Kvinde med langt, smukt, brunt hår
© iStock

10 myter om hårfarvning – sandt eller falsk?

Kan du afblege manken med citronsaft? Falder alt håret af, hvis farven sidder for længe? Vi giver dig svaret!

30. marts 2018 af Julie Schrøder Kristensen

At farve eller affarve hår er lidt af en videnskab! Derfor findes der også et utal af myter om hår, der er faldet af i tykke totter, fordi hårfarven fik lov at sidde lidt for længe i manken, og om lyse lokker, som har fået et alien-agtigt, pool-grønt skær efter en badeferie sydpå. Og sidst men ikke mindst har din mormor sikkert tudet dine stakkels ører fulde af opskrifter på hemmelige hårmirakelkure med ingredienser som eddike eller kamillete.

Forvirret? Det kan vi godt forstå! Her løfter Woman sløret for, hvilke af de 10 største – og mest sejlivede – hårmyter, du kan tro på eller ej.

Myte 1 – Min hårfarve bliver den samme som den uden på hårfarvningspakken

FALSK. 

Dit eget hår består af pigmenter, som blander sig med den nuance, du putter i dit hår. Alle butikker, som sælger hårfarveprodukter, har et farvekort liggende. Kig ALTID på farvekortet, inden du går i gang med hjemmefarvningen. Hvis du vil undgå det tisgule eller orange look, så find din egen grundnuance i farvekortet, og følg skemaet – det fortæller dig, hvilket resultat du kan regne med.

Myte 2 – Mit hår skal være nyvasket og rent, inden jeg går i gang med hjemmefarvningen

FALSK. 

Du opnår det bedste resultat med hjemmefarvning, når dit hår ikke har været vasket i et par dage. Faktisk er din hovedbund også langt mere følsom, når den er nyvasket, fordi shampooen fjerner det naturlige, beskyttende fedtlag, der dannes efter et par dage. Hvis du bruger hårvoks, så giv manken en pause. Voksprodukter forsegler hårstrået, og gør det svært for farven at trænge ordentligt igennem.

Kvinde med langt, brunt hår vasker sit hår i brusebad
© iStock

Myte 3 – Jeg kan sagtens bruge hårfarven andre steder på kroppen – for eksempel til at farve øjenvipper og bryn

FALSK. 

Der findes specielle produkter, som er designet til at farve vipper og øjenbryn med. Hårfarve er simpelthen for skrapt til at komme i nærheden af øjnene. 

De her 8 ting skal du vide, før du farver dit hår.

Myte 4 - Min hårfarve holder længere, hvis jeg skyller mit hår med eddike eller kamillete

FALSK. 

Der er ingen videnskabelige beviser for, at hverken eddike eller kamillete har ”livsforlængende” effekt på kulørte lokker. Køb i stedet en god shampoo og conditioner, som er designet til farvet hår. Du kan bruge det samme produkt, uanset om der er tale om mørke farver, afblegning eller reflekser. Fidusen er nemlig, at produktet går ind og danner en lille hinde om hårstrået, som forhindrer farvepigmenterne i at sive ud. Hvis du ikke plejer dit hår ordentligt, falmer farven hurtigere.

Kvinde med et håndklæde om håret
© iStock

Myte 5 – Min nye hårfarve falmer hurtigere om sommeren, fordi solen skinner

SANDT. 

Det er lige så vigtigt at beskytte dit hår mod solens skadelige stråler, som det er at beskytte din krop. Hvis du investerer i hårprodukter med solfaktor i, forhindrer du håret i at falme hurtigere.

Myte 6 – Jo mere, jeg farver mit hår, des mere usundt bliver det 

SANDT OG FALSK. 

Dit hår består af cirka tolv ”lag”, og for hver gang du helfarver manken, fjerner du mellem et og to lag. Hvis du afbleger hele dit hår, fjerner du faktisk tre lag. Vil du mindske skaderne på dit hår, så sørg i stedet for at holde trit med udvoksningerne. Nøjes du med at farve dit hår i bunden, opnår du langt smukkere og sundere lokker på sigt!

Blondine får farvet hår hos frisøren
© iStock

Myte 7 – Mit affarvede eller blonde hår bliver grønt, hvis jeg hopper i poolen 

SANDT. 

Vi ville ønske, at vi kunne aflive denne sejlivede myte én gang for alle, men der er desværre et gran sandhed i den. Blondt hår, både den naturlige og farvede af slagsen, er mere transparent – og reflekterer lys bedre – end mørkt hår. Derfor har du sikkert også oplevet, hvordan dine lokker kan få et mystisk, grønligt skær, når du har tilbragt lidt for mange timer i poolen på ferien. Hvis du vil undgå grønne lokker, så kom et produkt i dit hår inden du går i vandet, som forsegler det. Det kan både være balsam, hårvoks eller et produkt med solfaktor. Husk at vaske håret efter hver dukkert! 

Vil du være helt på den helt sikre side, så tag en badehætte på. Du vil sætte pris på mormor-looket i det lange løb!

  • TIP: Er problemet tilbagevendende, selv om du ikke har leget vandhund i pølen i umindelige tider, så er der kun én ting at gøre. Tjek vandrørene i din lejlighed! Med tiden danner der sig ir på indersiden af de rør, der fører vand direkte ind i din brusekabine og ned i dine højtelskede lokker, som kan efterlade sig nogle temmelig upopulære reflekser.

Myte 8 – Mit hår falder af i store totter, hvis jeg lader farven sidde for længe

FALSK. 

Du bliver ikke skaldet, hvis farven sidder for længe i dit hår. Men lad for alt i verden ikke farven sidde længere end anbefalet! I så fald er det helt og aldeles på eget ansvar.

Kvinde er ked af sit filtrede hår
© iStock

Myte 9 - Mit hår tager mere skade af at blive affarvet, end hvis jeg for eksempel farver det kastanjebrunt 

SANDT. 

En affarvning er faktisk hårdere ved håret end farvning, men hvis du holder dig til toningsnuancer, er der tilsat plejestoffer i farvecremen. Det er kun affarvningsprodukter, som er baseret på pulver, der virkelig udpiner dit hår i længden.

Myte 10 – Det er meget hurtigere, nemmere og billigere at lave lyse skriber med citronsaft

FALSK. 

At afblege sin manke med citron er et gammelt og velkendt husråd. Men der er absolut ingen garanti for resultatet! Er du ikke blond i forvejen, vil du med sikkerhed ingen ændring se. Desuden har citron en udtørrende effekt på dit hår. Hold dig derfor til toningsfarver og reflekser – farvecremen indeholder nemlig plejestoffer, der forhindrer dit hår i at komme til at ligne en gammel høstak.

Denne artikel er lavet i samarbejde med frisør og stylist Gitte Lundager.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.