Kvinde tager selfie hos frisør
© iStock

“Er det farligt at få farvet hår?” – og 9 andre vigtige spørgsmål til frisøren

Få også svar på, hvorfor dit hår har så forbandet svært ved at gro

26. februar 2018 af Redaktionen

Betty Christoffersen, som er ekspert på denne artikel, har 26 års erfaring som frisør og ejer i dag salon Saco i København. Ud over at klippe og farve i salonen, er en del af hendes job at rejse rundt i verden, hvor hun underviser og efteruddanner frisører. 

1. Hvor farligt er det at farve hår?

“Det er ikke farligt at farve hår, men du skal selvfølgelig gøre det med omtanke. Håret i sig selv kan holde til en del, men det er vigtigt, at du arbejder med det enkelte hår og ikke imod det. Ellers risikerer du at overbehandle håret. Det skal stadig stå glansfuldt og smukt efter en farvning – ikke ødelagt og mat. Vil du undgå for megen kemisk påvirkning, kan du vælge at få reflekser, som ikke kommer i forbindelse med hovedbunden.” 

2. Er det sikkert at farve håret derhjemme?

“Det er jo særdeles kras kemi, du har med at gøre, når du farver dit hår, og det kræver indgående viden at opnå det rette farveresultat. Derfor ville jeg aldrig anbefale dig at farve håret selv derhjemme. Det er desværre også i forbindelse med hjemmefarvninger, jeg ser de fleste tilfælde af allergiske reaktioner hos mine kunder.”

3. Hvor ofte bør jeg få klippet mit hår?

“Det er naturligvis afhængigt af den frisure, du har, men som tommelfingerregel bør du få klippet lokkerne hver tredje måned. Kort hår kræver dog en klipning lidt oftere, men det er mest på grund af formen. Uanset din frisure vil håret begynde at spalte sig selv, hvis der går mere end fire måneder.” 

4. Hvorfor bliver mit hår tørt? 

Hår skal rensens og have fugt. Jeg plejer at sammenligne det med huden: Hår skal have shampoo og balsam, som huden har brug for rensemælk og skintonic. Men mange dropper balsammen og lader dermed håret stå åbent og udsat. Desuden anbefaler jeg en hårolie til daglig brug – ligesom du også bruger en dagcreme. Og så en hårkur på ugebasis, der bibeholder fugtbalancen. Styling kan du derimod sammenligne med makeup – det har ingen plejende virkning på håret.” 

5. Hvorfor har jeg svært ved at få langt hår?

“Håret bliver udtørret af ydre påvirkninger som kemikalier, varme, vind og vejr. Det er også en af grundene til, at håret ikke bliver så langt, som du måske ønsker. Hår har fra naturens side en maksimal længde, og den er forskellig fra person til person og afhængig af hårtype og kvalitet.” 

6. Kan en hårkur redde mit tørre og ødelagte hår?

“Du kan til dels genopbygge håret, hvis det er skadet og mangler protein eller fugt. Nogle typer hår har behov for en styrkende proteinkur, mens andre har brug for fugt, så det er en god idé at konsultere din frisør, hvis du er i tvivl om, hvad dit hår mangler. Husk dog at give det en hårkur hver uge.” 

7. Er det rigtigt, at daglig hårvask skader mit hår? 

Jeg vil ikke anbefale en daglig hårvask, da den fjerner den naturlige fedtproduktion i hovedbunden. Fedtproduktionen gavner nemlig håret, da fedtet trænger ud i hårstrået og holder det fugtet, hvis du ikke vasker det for ofte. Men det er også vigtigt, at du vasker håret med de rigtige produkter og altid husker at slutte af med balsam.” 

8. Hvordan vasker jeg mit hår korrekt?

“Vælg altid din shampoo og balsam efter hårkvaliteten. Har du et problem med din hovedbund, så vælg en shampoo- og balsamserie, der behandler det. Hvis du ikke har særlige problemer med håret, så vælg en linje med volumenprodukter til fint hår, fugtboostende produkter til det tørre hår og såkaldte proteinprodukter til det ødelagte hår. Går der flere dage mellem hårvaskene, så giv håret to gange shampoo, før du kommer balsam i. Det er også altid en god idé at bruge en dybderensende shampoo ved cirka hver femte hårvask, så du får fjernet gamle stylingrester – det giver mere lethed til håret.” 

9. Er det rigtigt, at jeg ikke må rede håret ud, når det er vådt?

“Både og. Jeg vil generelt anbefale, at du altid friserer håret i bund efter en hårvask, men det er også en god idé, hvis du lige lader håret tørre lidt først. Jeg anbefaler altid en såkaldt wet brush til mine kunder. Den slider nemlig ikke på det våde hår og reder alle hårknuder ud uden problemer.” 

10. Hvordan tørrer jeg mit hår, uden at det bliver svitset af føntørreren?

“Varme fra føntørreren er altid en hård omgang for håret, så lad dit hår lufttørre, så længe som det er muligt. Derefter kan du tænde for føntørreren. Brug kun hænderne til at løfte op i længderne i starten – den sidste del af tørretiden kan du så bruge en børste. På den måde undgår du at skade håret alt for meget. Bruger du et stylingjern på høj varme, vil jeg klart anbefale, at du altid kommer et varmebeskyttende produkt i håret først, så du bevarer det sundt og fint.” 

Artiklen er tidligere bragt i Woman 231 og er skrevet af Silke Grane.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori