Spørgsmål til hudlægen | Kvinde foran spejl
© iStock

Hudlægen forklarer: “Derfor får du uren hud, selvom du er voksen”

Få også svaret på ni af hudens andre gåder

5. maj 2018 af Redaktionen

Vi har taget en snak med ekspert Peter Bjerring, som er dr.med. og professor i hudsygdomme. Han leder en af landets største afdelinger for behandling af hudproblemer på privathospitalet Mølholm. Dronning Margrethe har endda tildelt ham Ridderkorset for hans indsats inden for laserbehandling.

Her er hans svar på ti almindelige hudspørgsmål. 

1. Hvor vigtigt er det at rense sin hud?

Alle bør rense huden dagligt, også selvom du ikke bruger makeup. I løbet af dagen er den blevet udsat for luftforurening og andre påvirkninger, der kan gøre den mindre sund. Det er ikke så vigtigt, hvordan du vælger at rense huden, hovedsagen er, du hjælper den med at slippe af med de fremmede stoffer.” 

2. Hvordan ved jeg, hvor høj solfaktor jeg skal bruge? Og skal den på året rundt?

“Det anbefales, at du bruger faktor 30 fra april til og med oktober. Fra november til og med marts er faktor 15 normalt nok. Men husk, at de fleste rent faktisk ikke opnår den faktor, som står på flasken. Mange bruger nemlig kun mellem en femtedel og en sjettedel af den mængde, der reelt skal til, og som faktortallet er beregnet ud fra. For at være på den sikre side kan du bruge faktor 50+ og i sommertiden smøre dig ind to gange med 20 minutters mellemrum. Så bliver beskyttelsen optimal.” 

3, Hvor vigtigt er det at bruge solcreme om sommeren?

“Hvis du er konsekvent med at bruge en god solcreme, kan du nedsætte din risiko for hudcancer med 53 procent. Samtidig beskytter solcreme også virkelig godt mod de andre forandringer, som solen er skyld i. Det er sådan noget som pigmentpletter, blodkarsprængninger og rynker.” 

4. Hvor sundt er det at eksfoliere huden?

“Overfladisk eksfoliering med slibekorn og frugtsyre fjerner det øverste døde cellelag, som ellers vil give huden en mat udstråling. Reelt er din hud ikke helt så godt beskyttet uden dette lag, men de fleste mennesker har et liv, som gør, at deres hud ikke nødvendigvis har brug for den ekstra beskyttelse. Når du fjerner det øverste lag, vil din hud komme til at se mere levende og frisk ud.” 

5. Hvorfor får jeg rynker?

“Når du får rynker, bærer for meget lys fra solen og solarium 90 procent af skylden. Kun ti procent skyldes din alder og arvelige forhold. Sollyset nedbryder de elastiske fibre i huden, så elasticiteten forsvinder, og huden bliver for stor til ‘fyldet’, der ligger under. Det får den til at se slap ud.”

6. Hvad kan få mine rynker til at blive mindre eller forsvinde?

“Hvis du skal fjerne rynker med en creme, der beviseligt virker, skal den indeholde A-vitaminsyre. En sådan creme kan du kun få på recept – det kan din hudlæge hjælpe dig med. Behandlinger hos en kosmetolog kan have god kortvarig effekt, men virker sjældent på lang sigt. Kirurgiske indgreb, hvor en del af den slappe hud fjernes, for eksempel ved en ansigtsløftning, strammer den slappe hud, men forbedrer ikke hudens struktur. Laserbehandlinger tvinger hudens celler til at lave nye elastiske fibre og kollagefibre. Det er derfor den behandling, som bedst forynger og fornyer huden.” 

7. Hvad sker der, hvis jeg slet ikke bruger ansigtscreme? 

“Langt hen ad vejen kan huden godt passe på sig selv, især når du er ung. Den har dog godt af, at du hjælper den ved at bruge en god barrierecreme – de virker ved at lave en slags dampspærre, der forhindrer, at hudens øverste lag tørrer ud. Desuden har mange dagcremer også en solbeskyttende funktion, der er god at bruge året rundt.” 

8. Hvorfor får jeg uren hud, selvom jeg er voksen?

“Hvis du som voksen får bumser og uren hud, har du det, som på fagsproget kaldes akne. Det er ikke en teenagesygdom, som mange ellers tror, men kan sagtens ramme voksne også – faktisk har omkring en ud af 20 kvinder stadig akne, når de er over 40 år. Får du pludselig bumser som voksen efter at have været fri for dem siden puberteten, har du måske en anden hudsygdom, som hedder rosacea. Den har intet med akne at gøre, men for almindelige mennesker kan de to godt ligne hinanden. Behandlingerne er vidt forskellige, så er du i tvivl, bør du bede din læge om en henvisning til en hudspecialist, så det kan blive afklaret.” 

9. Hvad skal jeg gøre, hvis jeg får bumser som voksen?

“Voksenakne skal ofte behandles lidt anderledes end teenageudgaven, så det bedste er at få din egen læge til at henvise dig til en speciallæge i hudsygdomme. De ved præcis, hvordan det skal behandles for at få det bedste resultat. Det samme gælder rosacea – her er der ikke rigtigt andet end receptpligtig medicin, der er effektivt.” 

10. Hvilke faktorer påvirker min huds sundhed og hvordan?

“Solens lys har den største betydning, når det gælder direkte skader, men huden kan også blive skadet af luftforurening, dårlige kosmetiske produkter og arvelige faktorer. Disse kan give hudsygdomme som rosacea og akne. Stress kan også være med til at udløse hudsygdomme, især skæleksem og perioral dermatitis, som giver knopper og rødt udslæt omkring munden. Nogle former for krydret mad kan udløse rosacea, ligesom et højt indtag af sukker og store mængder mælkeprodukter kan udløse eller forværre akne”.

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman og skrevet af Maria Rothmar.

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide