Kvinde med blød og glat hud
Vi har samlet en række tips og tricks til en pæn hud. © Getty Images

Guide til en glat porcelænshud

Se, hvordan du behandler dine hudskavanker

6. april 2019 af Woman

Aaarg! Som sædvanligt popper der en pestilens op – rød og dunkende – midt på hagen. Hvorfor er det lige, at du ikke har hud som en af de lækre Hollywood-stjerner? 

Men Hollywood-stjernerne har også hudproblemer ligesom dig og mig, og det kræver tid og en kærlig hånd at få bugt med skavankerne, men du kan også få en lækker og glat porcelænshud.

Her får du tips til at holde din hud blød og smuk. 

1. Find det rigtige produkt

Pleje af huden handler i høj grad om at finde det helt rigtige produkt. Men det kan være en sand jungle – særligt fordi ingen hud er ens. Vi har forsøgt at gøre det lidt nemmere. Derfor får du her tips til både fedtet, sart og tør hud. 

Tips til fedtet hud

Det der kendetegner fedtet hud er tendens til bumser og hudorme. Huden er skinnende og ofte ujævn med store porer.

Det kan være svært at finde de rigtige produkter til fedtet hud, da problemerne kan blive værre, hvis du bruger produkter, som virker for udtørrende eller for fedtede. Skidt og støv har nemt ved at sætte sig fast i dine store porer, og derfor er det vigtigt, at du renser din hud både morgen og aften.

Sådan plejer du fedtet hud

Brug et renseprodukt til at fjerne din make-up, som renser i dybden, men som ikke udtørrer din hud (for eksempel Garnier Pures renseservietter, der kan købes her). Brug derefter en skintonic til at rense efter. 

Om morgenen fugter du huden med en dagcreme – find en creme, som ikke fedter. Også natcremen skal være fedtfri. Et par gange om ugen kan du forkæle din hud med en lækker lermaske. 

Kvinde smører creme i ansigtet
Find den creme, der passer bedst til din hudtype. © Getty Images

Tips til tør hud

Din hud kan føles stram lige efter et bad, og der kan opstår tørre pletter, hvor huden skaller. Du kan også få tørhedslinjer, som ligner rynker. Særligt om vinteren er din hud ekstra følsom på grund af kulden og den tørre luft.

Sådan plejer du tør hud

Selv om der står på en creme, at den er fugtgivende, er den ikke nødvendigvis god for din tørre hud – der er nemlig forskellige måder at fugte på, og faktisk kan din hud blive endnu mere tør af at bruge de forkerte produkter.

Pas på med at bruge sæbe og undgå renseprodukter, hvor du skal vaske ansigtet med vand. Tør hud kan udvikle sig til eksem, så sørg for at pleje huden grundigt og drikke masser af vand.

Find en plejeserie, hvor både renseprodukt, skintonic og creme er specielt udviklet til tør hud. Det kan du blandt andet finde hos mærker som Clinique og Clarins.  

Tips til sart hud

Hvis du har sart hud, bliver din hud nemt rød og irriteret, og specielt om sommeren vil du føle dig generet af din sarte hud, der nemt bliver solskoldet. Din hud reagerer med det samme på produkter, den ikke kan tåle.

Sådan plejer du sart hud

Netop fordi din hud er så følsom, skal du bruge de allermest skånsomme hudprodukter med et minimum af parfume og tilsætningsstoffer (det gælder også din make-up). Din hud kan ikke tåle, at du bruger mange forskellige produkter og diverse ansigtsmasker og kure.

Find en basisplejeserie, som din hud kan tåle – for eksempel Derma-serien, som hverken indeholder parfume, hormonforstyrrende stoffer eller farve. Også Nascent og Aveda har plejeserier til sart hud. 

Kvinde med sart hud bruger mild creme
Har du sart hud, er det en god idé at bruge skånsomme produkter. © Getty Images

2. Behandl dine hudproblemer

Det er de færreste, der kan prale af at have en helt glat, fin og fejlfri hud. Tværtimod så er vi mange, der rammes af lidt af hvert (og ofte på de mest uheldige tidspunkter). Men hvorfor er det lige, at den der tørre plet er opstået? Og hvordan kommer du hudormene omkring næsen til livs? 

Tørhedslinjer og tørre pletter

Tørhedslinjer ligner rynker og opstår ofte omkring øjenene, mens tørre pletter opstår i hele ansigtet og er kendetegnet ved, at hudområdet er ru og huden skaller. 

Hvis du ikke behandler tørhedlinjerne, kan de gå hen og blive til rigtige rynker, og derfor er det bare med at komme igang med behandlingen med det samme

Tips til behandling af tørhedslinjer og tørre pletter

Få bugt med tørhedslinjerne ved at bruge en fugtmaske et par gange om ugen eller prøv en oliebehandling. Om natten og om vinteren, når det er rigtig koldt, bør du bruge en fed fugtighedscreme. 

En lanolincreme eller creme med vaseline får bugt med selv de tørreste pletter – spørg efter den på apoteket. 

Hudorme

Hudorme kaldes også for komedoner, og der findes to forskellige slags: De hvide og de sorte. Hvide komedonere er lukkede, mens sorte er åbne. 

Hudorme har ikke noget med orme at gøre, men er skidt og fedt, der har hobet sig op i porene. Når du klemmer en hudorm ud, er den lang og tynd og spiralformet.

Tips til behandling af hudorme

Pas på med at bruge neglene til at klemme, for der sidder en masse bakterier under dine negle, som kan give infektioner og betændelse. Brug i stedet to vatpinde til at klemme med. I starten er det lidt af en kunst, men efterhånden bliver det nemmere.

Derefter kan du bruge en gele eller serum, der hjælper med at hele huden og holder området fri for bakterier. 

Kvinde smører creme på huden
Forskellige produkter kan hjælpe på dine hudproblemer. © Getty Images

Bumser

Bumser får du af en bakterie, der betænder huden. Derfor skal du bruge produkter, der har en antibakteriel virkning. 

Hvis du har mange betændte bumser, kaldes det acne. Acne kan behandles med medicin, specielt udviklede cremer eller laserbehandling, men det kan være svært at få bugt med.

Tips til behandling af bumser

Undgå at klemme bumser ud med neglene, da du har mange bakterier til at sidde under neglene, og de kan inficere din hud endnu mere. Du kan også få nogle grimme ar af at klemme bumser, fordi din hud revner hver gang. 

Selv om det kribler for at klemme, så hold snitterne væk. Brug i stedet et serum eller en creme, der dulmer bumsen. En bums, der er under udvikling, kan du behandle med Origins Spot remover (kan eksempelvis købes her). Påfør geléen med en vatpind. 

Rødme

Der kan jo være mange årsager til, at du rødmer: Det kan være, at du blusser op, når du bliver genert, eller at de små blodårer i din hud ligger langt fremme og derfor gør din hud rød.

Hvis du oplever, at du blusser meget op i usikre situationer, er det, fordi dine blodkar åbner sig, og der derfor kommer en øget gennemstrømning af blod. 

Tips til behandling af rødme

Der findes forskellige produkter, der dulmer rødmen, for eksempel Skin Recovery Cream fra Avène (kan for eksempel købes her). 

Hvis du generelt er meget rød i huden, kan det klares med en foundation – lider du af ekstrem rødmen, kan du i nogen tilfælde blive opereret for det.

Kvinde trykker bums
Det kan være fristende at trykke bumsen – men undgå at bruge neglene. © Getty Images

Sprængte blodkar

Kært barn har mange navne: Blodsprængninger, sprængte kapillærer, rosacea, edderkoppenet, karsprængninger – det medicinske navn for dette hudproblem er Teleangiektasier.

Blodsprængninger i ansigtet er et problem, der rammer mange nordeuropæere. Specielt området ved kinderne er udsat, når det kommer til sprængte blodkar. 

Tips til behandling af sprængte blodkar

Hvis du har tendens til sprængte blodkar (det er arveligt, så tag et kig på dine forældres hud), skal du passe på med ekstreme temperaturer og hård træning, der får dit hoved til at blusse meget op. 

Stress, usikkerhed, koffein, frugt med mange antioxidanter (for eksempel røde vindruer) og stærk mad kan også sætte gang i karsprængningerne. 

Det værste er dog temperaturer – at gå fra megen kulde til et opvarmet miljø eller solens UV-stråler kan forårsage karsprængninger, og derfor bør du ikke tage et kogende varmt bad efter en tur i sneen. 

Det er også en rigtig god idé at investere i en hudcreme med solfaktor (og mindst faktor 15). Mange privatklinikker tilbyder desuden behandlinger, hvor de lover at komme de sprængte blodkar til livs.

Milier

Milier er små hårde knuder eller perler, der ligger i hudoverfladen ofte omkring øjnene og på kindbenene. Det er døde hudceller og fedt, der hober sig op i bitte små kugler under huden.

Tips til behandling af milier

Du kan ikke behandle milier med plejende produkter, fordi de sidder under hudoverfladen. Da området omkring øjne er meget sart, bør du ikke klemme milierne ud, da du kan få grimme ar.

Få i steder en kosmetolog til at hjælpe dig – de har ofte det rette udstyr og har erfaring med, hvordan du plejer huden bedst efter behandlingen.

Pigmentpletter

Har du brugt meget tid i solen og bliver den brune farve ikke fordelt jævnt, men sidder i ‘klatter’, plamager eller som frejner, kaldes det pigmentpletter. 

Pletterne er forårsaget af solen, men kan også komme ved hormonforandringer – ved at du skifter p-pille-mærke eller bliver gravid.

Kvinde til kosmetolog
Din hud kan have glæde af en tur hos kosmetolog en gang imellem. © Getty Images

3. Få en god rutine

Uanset hvilken hudtype du har, er det vigtigt, at du plejer din hud dagligt. Der er en masse skidt og støv i luften, som sætter sig på huden, og derfor bør du rense din hud hver dag, inden du tager dagcreme på.

Bruger du make-up, så sørg for at rense huden om aftenen med make-up fjerner og derefter en skintonic eller lotion (afhængigt af hudtype) og til sidst en natcreme.

Eksfolier huden et par gange om ugen

Et par gange om ugen bør du eksfoliere huden med en maske eller skrubbecreme. Her skal du også være meget opmærksom på at finde en til din hudtype, da nogle skrubbecremer er meget skrappe mod sart eller uren hud. Efter at have eksfolieret kan du lægge en fugtmaske eller en dybderensende maske.

Brug solcreme og ansigtsmasker

Omkring 25-års alderen begynder vores hud af forandre sig, den bliver ældre og mere slap med tiden, og derfor skal du allerede begynde at finde de opstrammende masker og cremer frem, når du er midt i tyverne. 

Husk også solcreme – mange cremer og foundations indeholder solfaktor, så gå gerne efter dem.

Vil du ikke risikere at gå glip af skønhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori