Kvinde der føntørrer sit hår
Er du også skyldig i nogle af de seks fejl, når du føntørre hår? © Getty Images

6 fejl, du begår, når du føntørrer dit hår

Er det egentlig bedst at føntørre eller at lufttørre dit hår?

17. januar 2022 af Camilla Stubbe

Er du også en flittig bruger af føntørren? Og føntørrer du dit hår, stort set hver gang du har vasket det? Så skal du læse med her. Vi har nemlig snakket med stylisterne fra Frisør Pii om de typiske fejl, de fleste af os begår, når vi føntørrer vores hår.

1. Du føntørrer på for høj varme

Skruer du også bare op for max varme, når du føntørrer hår, så det går det hurtigere med at få det tørt? Det skal du altså passe på med! For høj varme kan nemlig skade dit hår ved at udtørre det og eventuelt svitse det af. Av!

Varme er dog stadig en nødvendighed for at føntørre håret mere hurtigt og effektivt. Det samme gælder ved styling af dit hår for at give det mere volume. Faktisk bestemmer din hårtype, hvor meget varme, håret kan tåle. “Til fint, porøst hår kan du ofte nøjes med den lave varme, hvorimod til kraftigere hår er det nødvendigt med højere varme. Det skyldes, at kraftigt hår ofte er mere uregerligt og dermed kræver mere varme for at kontrollere håret,” fortæller stylisterne hos Pii.

De fleste føntørrere har tre indstillinger: Kold, middel og høj varme, og Pii anbefaler, at du føntørrer med en middel varme til fint hår og en middel til høj varme til kraftigt hår.

Kvinde der føntørrer sit hår
Pas på med at bruge for høj varme på din føntørrer.© Getty Images

2. Du glemmer at bruge varmebeskyttelse

“Vi vil altid anbefale, at du gør brug af varmebeskyttende produkter inden føntørring!”, understreger stylisterne. “Uanset om du føntørrer med middelvarme eller høj varme, vil varm luft altid være hårdt ved dit hår. Mange tager varmebeskyttende produkter for givet og ender ofte i frisørstolen på grund af beskadiget hår. Det er derfor essentielt, at du anvender et produkt, som giver en beskyttende hinde på håret, der hindrer udtørring og mulig varmeskade.”

Tip: Anvend ikke kun varmebeskyttende før føntørring, men også før brug af eksempelvis glatte- og krøllejern for at beskytte dit hår bedst muligt.

3. Du bruger først produkter efter føntørring

Er føntørring det allerførste trin i din hårrutine? Så er du måske en af dem, der begår fejlen ved først at komme produkter i håret efter føntørring. '

Stylisterne hos Pii fortæller: “Når kunderne glemmer at tilføre produkt i håret før føntørring, er det begrænset, hvor godt en ellers god føntørring holder. Det er derfor utroligt vigtigt, at du anvender produkter, der giver hold og volumen før føntørring, for at undgå at håret flader ud i løbet af dagen”. Så i med produkterne fra start!

Kvinde der bruger hårprodukt
Brug produkter inden føntørring for bedre hold.© Getty Images


4. Du føntørrer med for kold luft

Føntørrer du udelukkende med kold luft? Det er også rigtig fint, hvis du egentlig bare vil tørre håret uden at style eller sætte det – og hvis du ikke har travlt. Det tager nemlig længere tid at føntørre med kold luft, og du får sværere ved at style det. Pii forklarer: “Det er ikke muligt at style dit hår udelukkende ved hjælp af kold luft. Der skal altså varm luft til at lægge håret ned i en bestemt retning”.

Du skal også være opmærksom på, at dit hår kan have en tendens til mere frizz med kold luft end med varm luft. Den varme luft er nemlig med til at styre dit hår, hvis det er uregerligt og frizz i forvejen, da det “låser” håret i en bestemt retning.

Derudover forklarer stylisterne: “Skællagene i din hovedbund bliver “puffet” op under vask, hvor varm luft er med til at forsegle hovedbunden og lægge skællaget ned. Det er derfor ikke bedre at føntørre med kold luft, og vi anbefaler derfor, at du altid føntørrer med middelvarme for at opnå det bedste og mest effektive resultat”.

Kvinde føntørrer sit hår med kold luft
Stylisterne hos Pii anbefaler, at du altid føntørrer på middelvarme.© Getty Images

5. Du føntørrer dit hår uden at håndklædetørre det

Det er ikke en decideret fejl at føntørre sit hår, hvis det er sjask vådt, men stylisterne hos Pii fortæller, at de til enhver tid vil anbefale, at du krammer det meste vand ud af håret, inden du begynder at tørre det. 

Det betyder både noget for, hvor lang tid du skal stå med føntørren i hånden, og dermed også for hvor længe det bliver udsat for varme, som jo uanset hvordan vi vender og drejer det, skader håret.

6. Du bruger en føntørrer med kun én varmeindstilling

“En føntørrer er en føntørrer. Men det er altid at foretrække en føntørrer, der som minimum har tre indstillinger for varme – kold luft, middelvarme og høj varme, så du kan tilpasse varmegraderne efter behov,” fortæller Pii. 

Det kan derfor være en god idé at investere i en føntørrer med flere indstillinger, som du selv kan styre. På den måde kan du fremover have langt flere gode hårdage end dårlige – og hvem vil ikke gerne det?

Kvinde der føntørrer sit hår
Vælg en føntørre med flere muligheder for indstilling af varmeniveau.© Getty Images

Vidste du? Det er faktisk bedre at føntørre end at lufttørre sit hår

Say what? Os som troede at alt, der tilfører håret varme, er dårligt for håret!

Pii uddyber, at det er enhver frisørs værste mareridt at få en kunde ind, som lufttørrer hovedbunden, da det er tydeligt at se den skade, det giver håret – og at det et er en fejl, mange desværre begår. 

Det fleste af os kender det: Vi tager et bad om aftenen og smider håret op i en knold for derefter at gå i seng. Dette er et no go, siger stylisterne. “Hvis du ikke føntørrer din hovedbund, kan den ikke ånde, da den er fugtig i meget lang tid. Denne fugt kan skabe irritation, kløe og eventuelle flager i hovedbunden. Det efterlader ofte en større bivirkning for dem med kraftigt hår, da dette lukker endnu mere af for hovedbunden, sammenlignet med fint hår.” 

Pii slutter af med at understrege vigtigheden ved, at du fortsat ikke bruger for høj varme direkte ned i hovedbunden, da dette ligeledes kan udtørre hovedbunden og fremme skæl og irritation. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.