Kvinde kigger sig selv i spejlet
Der er få ting, der er mere irriterende, end en ubelejlig bums.© Getty Images

Får du altid urenheder det samme sted i ansigtet? Derfor sker det

Måske er din læbepomade synderen for dine urenheder?

14. januar 2021 af Ida Storm Frøslev Hansen

Dukker dine bumser op samme sted igen og igen? Det kan der faktisk være en rigtig god forklaring på. 

Vi har allieret os med Maria Rothmar, som er skønhedsredaktør på Magasinet Liv og tidligere skønhedsredaktør på Woman, og hun vil hjælpe dig med at forstå, hvorfor dine urenheder altid dukker op samme sted, og hvad du kan gøre for at drive de små irriterende urenheder på afveje. 

Kvinde kigger i spejl
Der er måske en grund til, at dine urenheder altid kommer samme sted.© Getty Images

Hvorfor får du altid urenheder de samme steder?

Maria Rothmar fortæller, at det kan skyldes flere ting. To af de mest almindelige grunde er berøring og hormoner, og så er der en joker i form af makeuppensler (ja, tro det eller ej, men de kan være en bakteriebombe!). 

Vi rører allesammen vores ansigt mange gange dagligt. Vi piller, roder og rører konstant – mere eller mindre ubevidst. Maria Rothmar forklarer, at vi helt ubevidst har en tendens til at røre de samme steder i ansigtet. Vores fingre er fyldt af bakterier, som vores hud ikke er glad for. Derfor kommer der bumser de steder, du piller.

Derudover er hormoner også er en faktor, når det kommer til urenheder. Op til vores menstruation ændrer vores hormonbalance sig, og det har indflydelse på vores hud. Menstruationsbumser sidder især på kinderne, kæben, hagen og halsen.

Og så kommer vi til jokeren – makeuppensler! Nogle af os bruger pensler i ansigtet hver dag. Måske endda flere forskellige slags? Til pudder, mineralfoundation, blush og/eller bronzer. Men hvor rene er de pensler? Maria forklarer, at hvis du ikke vasker dem med vand og mild sæbe mindst en gang ugentligt, er de ikke rene nok. Resultatet er små irritationsknopper lige præcis der, hvor du bruger penslerne. Mest på kinderne, men også i panden og på næsen.

Kvinde rører sig i ansigtet
Pas på med at røre dig for meget i ansigtet – det er huden ikke vild med!© Getty Images

Derfor får du bumser i panden

Udover berøring, hormoner og makeuppensler, kan bumser i panden faktisk skyldes dit hår! Pandehår og skrappe stylingprodukter kan irritere din hud. Maria Rothmar forklarer, at tørshampoo og hårspray faktisk ofte rammer din pande, når du skal bruge det i håret, og det kan give tilstoppede porer. 

Derfor får du bumser på kinderne

Hvis du ofte får bumser på kinderne, skyldes det ofte hormoner eller dine egne, drilske pilfingre. Hvis du taler meget i telefon uden høretelefoner, kan det faktisk også være synderen! Har du nogensinde tænkt over, hvor mange bakterier der sidder på din telefonskærm? 

Derfor får du bumser på næsen

Maria fortæller, at næsen er et af de steder, vi piller allermest ved, og som vi lige har lært, er huden ikke vild med alt den pilleri. Derudover er porerne ofte større på næsen end i resten af ansigtet, så derfor er hudorme mere tydelige. 

Derfor får du bumser omkring munden

Hormoner kan give knopper og bumser omkring munden, fortæller Maria, men det samme kan din yndlingslæbepomade faktisk! Maria siger, at det er vigtigt, du passer på, du ikke får for meget læbepomade udenfor læberne, når du fedter dem ind. 

Derfor får du bumser på hagen

Her forsikrer Maria om, at det helt klart er en hormonel ting! Men derudover sidder du måske også ofte med hagen i håndfladen, hvilket huden ikke er vild med. 

Kvinde med pandehår
Overraskende nok kan pandehår give dig bumser i panden.© Getty Images

Hvad kan jeg selv gøre for at holde urenhederne væk?

Først og fremmest: Lad være med at røre dig selv for meget i ansigtet. Det er nemmere sagt end gjort, da vi gerne gør det uden at tænke over det, men det afsætter altså rigtig mange hud-uvenlige bakterier direkte på de sultne porer. 

Dernæst er det også vigtigt, at din hud ikke bliver for tør. Det er fristende at undgå cremer på en fedtet hud, men hvis huden er tør, er den mere sårbar over for irritationer. Så find en god dagcreme, der passer til din hudtype, og brug den hver dag.

Der findes også flere æteriske olier, som er gode til uren hud.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.