Farvel og tak til overskægget
Farvel og tak til overskægget© colourbox

Farvel og tak til overskægget

Sådan fjerner du uønskede dun på overlæben

19. maj 2006 af Mette Andrea Boesgaard

Farvel og tak til overskægget


Overskæg er yt - og særdeleshed når det er overskæg til kvinder! Men hvad gør du, hvis du alligevel plages af dun på overlæbet? Woman har svaret på, hvordan du slipper af med de uklædelige hår.

Men - inden du beslutter dig for at gøre noget, så undersøg om din hårvækst kan skyldes bøvl med hormonerne! Hvis du er gravid, får hormonbehandling, pludselig for unormalt meget hår i særlige områder af ansigtet, eller hvis hårene er meget tykke, kan det skyldes dine hormoner. Tal med lægen, og vent med at gøre noget ved dit overskæg, indtil dine hormoner er under kontrol igen.

De smertefri metoderBarber dig

Det er let og enkelt, men det er ikke særlig anbefalsesværdigt. Hårene vokser nemlig lynhurtigt ud igen.

 

Bleg hårene
Det fjerner ikke hårene, men det får dem til at se så lyse ud, at de bliver svære at få øje på. Det er let, det er billigt, det gør ikke ondt og resultatet holder 2-3 uger. Køb blegemidler specielt til ansigtet, følg instruktionerne og test altid for allergi først. Pas på - kemikalierne kan give rødme og irritation af huden, og det kan også ændre pigmenteringen i huden permanent.

 

Brug hårfjerningscreme
Hårfjerningscremer opløser håret ved hårsækken ved hjælp af kemikalier, og selvom det er effektivt, så kan det godt være problematisk at smøre den slags i ansigtet: Cremen kan nemlig godt irritere huden. Vælg en mild hårfjerningscremen, der er velegnet til brug i ansigtet, følg instruktionerne og prøv altid cremen på et lille område af huden først. Hårfjerningscremer holder som regel hårene væk i 1-2 uger, og det er relativt billigt - men nogle gange får det ikke al håret med.

Effektivt men mere smertefuldt

Fjern hårene med en pincet
Hvis du kun har et par få hår på overlæben - og du har tålmodigheden til at plukke dem med pincet - er det faktisk en ret effektiv metode til at fjerne hår fra et lille område på, for det tager 3-8 uger, inden hårene vokser ud igen. Hårfjerning med pincet kan dog irritere hårsækken, og især mørklødede piger kan få ar. Og så gør det ondt.

 

Voksning
Det er en af de mest effektive måder at fjerne hår på. Brug varm eller kold voks eller specielle voks-strips til ansigtet - eller gå til kosmetolog og få hende til at vokse dig. Husk altid at teste om du er allergisk overfor voksen først, og voks ikke hud, der er forbrændt af solen eller irriteret. Voksning er velegnet til at fjerne hår på overlæben og kinderne, men lad være med at bruge det på hagen, hvor hårene er grovere i det. Resultatet holder i 2-6 uger. Voksning kan give ar hos kvinder med mørk hud, fordi det kan føre til irritation og infektion.

 

Threading
Denne her behandling kræver en professionel - den går nemlig ud på at rive hårene ud med rod ved hjælp af en snoet bomuldstråd! Det koster selvfølgelig (sædvanligvis under 100 kr pr gang), men til gengæld er behandlingen mildere end voksning, fordi den ikke flår det øverste af huden med i købet. Det gør lidt ondt, og huden kan godt være rød og irriteret lige bagefter, men til gengæld holder resultatet i 3-8 uger.

 

Permanent hårfjerning
Det er en dyr metode og tidskrævende metode, men til gengæld holder resultatet om ikke permanent så dog i flere år. Har du lyst hår - eller kun hår i begrænsede områder - kan du med held se dig om efter en skønhedsklinik, der kan fjerne hårene med elektrolyse (hårsækkene dræbes med en med en lav strøm). Har du mørkt hår - og helst også lys hud (mørklødede kvinder kan dog også ved hjælp af en god kosmetolog) - skal du nok hellere prøve hårfjerning med laser.