En kvinde med jeans på
Får du også bumser, uren og irriteret hud på numsen? Bare rolig, hjælpen er på vej. © Getty Images

Har du bumser på ballerne? Sådan fjerner du dem

Dine stramme yndlingsjeans er en af de allerstørste syndere...

9. juli 2021 af Freyja S. Anderberg

Mange af os kæmpede en kamp mod uren hud i puberteten. Bumser, hudorme – og for nogen endda hudlidelsen akne – gjorde teenageårene en smule mere besværlige... For de flestes vedkommende er den urene hud forsvundet med alderen, men vi er desværre også mange, som stadig døjer med en bums eller to i ny og næ – og ofte kommer bumsen det præcis samme sted! Det er desværre ikke kun i ansigtet, at bumserne kommer. Mange kvinder og mænd har nemlig også bumser på ballerne, på ryggen, på lårene og på halsen.

Er du en af dem? Så fortvivl ej! For det er helt almindeligt at have bumser på ballerne – også selvom vi ikke længere er i puberteten, og hormonerne så småt har afbalanceret sig. 

Vil du vide mere om bumserne på numsen? Hvorfor du får dem, og hvordan du slipper af med dem? Woman har rådført sig med skønhedsekspert Maria Rothmar – læs hendes gode råd mod bumserne længere nede i artiklen.

Hvorfor får du bumser på ballerne? 

Det er helt normalt at få bumser på numsen. Meget mere almindeligt end de fleste måske tror. For ballerne er under stort pres, når vi sidder så meget ned i løbet af dagen, som vi faktisk gør – om det så er på en kontorstol, i sofaen, i offentlige transportmidler eller på en cykelsadel gør ingen forskel. Det løber alligevel op i mange, mange timer, ikke? 

Du kan både have deciderede bumser på numsen – røde eller gullige (som kan trykkes) og så kan du opleve rød, irriteret hud, som kaldes folliculitis. Begge tilfælde kan skyldes flere af de samme ting. 

Det er sådan, at i enhver hårsæk (som vi jo også har på ballerne), sidder der en kirtel, som producerer en fedtholdig masse, der kaldes talg. Denne talg blander sig helt naturligt med døde hudceller fra hårsækken i ballen. Opstår der en overflod af bakterier i hårsækken, vil det medføre bumser og uren hud – uanset om det er på næsen, på ryggen eller på ballerne. 

Det er så bare lige sådan, at når vi sidder meget ned på numsen, så bliver kirtlerne i hårsækkene blokerede, og på den måde opstår der en overflod af bakterier i hårsækken, og det betyder, at vi får bumser på ballerne. 

En kvinde sidder ned med sin computer
Hvor mange timer om dagen sidder du egentlig ned på din numse? Tænk lige over det... © Getty Images

Hvad forårsager bumserne på ballerne? 

Som sagt, så er den helt store synder, når det gælder bumserne på numsen, at vi sidder for meget ned, men vores påklædning har også en hel del at sige. Her er tre mulige årsager til dine bumser på numsen: 

Går du meget i stramt tøj? Meget tætsiddende tøj irriterer huden og tilstopper porerne på huden, når du sveder – og her opstår bumserne som resultat af de mange bakterier, som ophobes. Syntetisk tøj er, ifølge skønhedsekspert Maria Rothmar, en af de allerstørste syndere – for det giver på ingen måde huden mulighed for at ånde. 

Genbruger du dine trænings-tights, inden du vasker dem? Sports-tights er ofte helt tætsiddende – og mange bruger træningstøj, som ikke er svedtransporterende men nærmere et syntetisk kunstmateriale.

Når du træner, bliver din krop varm, og dine porer åbner sig. Så en af de værste ting, du kan gøre, hvis du vil undgå bumser på ballerne, er at bruge de samme svedige, stramme tights igen, inden du vasker dem. De er nemlig fyldt med bakterier, som vil have det perfekte landskab på dine baller at boltre sig på – og så kan du godt være forberedt på et par bumser – især hvis dine tights er af syntetisk materiale.

Bruger du ofte g-streng? Hvis du gør, så er dine baller jo i direkte kontakt med dine bukser eller nederdel, og hvis dit tøj er stramt eller lavet af kunstmateriale, så har huden svært ved at ånde, og tøjet kan have tendens til at irritere huden på numsen. 

En kvinde træner udendørs
Genbruger du dine stramme, svedige tights? Det skal du stoppe med!© Getty Images

Hvordan fjerner du bumserne på numsen?

Her får du skønhedsekspert Maria Rothmars fire bedste råd mod bumserne på ballerne:

1. Rens din hud
Det første, du kan gøre, er at gå i bad og vaske din hud grundigt. Men det er vigtigt, at du ikke skrubber for hårdt – for så irriterer du bare huden endnu mere! Og vand alene kan ikke fjerne bumserne.  

Du bør egentlig behandle bumserne på dine baller, som du behandler bumserne i dit ansigt – du må ikke pille eller kradse i dem, og du kan med fordel bruge et anti-akne renseprodukt. Skønhedseksperten anbefaler denne renseskum, som du også kan bruge på ballerne. 

2. Træning afstresser
Træning reducerer dit stressniveau og afbalancerer dine hormoner, som kan have en positiv betydning for mængden af bumser – hvis bare du husker at gå i bad efter din træning, selvom du ikke lugter. Husk også at smide dit svedige træningstøj til vask, så du ikke bruger det igen til næste træning. Og tænk så lige over, om ikke det er en god idé at investere i noget ordentligt, svedtransporterende træningstøj. 

En kvinde går i bad og skrubber sin hud
Rens din hud – også på ballerne. Så slipper du nemmere af med bumserne på numsen.© Getty Images

3. Rejs dig op
Har du udskiftet det stramme kunstsstof med løst bomuldstøj? Okay, det var første skridt i den bumse-fri retning. Så er det tid til, at du rejser dig og står op i løbet af dagen, for det letter trykket på ballerne – og mon ikke du så kan se en forbedring i løbet af et par uger...

4, Skær ned på sukker
En anden ting, der (desværre) har stor betydning for uren hud (både på kroppen og i ansigtet), er mængden af sukker, du spiser.

Hvis du spiser meget sukker, får du nemmere uren hud. Og samtidig vil du kunne se en tydelig forbedring på din hud allerede inden for to uger, hvis du skærer kraftigt ned på sukker – eller hvis du ligefrem dropper sukker helt (selvom det er nok er utrolig svært).

Døjer du stadig med bumser på numsen efter at have prøvet Marias fire gode råd, så er det måske en god idé at tage et smut forbi lægen, som helt sikkert kan hjælpe dig.

Vil du ikke risikere at gå glip af skønhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide