© Scanpix

Derfor skal du pleje din hud

Det er dødsygt at fjerne makeup hver aften og smøre sig med cremer. Men der er en god grund til, at du skal gøre det...

27. januar 2011 af Mette Andrea Boesgaard

Derfor skal du pleje din hud

Du har hørt det hundrede gange: En sund hudplejerutine er vejen til en smuk hud. Og uden en smuk hud, kan du godt glemme alt om at lægge den perfekte makeup. Men selvom du er fuld af viden og gode intentioner, kan det godt være lidt svært at følge i praksis, når du kommer hjem fra en lang, hård dag på arbejde - eller en nat i byen - og er dødtræt. For så er det fristende at gå på hovedet i seng med fuld krigsmaling i bøtten. Og behøver du virkelig dyr hudpleje, når du er på SU og endnu er ung, smuk og rynkefri?

Læs med og få svaret...

Basishudpleje

Og svaret er selvfølgelig: Ja, du har også brug for en god hudplejerutine og gode, effektive produkter (men de kan altså også godt fås til en rimelig penge - husk på at selvom et produkt har et dyrt prismærkat, er det ikke nødvendigvis dyrt, for de fleste produkter er meget drøje i brug).

Den gode nyhed er, at det aldrig er for tidligt eller for sent at komme i gang den gode hudplejerutine! Den kan nemlig både rette op på skader, du allerede har fået, eller forebygge og udsætte at de opstår. Hvis du er totalt nybegynder udi en god hudplejerutine, skal du dog være klar over, at resultaterne ikke viser sig på en nat. De fleste ser resultater allerede efter 1-2 uger, men du skal ikke blive forskrækket, hvis der først dukkere urenheder op. Din hud er 28 dage om at forny sig, så det kan godt tage tid, før dine gode vaner slår igennem. Men se på det sådan her: En god hudplejerutine er en langtidsinvestering, og selvom du kan se resultatet efter en måneds tid, får du måske først det virkelige resultat at se, når du begynder at blive midaldrende eller gammel - har du ikke plejet din hud rent forebyggende, kommer du nemlig hurtigere til at døje med ældringstegn som rynker og grå, livløs og fedtet hud. Og du vil vel gerne være dit sædvanlige, smukke selv hele livet?

Hvis du vil have en sund, smuk hud er det allervigtigste, at du har en god basishudpleje. Det betyder to ting: At du har nogle gode produkter, der passer nøjagtig til din hudtype - og at du har nogle gode rutiner, som du aldrig eller kun sjældent fraviger.

Grundlæggende findes der tre hudtyper: Tør hud, fedtet hud og kombineret hud (der er en blanding af tør og fedtet hud). Det sagt er hud er dog helt individuel - og hvad værre er: Din hud ændrer sig hele tiden. Den bliver nemlig hele tiden påvirket ude- og indefra af for eksempel hormoner (i forbindelse med du gennemgår din menstruationscyklus, eller hvis du bliver gravid eller er stresset), medicin og klima (din hud har for eksempel brug for ret forskellig pleje i de kolde, tørre vintre og de hede, fugtige somre).

Resultatet er, at det produkt, der er helt fantastisk for din veninde, ikke nødvendigvis er fantastisk for dig - ikke hele året, i hvert fald. Så vælg med dit hoved, og giv jævnligt din hud og dine hudplejeprodukter et eftersyn for at finde ud af, om du bruger det rette. Du kan for eksempel få hjælp til hudanalyser i stormagasiner, hos din lokale Matas eller på apoteket.

Sådan får du en sund hudplejerutine

En sund hudplejerutine består i korte træk af to ting: Rens og pleje.

RENS består af to faser - dels skal du rense huden for snavs, makeup, fedt og andre urenheder, dels skal du eksfoliere huden, det vil sige rense den mere dybtgående, så den beholder sin glød.

Rens først din hud med en makeupfjerner, rensemælk eller mild sæbe til ansigtet. Det er en myte, at du ikke må bruge sæbe til ansigtet - så længe du vælger en mild version (flydende eller fast), der er udviklet til brug på den sarte ansigtshud, er der ingen fare forbundet med at bruge sæbe, hvis du godt kan lide fornemmelsen af vand og sæbe i ansigtet. Sørg for at vælge en, der ikke udtørrer din hud.

Eksfoliér så huden. Hver dag danner din hud et lag af døde hudceller, som får den til at se ru, grå og trist ud. Selvom din hud naturligt skiller sig af med de døde hudceller, gør den det langsomt og ujævnt. Ved at eksfoliere, fjerner du dette lag, så der kommer klarere, blødere og mere strålende hud til syne nedenunder. Jævnlig eksfoliering sætter skub i hudens naturlige cellefornyelsesproces, så din hud altid ser frisk ud. Det modvirker også hudorme og andre urenheder, og det får dine hud til at tage bedre imod dine hudplejeprodukter.

Der findes to slags eksfoliatorer - kemiske og manuelle. Kemiske eksfoliatorerer virker ved nænsomt at løsne de bånd, der binder de døde hudceller til hudens overflade. Manuelle eksfoliatorer (alt fra vaskeklude til kornede skrubbecremer) løsner de døde hudceller, så de er lige til at skylle af.

© woman.dk
Woman elsker Clarifying Lotion fra Clinique. Den eksfolierer og fjerner de døde hudceller, styrker cellefornyelsen og gør huden mere strålende og ensartet. Stryg Clarifying Lotion let over huden med en vatrondel én enkelt gang. Clarifying Lotion findes til forskellige hudtyper, så du skal vælge den, der passer til dig.

Læs mere om Clarifying Lotion her

Find din nærmeste Clinique forhandler her

PLEJE betyder først og fremmest, at du skal fugte din hud, så den er blød, glat og mættet. Det gør den pæn at se på og røre ved, og det beskytter den mod hverdagens mange trusler, lige fra kulde til snavs.

Du har brug for to versioner af din fugtcreme - en til dagbrug og en til natbrug. Den store forskel er, at din natcreme er mere genopbyggende end din dagcreme; så kan din hud få al den fugt og ro til genopbygning, den har brug for om natten, mens du om dagen kan lægge din makeup på en jævn hud dækket af en fugtende og beskyttende creme, der lettere optages af huden. En anden forskel er, at din dagcreme helst skal indeholde solfaktor. Forskere skønner nemlig, at 80 % af de skader, du pådrager dig på huden, kommer af solens påvirkning, så du gør klogt i at beskytte din hud effektivt mod solens skader hver dag året rundt.

Specialhudpleje

Din basishudpleje vælger du på baggrund af din hudtype - men ind i mellem sker det jo, at du har nogle ekstraordinære (og forhåbentlig midlertidige) problemer med din hud. Det kan foreksempel være rødme, tørre pletter, udslæt eller uren hud - eller rynker, store porer og pigmentfejl. Her gælder det om at sætte ind med specielle produkter, der kan afhjælpe netop dine problemer! Du kan få gode tips hos din materialist eller der, hvor du køber din creme - er dit problem mere vedvarende, kan du dog med held opsøge en kosmetolog, læge eller dermatolog.