Kvinde med sund og smuk hud
En sund og smuk hud kommer ikke af sig selv – få gode tips her.© Getty Images

9 simple råd til at holde huden smuk hele livet

Se, hvilke skønhedsrutiner du allerede nu bør følge

2. juni 2010 af Rikke Hovn Poulsen

Det kan godt være, du stadigvæk er ung, men det er aldrig for tidligt at passe på din hud! Jo før, du går i gang, jo længere kan du udsætte de til tider trælse alderstegn, der helt sikkert rammer dig en dag.

Men bare rolig, du behøver ikke lægge dit liv om, bare fordi du gerne vil undgå læderhud som 40-årig. Her får du ni lette råd til, hvordan du får en smuk og ung hud – hele livet.

1. Sov og stress af

Der er ikke noget som stress og udmattelse, der kan trykke speederen i ældnings-ekspressen i bund. Men det er der heldigvis råd for!

Først og fremmest skal du sørge for at få rigeligt med søvn. De fleste voksne har brug for et sted mellem syv og ni timer i drømmeland hver nat, men det er meget individuelt – der findes mennesker, der kan nøjes med fem timer, mens andre har brug for ti. 

Den eneste måde at finde ud af, hvor meget søvn, du selv har brug for, er at mærke efter: Hvis du går rundt og er træt, kuldskær og irritabel dagen igennem, døser når arbejdet bliver ensformigt og falder i søvn foran flimmeren om aftenen, er sandsynligheden ret stor for, at du sover for lidt.

Kvinde sover i sengen
En god nattesøvn har meget at skulle have sagt.© Getty Images

2. Brug en god creme inden sengetid

Husk også at smøre en god natcreme i fjæset, inden du hopper under dynen. Din hud arbejder på højtryk om natten for at genopbygge sig selv, og det er natcremen specielt designet til at hjælpe med.

3. Indlæg pauser i løbet af dagen

Det er også vigtigt, at du husker at slappe af i løbet af dagen. Stress gør mange mindre gode ting ved kroppen – blandt andet viser det sig lynhurtigt på huden. Så læg afslappende oaser ind i løbet af din hverdag, hvor du forkæler dig selv med en god film, fodbad eller massage.

Husk også at afholde din ferie – det er vigtigt at have nogle uger i træk, hvor frihed og afslapning er i højsædet, mindst en gang om året!

4. Vælg den rigtige creme

Rigtig mange yngre kvinder går rundt og tror, at de ikke behøver bekymre sig om anti-age cremer, fordi de ingen rynker har. Men de tager grueligt fejl. For som med så meget andet i livet er det meget mere effektivt at forebygge end at forsøge at trække tiden tilbage, når først den har sat sine spor.

Det nytter dog ikke at tage hovedspring i din mors rynkecreme, næste gang du er på besøg derhjemme. Du skal vælge et anti-age produkt, der er skræddersyet til din alder.

Start når du er i midten af 20'erne med en anti-age serie, der passer til din hud. Og skift den derefter jævnligt ud i takt med, at du bliver ældre, og din hud får brug for mere avanceret pleje. Husk hele vejen igennem

5. Pas på solen

Det kan godt være, at der er meget langt fra det, der lige nu udspiller sig uden for dine vinduer, til det, du normalt forbinder med solbadning – men det er ingen undskyldning. Husk solcremen alligevel!

Hvis du vil beskytte din hud optimalt mod solens livsfarlige stråler, skal du bruge en dagcreme med indbygget solfaktor (SPF 15 er optimalt) hver dag året rundt. Selv om det er koldt og overskyet, kan din hud nemlig godt tage skade.

Når du er på stranden og ellers opholder dig direkte i solen, skal du sørge for at smøre alle nøgne områder ind i en rigtig solcreme med mindst SPF 20 – her er det ikke nok med din almindelige dagcreme med solfaktor.

Husk også at bruge en læbepomade med solfaktor, så den sarte hud omkring munden ikke bliver rynket før tid.

Kvinde med solbriller og solhat
Husk solbriller og solhat, da de også er med til at beskytte huden for solens stråler. © Getty Images

6. Tilpas makeuppen til din alder

Makeup er en tricky bastard, når du bliver ældre – den kan nemlig både få dig til at se 10 år yngre og 10 år ældre ud, alt afhængig af, hvordan du lægger den.

Det kan være en fordel, at du tilpasser dine makeup-rutiner med alderen. Selv en lille bitte ændring kan gøre en verden til forskel. 

  • Less is more: Det er en udbredt misforståelse, at du skal bruge mere makeup, jo ældre du bliver, for at skjule alderstegnene. Intet kunne være fjernere fra sandheden! En tung makeup fremhæver i stedet rynker og træt og hængende hud. Gå i stedet efter det naturlige look.
  • Tænk før du dækker: En lys concealer under øjnene giver et øjeblikketligt løft – optimalt, hvis du synes, din hud begynder at se lidt træt ud. Derudover findes der specielle foundations, der er beregnet til mere moden hud. De reflekterer lyset på en særlig måde, så din hud får et ungt og friskt look.
  • Cream blush: Det er en god idé at skifte din almindelige pudder-blush ud med en creme-blush, når du bliver ældre. Det ser mere naturligt ud, og samtidig får din hud et dejligt, lille fugt-boost.

  • Lys læbestift: Dine læber bliver lidt mindre fyldige med alderen. Og en mørk læbestift har det desværre med at fremhæve dette alderstegn. Derfor skal du gå efter de lidt lysere og mere diskrete nuancer, der har den modsatte effekt: De får dig til at se yngre ud.
  • Lettere øjenmakeup: De sarte øjenomgivelser er noget af det første, der giver op over for tyngdekraften. Og hvis du bliver ved med at smøre dem ind i tykke, sorte streger og mørk øjenskygge, kommer de hurtigt til at se endnu mere hængende ud. Vælg derfor de lysere nuancer, efterhånden som du bliver ældre. Men pas på med perlemor; den vilde shine-effekt sætter spot på alt det, som du ellers helst vil dække. Hold også lidt igen med mascaraen – helt tykke vipper får øjnene til at se tunge ud.
  • Fjern det: Der er ingen undskyldning for ikke at rense huden grundigt om natten, lige meget hvor gammel du er. Din hud skal have ro og plads til at genopbygge sig selv, mens du sover. Så frem med makeupfjerneren hver aften – også når du er fuld og bare gerne vil sove. Du vil takke dig selv for det om fem år!

7. Drik rigeligt med vand 

... Så undgår du, at huden tørrer ud indefra. Cirka halvanden liter om dagen er optimalt (medmindre det er meget varmt, eller du dyrker sport – så skal du selvfølgelig drikke mere).

Der er dog ingen grund til at gå amok og drikke spandevis af vand hver dag; i bedste fald har det ingen effekt, og i værste fald risikerer du at skade dine nyrer. Så lad være med det!

8. Tænk over, hvad du spiser

Øvøvøv et kedeligt råd – og du har helt sikkert hørt det tusind gange før. Men der er altså ingen vej uden om grønt-afdelingen, hvis du gerne vil holde din hud ung og frisk at se på i mange år fremover.

Frisk frugt og grøntsager i alle afskygninger er nemlig nogen af de allerbedste mirakelkure mod trist, kedelig og rynket hud.

Selvfølgelig er der også flere ting, du for så vidt muligt skal lade være med at proppe i skrutten: Sukker, alkohol og smøger er de ondeste ældnings-skurke i hudland!

9. Vær glad

Du kan udsætte din huds aldringstegn, men lige meget hvor godt, du passer på den, kan du ikke undgå, at alderen sætter sig sine spor med tiden. Så hvorfor ikke få det bedste ud af det?

Linjerne i dit ansigt er et aftryk af de udtryk, dit ansigt ofte er formet i. Så hvis du hele tiden går rundt og er sur eller bekymret, kan du være sikker på, at rynkerne sætter sig derefter. Hvis du derimod er glad og lykkelig, får du smukke smilerynker i stedet for sure kløfter. Det er da værd at tænke over...

Vil du ikke risikere at gå glip af skønhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.