, så her er det en god idé at spise kølig mad, som indeholder naturlige sødemidler (eksempelvis frugt), og så skal du holde dig fra stærk mad.

Dyb akne

Hvis du har store dybe og betændte knudeagtige fortykkelser i specielt t-zonen, er det en god idé at stå tidligt op og drikke varme, afgiftende drikke som eksempelvis ingefær-te. Og så skal du holde dig væk fra mælkeprodukter!

Hvor sidder bumserne?

Panden

Din pande har relation til centralnervesystemet og fordøjelsessystemet, hvilket betyder, at bumserne er et resultat af stress og/eller fordøjelsesproblemer. Så hvis bumsen eller bumserne altid dukker op lige midt i panden, skal du undgå fedtholdig mad, og så er det en god idé at dyrke yoga eller andre afstressende motionsformer. 

Kinderne og næsen

Bumser på kinderne eller næsen vidner om et dårligt stofstifte og dårlig optagelse af næringsstoffer. Så for at undgå den store, ømme bums på kinden eller næsen skal du skrue op for de gode fedtsyrer (endnu en grund til at spise mere avocado), og du skal undgå alkohol, kaffe og stærk mad. 

Hagen

Når du bliver ved med at få de samme dumme bumser på hagen, skyldes det hormonel ubalance eller stress. Det betyder også, at det særligt er op til menstruationen, at den samme bums dukker op på hagen. Du skal sørge for at reducere stressniveauet så meget som muligt, få rigeligt med søvn og motion.

Brystet, nakken eller ryggen

Hvis bumserne ofte viser sig andre steder end i ansigtet, eksempelvis på brystet, ryggen eller i nakken, skyldes det oftest hudirritation. Måske du skal prøve at skifte det parfumerede vaskemiddel ud med en neutral udgave. En alt for stram bh kan også irritere huden nok til, at du får bumser, så hvis den tilbagevendende bums sidder lige i bh-området, er der god grund til at løsne den eller skifte den ud. Så er det i hvert fald helt OK at skrue op for (undertøjs)budgettet!

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.