sådan plejer du din hud
sådan plejer du din hud© colourbox

Få smuk hud - lige til din hudtype

Lys og mørk hud er helt forskellig - sådan plejer du DIN hud

10. oktober 2005

Der er masser af ting, der påvirker, hvordan din hud ser ud: Din menstruations-cyklus, din hudpleje-rutine, din kost, om du tager p-piller, vejret? Men der er en faktor, du ikke hører meget om: Din etniske baggrund. Det betyder nemlig noget for, hvilken form for hud du har og hvordan du skal behandle den. Her giver Woman de fedeste råd, så du kan passe din hud på baggrund af den hudtype, du fra naturen er udstyret med.

LYS HUD
Bleg porcelæns-hud er typisk skandinavisk, men du kan dog også godt falde i denne gruppe, hvis du har lys hud, selvom du er af asiatisk, middelhavs- eller mellemøstlig afstamning.

Kendetegn:
Lys hud kan være alt fra ekstremt tør til meget fedtet, men dens mest almindelige kendetegn er, at den er meget følsom. Har du lys hud, bliver den let irriteret, og den er et let offer for skader, der skyldes solens skadelige UV-stråler. Den gode nyhed er imidlertid, at fordi du har meget lidt pigment i huden, har du den hudfarve, der lettest opnår en smuk, ensartet hudfarve. Selv når bumser, skrammer eller solskader får din hud til at blusse op, tager det ikke så lang tid, før din hud er tilbage til normal igen ? i modsætning til mørkere hudfarver, der må kæmpe med pigmentforandringer længe efter.

Sådan plejer du din hud:
Brug altid cremer med bredspektrede solfiltre og høj solfaktor ? både på ansigt og på kroppen. Vælg en natcreme med frugtsyre (AHA) eller A-vitamin (retinol), for det får dine hudceller til at forny sig hurtigt. Hold øje med modermærker eller knopper, der skifter farve eller facon eller som gør ondt, og gå til lægen, hvis du opdager noget mistænkeligt!

Almindelige problemer:
Rynker, fregner, mørke pletter og andre solskader viser sig tigligere på lys hud end på mørkere hud, der fra naturens side er bedre beskyttet mod de skadelige UV-stråler. For at komme solskaderne til livs, gælder det om at komme ned til de friske, uskadede hudlag nedenunder, så peel din hud ofte. Brug enten en dybderensende maske eller en af de mange nye hjemmesæt til kemisk peeling, eller besøg en kosmetolog og få professionel hjælp til projektet.

Din blege hud får også rødme til at se mere udtalt ud. Hvis irritation får din hud til at se rødmosset ud, så prøv en beroligende creme, for eksempel en der indeholder kamille. Concealere, foundations og pudder kan også skjule rødme effektivt. Prøv en grøn concealer, det udligner nemlig røde bumser og sprængte blodkar, som du er særlig tilbøjelig til at få, fordi du mangler naturlig UV-beskyttelse.

MEDIUM HUD
Det dækker hud, der er alt fra lys beige til mørk solbrændt. Hvis du eller dine forældre er fra Middelhavsområdet, Mellemøsten, Indien eller Latinamerika, falder du sikkert i denne gruppe.

Kendetegn:
Fordi din hud er rig på melanin, har du en god naturlig beskyttelse mod solens skadelige UV-stråler ? det er ikke helt nok til, at du kan droppe solcremen, men du skal i hvert fald ikke bekymre dig om, at du kommer til at se ældre ud på grund af solskader. Tilmed er din hud ret tyk, og det betyder, at du har færre rynker og linier i huden. Men fordi din hud indeholder flere oliekirtler, kan du have forstørrede porer, og du har en tendens til at få bumser.

Sådan plejer du din hud:
En ansigtsvask med salisylsyre (BHA) holder fedtet hud og bumser væk. I stedet for at bruge pudder ? som kan lukke din porer og gøre problemerne værre endnu ? så prøv de såkaldte blotting papers: det er et lille stykke absorberende papir, der opsuger fedt og dæmper hudens tendens til at skinne. Et andet tip: Brug en matterende creme under din solcreme og din make-up, det får din hud til at se mindre fedtet ud.

Almindelige problemer:
Mørk hud indeholder masser af farvestoffet melanin, og den producerer uden besvær mere melanin ved den mindste provokation. Du får derfor let skjolder og pigmentforandringer efter ar, myggestik og bumser, og de skæmmer let din hud længe efter skaden er helet. Blegecremer med planter spreder pigmentophobningerne til små partikler, så de lettere går i et med huden. 

Tyk hud har mange hårsække, så derfor kæmper du sandsynligvis også med rigelige mængder af ansigts- og kropshår. Overvej en lotion, der hæmmer hårvæksten, og vær særlig opmærksom på, at du kan få pigmentpletter, hvis du får brændsår efter voks. Hvis du hjemme-vokser, så pas på ikke at varme voksen for meget op ? bliver du vokset hos en kosmetolog, så gør hende opmærksom på, at din hud er særlig følsom. Du kan i øvrigt med held slippe af med ekstra ansigtshår ved hjælp af threading ? det tager nemlig blidere på din hud, end hvis du fjerner hår med voks eller pincet.

MØRK HUD
Din hudfarve kan være alt fra café au lait til ibenholt ? du falder i denne gruppe, hvis du har afrikansk, sydindisk eller sri lankansk blod i årene.

Kendetegn:
Den bedste nyhed først: Din hud er den hudtype, der er bedst beskyttet mod UV-stråler (men husk alligevel solcremen!), og du vil uden besvær se yngre ud end dine blege medsøstre, for du undgår rynker og solpletter. Tilmed giver din mørke hudfarve god camouflage mod rødme og endda appelsinhud. På den anden side kan pigmentpletter blive et problem ? især bumse-ar giver grimme minder på huden.

Sådan plejer du din hud:
Undgå bumsear ved at gøre alt, hvad du kan, for undgå at få bumser overhovedet ? det vil først og fremmest sige: Rens din hud grundigt! Brug en dybderensende ansigtsvask med salisylsyre 1 eller 2 gange om dagen, og overvej så at supplere med en creme, der også indeholder salisylsyre, for at få bugt med den sidste ansats til bumser.

Almindelige problemer:
Det kan være noget af en opgave at holde din krop fri for tørre områder, især fordi kontrasten mellem din smukke hudfarve og de askegrå, tørre pletter er meget iøjnefaldende. Vær omhyggelig med at smøre dig ind i fugtgivende cremer, gør det ofte og vælg så vidt muligt fede lotioner og cremer. Udskift også de udtørrende sæbestykker med en mild bodyshampoo.

Du har grove hår og hårsække, der vender på skrå, og derfor har dine kropshår svært ved at trænge igennem din hud - resultat: Du plages af indgroede hår. Selvom det kan være fristende at pille og hjælpe hårene lidt på vej, så lad være ? du risikere bare at få pigmentpletter eller infektioner. Brug i stedet et peeling-produkt på det plagede områder, og suppler med en creme, der modvirker betændelse ? det skal nok lokke de fangede hår ud.