Kruset hår
Har du også svært ved at holde styr på lokkerne? © Getty Images

Døjer du med kruset hår? Få frisørens bedste tips til at bekæmpe de strittende lokker

Ved at ændre få ting i din hårrutine kan du se reultater

16. juni 2023 af Ida Hagsholm Jonassen

Drømmer du også om silkeblødt hår ligesom alle dem på reklamerne for diverse hårprodukter? Men minder dit hår i realiteten mere om en kruset høstak, der stritter til alle sider, når du reder det? Så er du bestemt ikke alene. 

Rigtig mange døjer nemlig med kruset hår. Derfor har vi snakket med frisør Mette Johansen fra frisørkæden Rodeo, som har gjort os klogere på, hvordan vi forvandler vores stive høstak til bløde lokker. Få alle hendes gode tips og tricks lige her og bliv klogere på dit hår! 

Hvorfor har jeg kruset hår? 

Mette fortæller, at der kan være flere årsager til, at dit hår kruser. 

Ved en af årsagerne kan du skyde skylden på dine forældre – det er nemlig din genetik, der har en finger med i spillet her. Mette fortæller, at kruset hår kan være bestemt af dine gener. Så hvis dine forældre eller andre medlemmer af din familie har kruset hår, er det meget sandsynligt, at du har arvet dine krusede lokker efter dem. Så ved jeres næste familiearrangement kan det være, at du skal lægge ekstra godt mærke til dine familiemedlemmers hår. 

Mette tilføjer også, at strukturen på dit hår har en betydning for, om det ser kruset ud eller ej. Hårstrå, der er overvejende flade eller ovale, har nemlig en tendens til at være glattere, mens hårstrå, der er runde, typisk vil give mere kruset hår. 

Kruset hår
Hyppig børstning kan skade håret. © Getty Images

Er der bestemt ting, der gør mit hår mere kruset?

Udover din genetiske hårtype, så er der faktisk også flere ting i din hverdag, der kan påvirke dit hår til at blive mere kruset, fortæller Mette. 

En af tingene er fugtigheden i luften (som der desværre ikke er så meget at gøre ved). Måske har du oplevet, at dit hår kruser mere end sædvanligt, når du for eksempel er på ferie i tropiske lande, eller hvis vejret er meget lummert i Danmark. Dette skyldes, at håret absorberer fugt fra luften ved høj luftfugtighed, og det betyder, at håret udvider sig og bliver kruset. 

En anden ting, der kan få dit hår til at kruse, er hvis håret mangler fugt og pleje. Mette fortæller, at håret bliver mere groft og skrøbeligt, hvis ikke du sørger for at pleje det.

Den sidste ting, der kan få teksturen i dit hår til at blive kruset, er måden du styler det på. Hvis du ofte anvender varmestylingredskaber, såsom glatte- og krøllejern, til at få styr på frisuren, eller har for vane at børste dit hår hyppigt, kan det beskadige hårstråene, hvilket får dit hår til at se kruset ud. 

Hvad kan jeg gøre, for at mit hår kruser mindre? 

Døjer du med kruset hår, så har Mette en række anbefalinger, som kan hjælpe dig med at få styr på de strittende lokker. 

Det første tip fra Mette er at købe en fugtgivende shampoo og conditioner, som er egnet til kruset hår. Hun anbefaler hårprodukterne fra serien Smooth Again fra Kevin Murphy, som er særligt udviklet til at bekæmpe frizz og kruset hår. Som en tilføjelse til din hårplejerutine anbefaler Mette, at du bruger en fugtigvende hårkur cirka to gange om ugen. Derudover fortæller hun, at det er utroligt vigtigt, at du afslutter din hårvask med conditioner (også efter du har brugt en hårkur) , da det lukker hårstråene og dermed mindsker frizz. 

Derudover fortæller Mette, at du skal være opmærksom på ikke at vaske dit hår for ofte. Når du vasker dit hår hyppigt, fjerner du nemlig de naturlige olier i dit hår, hvilket kan forværre den krusende effekt. 

Som det sidste tip anbefaler Mette, at du minimerer forbruget af varmestylingredskaber mod dit hår, da varmen er med til at ødelægge håret. Når du så (engang imellem) styler dit hår med varme, så er det meget vigtigt, at du anvender varmebeskyttende produkter for at beskytte dit hår mest muligt.