Mor med ammehår
Godt at din baby er det hele værd!© Getty Images

Strittende totter i tindinger og hårgrænsen: Her er frisørens 4 råd til ammehår

Som om søvnunderskud ikke var nok!

26. juni 2023 af Rie Kirkebjerg

Strittende totter og klumper af lokker, der sidder fast på børsten, efter du har redt dit hår: Kender du det? Så kæmper du nok med ammehår (som om søvnunderskud ikke var nok!).

Men hvorfor får du egentlig ammehår? Og er der overhovedet noget, du kan gøre ved det?

Vi har spurgt frisør Mette Johansen fra frisørkæden Rodeo til råds. Bliv klogere på ammehår herunder.

Tykkere og sundere hår under graviditeten

Det er nok ikke så overraskende, at maven bliver større under en graviditet, men faktisk er hele kroppen i en stor forandring – også håret! Det kan være et chok for mange kvinder, og forandringerne kan fortsætte i flere måneder efter fødslen. 

Mette fortæller, at gravide kvinder i de fleste tilfælde vil opleve, at håret vokser hurtigere, bliver tykkere og er meget mere glasfyldt under graviditeten. Lækkert! Det er, fordi niveauet af østrogen stiger. Under graviditeten vil du derfor sandsynligvis opleve, at dit hår ikke fælder så meget, men at du rent faktisk får tykkere og sundere hår.  

Ammehår i hårgrænsen efter fødslen

Efter fødslen er det (desværre) en anden sag. Når du har født, falder kroppens østrogenniveau nemlig markant, og derfor kan du tabe håret. Den mængde af ekstra hår, som kroppen har holdt godt fast på under graviditeten, taber du nu efter fødslen, og det er det, vi kender som ammehår. 

Det såkaldte ammehår ses ofte i tindingerne og rundt i hårgrænserne. Det kan være utrolig irriterende med de små strittende lokker, men det er altså helt almindeligt. Og selvom der kan gå noget tid, inden der dannes nyt, sundt hår igen, normaliseres hårets vækstcyklus igen, fortæller Mette. Pyha! 

4 råd til ammehår

Ventetiden kan være lang, men indtil dit ammehår vokser ud igen, er der alligevel et par ting, du kan kaste dig ud i at afprøve.

Her får du Mettes bedste tips til ammehår. 

1. Spis varieret og sundt

Selvom at spise varieret og sundt måske ikke er det mest oplagte valg, når du er på barsel, og den står på kage og boller med mødregruppen hver eneste mandag, er det altså vigtigt for dit hår. 

Sund mad
Spis sundt og varieret for dit ammehårs skyld.© Getty Images

2. Suppler med kosttilskud

Mette fortæller, du med fordel kan spise kosttilskuddet Biotin. “Biotin har en betydning for vores hårcyklus, og det bidrager til at nedbryde proteinerne i kroppen, hvilket blandt andet kræves for dannelse af keratin. Øget produktion af keratin fremmer produktionen af sunde hårsække, og de nye sunde hårsække producerer nye hår,” fortæller Mette.

Hun fortæller desuden, at hun har gode erfaringer med Hair Volume fra New Nordic. Husk altid at tjekke, om kosttilskuddene anbefales til ammende, hvis du ammer. Du kan også spørge til råds på apoteket eller ved lægen. 

Kvinde med kosttilskud
Tjek altid, om kosttilskuddet anbefales til ammende, hvis du ammer.© Getty Images

3. Beskyt håret mod varmestyling

Ammehår er ofte mere skrøbeligt, og derfor er det vigtigt at pleje håret og minimere varme fra stylingjern såsom hårtørrere, krøllejern og fladjern. De kan forværre skade af håret yderligere. 

Hvis varmestyling er nødvendig, er det vigtigt at bruge en varmebeskyttende spray eller serum først for at minimere skaderne. 

Vælg en lavere varmeindstilling og begræns varmeeksponeringstiden for at undgå udtørring af håret. 

Her kan Mette anbefale Heated.Defense fra Kevin Murphy, som er en varmebeskyttende leave-in hårskum. Moussen har en let og vægtløs konsistens, så den ikke fedter eller er for tung i det nye skrøbelige hår. 

Kvinde krøller hår
Hvis varmestyling er nødvendig, er det vigtigt at bruge en varmebeskyttende spray inden. © Getty Images

4. Få klippet en ny frisure

Mette fortæller, at det kan være en rigtig god idé at få klippet en frisure, der passer til ammehåret. 

Snak med din frisør, og lav en plan. Du kan eksempelvis prøve en frisure med kortere længder i håret, så forskellen mellem ammehår og resten af dit hår ikke ses så tydeligt.

Kvinde bliver klippet
Prøv at skjule ammehåret lidt med en ny frisure. © Getty Images

Hvis du mister store mængder hår...

Mette fortæller, at hvis du mister store mængder hår, er det en rigtig god ide at få tjekket om hårtabet skyldes andre årsager, såsom jernmangel, lavt stofskifte eller mangel på B12 vitamin. Det kan du tale med din læge om.