En kvinde med stærkt hår og en kop kaffe
Vi har samlet de allerbedste tips til et stærkt hår til dig her.© Getty Images

9 genveje til stærkt hår

Dit hår er en stor del af din personlighed, og smukt hår giver et smukt look! Derfor har vi samlet de bedste hårtips til dig

14. april 2020 af Maria Rothmar og Mette Andrea Boesgaard

Hvis der er noget, der kan ødelægge en ellers dejlig dag, er det en dårlig hårdag! Men charme, selvtillid og lækkert hår er faktisk en mulighed for alle – hvis du bare får nogle gode hårrutiner. Læs med her og få tips til, hvordan du plejer dig til en sund og stærk manke.

1. Vitaminer mod skæl

Fyld dine depoter med C-vitaminer og betacaroten fra frugt og grønt som appelsiner, peberfrugter og gulerødder. Supplér eventuelt med kosttilskud af selen og zink. Også de sunde omega-3-fedtsyrer, som du finder i laks, sild og makrel, er guf for håret.

Derfor er det godt: Du slipper af med skæl og tør hovedbund, fordi du genopretter din vitamin- og mineralbalance og dermed giver håret næring indefra. 

2. Proteiner styrker

Spis løs af fjerkræ af alle slags, magert kød, fisk, ost, æg og nødder. Fælles for alle disse lækkerier er masser af gode proteiner, som dit hår ikke kan leve uden.

Derfor er det godt: Dit hår består hovedsageligt af protein, så jo mere du tilfører organismen, jo mere naturlig styrke og glans får manken.

En kvinde med langt, stærkt hår
Proteiner fra eksempelvis kød, æg og nødder styrker dit hår.© Getty Images

3. Vask kun håret 2-3 gange om ugen

Nøjes med at vaske håret 2-3 gange om ugen. Hvis dit hår er meget fedtet, og du slet ikke kan bære tanken om ikke at vaske hår hver dag, så gør det, men brug en mild shampoo. 

Hvis du træner ofte, så kan det også være fristende at skylle sveden væk med masser af sæbe, men der er god grund til ikke at vaske det efter hver træning – det kan du læse om her.

Derfor er det godt: Hvis du vasker manken hver dag, så slider det unødigt meget på håret.

4. Guide til hårvasken

Når du skal vaske hår, så børst det først. Brug kun en lille klat shampoo, og lad den sidde i et minuts tid, inden du skyller håret. Balsam skal kun bruges i spidserne. Skyl håret i rigelige mængder vand. Umedgørligt hår kan skyldes, at du ikke får skyllet shampoo og balsam ordentligt ud.

Brug i øvrigt også lunkent vand frem for brandvarmt vand – det udtørrer nemlig hår og hovedbund. Slut gerne af med det kolde gys; det lukker hårstrået og gør dit hår blankt.

Derfor er det godt: Gennemredt hår bliver mere rent og filtrer mindre. Når du lader shampooen sidde lidt, får du opløst al skidt og snavs og bruger både mindre shampoo og får håret helt rent i første omgang. 

5. Tør håret forsigtigt 

Tryk vandet ud af håret, og lad det så lufttørre, indtil det er næsten tørt, før du går i gang med hårtørreren. Når du føntørrer manken, så hold hårtørreren så langt væk fra håret som muligt, og hvis temperaturen på din hårtørrer kan indstilles, så brug den lavest mulige.

Derfor er det godt: Det knækker ikke håret i samme omfang, som hvis du frotterer det tørt. 

Kvinde lufttørrer sit hår
Hold igen med at gnide håret tørt med håndklædet – det knækker hårene.© Getty Images

6. Pas på solens stråler

Solens UV-stråler er skrappe for både hår og hovedbund – særligt om sommeren. Brug et hårprodukt med UV-filter eller find dig en smart hat til sommerdagene. Generelt er det rigtig godt at passe lidt ekstra på håret, når de varme måneder nærmer sig. Derfor har vi her samlet syv tips til at beskytte håret mod sommeren.

Derfor er det godt: Dit hår bliver tørt og porøst og knækker meget nemt, hvis du ikke beskytter det med et UV-filter. Filteret forhindrer også, at du ender med en ujævn solblegning. Huden i din hårbund er utrolig tynd, så beskyt den ligesom resten af din krop.

7. Af med spidserne

Klip spidserne hver sjette til ottende uge. Dit hår vokser 12 millimeter om måneden, så du kan sagtens blive langhåret, hvis du nøjes med at klippe en centimeter hver gang.

Derfor er det godt: Du undgår spaltede spidser, der kan få selv det pæneste hår til at se usundt og slidt ud. Samtidig vedligeholder du frisurens form, så du kan gå længere tid, før du skal punge ud til den helt store frisørregning.

En kvinde er til frisøren og få klippet spidser
Slidte spidser kan få selv det stærkeste hår til at se usundt og slidt ud. © Getty Images

8. Beskyt mod varme

Skal du til at sætte en fin håropsætning til fest? Husk et varmebeskyttende produkt, inden du føntørrer, krøller eller glatter.

Derfor er det godt: Styling med varme kan gøre det enkelte hårstrå så varmt, at det uden beskyttelse vil blive forbrændt og i værste tilfælde danne små vabler. Varmebeskyttende produkter danner en hinde uden på håret, så varmen ledes væk.

9. Brug et minimum af stylingproduker

Brug et minimum af stylingprodukter og spørg gerne din frisør til råds, næste gang du bliver klippet (du behøver jo ikke nødvendigvis at købe lige nøjagtig det, måske lidt for dyre, produkt, hun anbefaler).

Derfor er det godt: Markedet bugner af spray, voks og mousse, der lover fantastisk hår, men bare fordi du kommer masser af dem i håret, betyder det altså ikke nødvendigvis, at dit hår kommer til at se fantastisk ud. Begræns dig til det, du behøver – både for dit hår og din pengepungs skyld.

I stedet kan du investere i en æteriske olie, som du kan tilføje til den balsam eller shampoo du allerede bruger. Nogle af de lækre olier har nemlig gavnlig effekt på håret.

En kvinde glatter sit lange, stærke hår
Husk at beskytte dit hår mod varme eller solens stråler. © Getty Images

Bragt første gang i Woman nr. 126.

Vil du ikke risikere at gå glip af skønhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.