Læbepomade på tørre læber.
En god læbepomade er et must i de kolde måneder!© Getty Images

Lider du af tørre læber? Læs disse 6 gode råd og få bløde og fugtede læber

Sådan får du has på de sprukne vinterlæber

1. november 2022 af Redaktionen

Når vinteren melder sin ankomst, er der én ting, der næsten er umulig at undgå – tørre læber! 

Du kender det sikkert godt: Så snart frosten sætter ind, brokker læberne sig hurtigere, end du kan nå at sige “læbebalsam”. 

I vinterens bidende kulde både udtørrer, sprækker, svider og bløder læberne, uanset hvor meget Labello vi propper på. 

Derfor har vi samlet seks råd, der forhåbentlig kan sætter en stopper for de sprukne læber én gang for alle. 

Hvorfor får vi tørre læber?

Huden på vores læber er ekstra sårbar, fordi den er meget tynd. Faktisk er den så tynd, at vi kan se alle vores mange tusinde blodkar gennem huden, hvilket giver vores læber den flotte, røde farve. 

Den tynde hud gør også, at læberne har svært ved at holde på fugten. Derfor reagerer huden på læberne også ekstra voldsomt, når den bliver udsat for skiftende faktorer. 

De faktorer, som særligt er med at til udtørre vores læber, er klima- og temperaturændringer og skiftende luftfugtighed, hvilket er grunden til, at du ofte vil opleve, at dine læber bliver mere tørre om vinteren. 

Er du godt træt af tørre læber? Så læs med her, hvor vi har samlet gode råd til at få has med dem. 

Tørre læber.
Får du tørre læber om vinteren?© Getty Images

1. Brug læbepomade mod tørre læber 

Den letteste måde at få bugt med dine tørre læber er at investere i en god læbepomade, som kan hjælpe til at fugte læberne, når de føles tørre. 

Mange er bange for at bruge for meget læbepomade, da læberne så vil blive afhænge af fugten derfra. Men der er faktisk en myte. Dine læber bliver nemlig ikke afhænge af læbepomade. Du kan med fordel have en læbepomade på dig, så du med det samme kan fugte din læbe, når der er behov for det. 

Er du på udkig efter en god læbepomade, an du med fordel bruge læbepomaden fra Decubal, som er en fed, nærende og fugtgivende salve. 

Udover på læberne kan du også bruge den andre steder på kroppen. For eksempel på flossede neglebånd, hvide knoer eller under næsen. Decubal lips & dry spots balm kan købes på apoteket. 

2. Undgå alkohol og koffein

Kender du følelsen af, at huden godt kunne trænge til en STOR portion creme dagen efter en bytur? Det er der en god grund til. Selvom det smager godt, så udtørrer alkohol og koffein nemlig huden – og på samme måde læberne. 

Så hvis du vil gå all-in på projekt ikke-tørre-læber-mere, så kan du med fordel skære ned på alkohol og koffein. 

3. Beskyt dine læber mod solen

Da huden på læberne er ekstremt tynd, er den også ekstremt sårbar. Derfor er det meget vigtigt, at du også beskytter dine læber mod solens UV-stråler.

Solens stråler kan nemlig være en årsag til at dine læber bliver sprukne og tørre. Så husk solcremen på læberne – også i vintermånederne og når det er overskyet!

En let måde at beskytte dine læber mod solen er med en læbepomade med solfaktor i. Så kan du altid have den i lommen og have den klar til, når du skal udenfor. 

Kvinde putter læbepomade på sine tørre læber
Husk læbepomade med solfaktor – også om vinteren. © Getty Images

4. Fugt ikke læberne med tungen

Mange kommer helt automatisk til at slikke på læberne, når de føles tørre. Dog kan dette ikke anbefales, da spyttet kun vil fugte læberne i en kort periode og efterfølgende blive endnu mere tørre. 

Det skyldes, at enzymerne i dit spyt ødelægger den tynde hud på dine læber. Så selvom det kan være fristende lige at fugte læberne med tungen, når de synes tørre, så gør det intet godt. 

5. Drik masser af vand

Har du væskemangel i kroppen, kan det få dine læber til at føles ekstra tørre. Generelt er vand rigtig godt for huden, så der er flere sunde fordele ved den klare væske.

Hvis du har svært ved at få drukket nok vand i hverdagen, så er der faktisk flere madvarer, som har et højt indhold af vand, som måske kan gøre det nemmere at få en masse væske indenbords? 

6. Fugt læberne henover natten

En god måde at få godt med fugt til læberne er henover natten. Smør et tykt lagt god læbepomade på dine læber lige inden du går i seng og vågn op med bløde læber.

Du hverken spiser eller drikker, mens du sover, og derfor vil din læbepomade sidde længere tid på læberne og dermed give dem ekstra fugt. 

Kilder: danishskincare.dk