Leighton Meester som brunette og blondine
Smukke Leighton Meester skiftede den velkendte brune hårpagt ud med en flot blond frisure. © Wenn

Sådan skifter du hårfarve

Det skal du tænke på, inden du går i gang med at farve dit hår

1. august 2018 af Sofie Korsgaard og Simone Overgaard Aaberg

Er du også en af dem, der i årevis har overvejet at leve det sjove liv som blondine, eller er du hende, der også gerne vil prøve det mørke og mystiske look? 

Så kender du også alt til frygten for at komme på arbejde eller på studiet med grønt hår eller at miste hele parykken i den ene side, fordi dit hår bukkede under for afblegningen. Følg tre-trinsguiden hér og bliv en helt ny kvinde – uden hårkatastrofer... 

1. Skal du vælge hjemmefarvning eller frisør?

Du vil uden tvivl få det pæneste resultat, hvis du graver lidt dybt i lommen og giver ansvaret til en professionel. 

Hjemmefarvning kan være et udmærket alternativ til hårfarvning, men glem alt om det, hvis du skal lave et drastisk skift mellem lys og mørk. Det er specielt en dårlig idé, hvis du har farvet dit hår i forvejen. Blandt andet fordi du aldrig vil kunne give dine udgroninger den samme farve, som resten af håret. Det er simpelthen ikke det værd! 

Skulle du alligevel have lyst til at give dig i kast med hjemmefarvning, så er der gode råd at hente til, hvordan du får det flotteste resultat, når du farver hår derhjemme. 

2. Hav ikke for høje forventninger til din hårfarve

“Ét stk hårpragt som Kate Hudson, tak!” Selv om Hollywood-stjernerne skifter fra den ene smukke hårfarve til den anden, (som disse smukke kvinder, der gik fra brunette til blondine), skal du ikke regne med at ligne dit store idol lige med det samme. 

Mange bliver skuffede, når de forlader salonen med deres nye manke. Når du skifter fra helt mørk til helt lys eller omvendt, kan det nemlig godt tage noget tid at få det til at se rigtig pænt og naturligt ud. Så skru forventningerne lidt ned og hav tålmodighed.

3. Du kan ikke få din gamle hårfarve tilbage lige med det samme

“Jeg kan da bare gå tilbage til platinblond i morgen, hvis jeg ikke kan lide mit nye goth-hår!” Fortryder du din beslutning om at farve dit hår i en helt anden farve, skal du ikke regne med, at du kan gå tilbage til din oprindelige farve ugen efter. 

Det afhænger af forskellige ting som, hvor fint dit hår er, og hvor drastisk din hårfarveændring har været. Nogle kan godt farve det om igen efter to-tre uger, mens andre er nødt til at leve med farven i flere måneder efter.

Kvinde der farver hår på en brunette
Det er bedst at lade de professionelle om hårfarvningen. © iStock

Når du farver hår fra mørkt til lyst 

Mange får at vide af deres frisører, at “det ikke kan lade sig gøre”, når de gerne vil have lyst hår. Men medmindre du har meget fint og sart hår, kan det sagtens lade sig gøre. Du skal bare finde en dygtig frisør og være forberedt på, at du ikke nødvendigvis går lykkelig ud af salonen i første omgang. 

Du skal være opmærksom på særligt to ting: 

1. Det kan være svært, hvis dit hår er farvet i forvejen 

Det er sværere at farve dit hår lyst, hvis du har kunstigt farvet hår i forvejen, da det så er fyldt op med kunstige farvepigmenter. Dette gælder specielt, hvis du har farvet dit hår gennem mange år. Det kunstigt farvede hår vil i nogle tilfælde trække rigtig meget rødt og orange op, så du er nødt til at få det lavet over to eller tre omgange. 

Dette kan du ikke vide i forvejen, så du skal i hvert fald være forberedt på, at du ikke nødvendigvis stavrer lykkelig ud af salonen lige med det samme.

2. En hurtig og langsom måde at gå fra blond til brunt hår

Der er to måder at gå fra mørk til lys på. Enten kan du farve alt håret lysere og lægge lidt striber i, eller også kan du tage den langsomme vej, hvor du gradvist lægger flere og flere lyse striber i. Vælger du den sidste måde, kan der gå flere år, før du er helt færdig.

Vælger du den hurtige måde, skal du også være forberedt på, at dit hår kan tage skade alt efter, hvilken kvalitet dit hår har, og hvor meget det kan tåle. Har du meget fint og skrøbeligt hår, kan dine spidser blive sprøde, og håret kan knække, hvis du bliver afbleget.

Det der konkret sker, når du lysner håret er, at skællaget åbnes, så farvepigmenterne kan hives ud. Hvis du har afbleget håret, uden at dit hår kan tåle det, kan skællaget ikke lukke sig igen, og dit hår bliver skrøbeligt, filtret og sart.

Har du først fået afbleget dit hår, bør du passe ekstra godt på det. Brug balsam, hver gang du vasker håret og brug (i hvert fald i starten) en hårkur hver tredje dag. Bruger du ofte glattejern, skal du også sørge for at bruge noget varmebeskyttende til dit hår.

Kvinde der får farvet sit lyse hår brunt
At skifte til en helt anden hårfarve kræver både tid og pleje. © iStock.com

Når du farver hår fra lyst til mørkt

Vælger du at gå fra lyst til mørkt hår, så er der også et par ting, du skal tage højde for: 

1. Du risikerer at få grønligt hår 

Det kan også tage lang tid at gå fra blondine til brunette. Er du meget lyshåret, er der slet ingen rød eller orange pigment i dit hår, som der skal være for at få en flot mørk farve.

I mange tilfælde betyder det, at håret efter noget tid bliver lidt fesent i farven og i de værste tilfælde lidt grønligt og grumset. Det betyder, at du skal være indstillet på at komme tilbage til en opfriskning meget kort tid efter.

2. Husk udgroningen

Er du helt hysterisk med ikke at få grimme udgroninger, skal du regne med at farve dit hår hver tredje uge, når der er kommet cirka en centimeter ud. Det bliver hurtigt en dyr fornøjelse, medmindre du farver det derhjemme. Det svære ved at farve det derhjemme er, at det næsten er umuligt kun at farve selve udvoksningen og ikke ned i længden.

Så spar op til en god frisør. Vær forberedt på, at dit hår kan tage skade, vær tålmodig og giv så din forvandling en chance, før du ombestemmer dig. Man skal altid vænne sig til en stor forandring...

Kilde: Frisør Marc Østmar

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori