Solbrændt kvinde
© iStock

7 myter om solcreme – hvad er sandt, og hvad er fup og fidus?

Skal den være vandfast, er faktor 50 bedst, og kan du bruge solcremen fra sidste år?

6. juni 2017 af Katrine Vendelbo

Sommeren venter lige rundt om hjørnet, og vi glæder os til at lade vores vinterblege kroppe udsmykke med en sprød sommertan! Men sol betyder også, at vi skal have fat i en solcreme for at undgå solskoldning – måske har du allerede luret i vores guide til at finde den perfekte creme, der beskytter mod solen? 

Men hvad er sandhederne egentlig om solcreme? Vi har spurgt overlæge Lone Knudsen fra Aleris-Hamlet Hospitaler om 7 udbredte myter.

Solcremen skal være vandfast

FALSK

“Nej, men solcreme, som ikke er vandfast, svedes/skylles lettere af huden.” 

Derfor er det vigtigt at smøre sig, hver gang du har været ude at bade – eller oftere, hvis du sveder meget.

Solcremen skal have faktor 50

FALSK

“Faktortallet er udtryk for graden af beskyttelse mod UVB. Jo højere faktor, jo bedre beskyttelse. Lave faktortal giver altså også beskyttelse, men de fleste hudlæger er nok enige om, at alt under 15 er for lidt.”

Solcreme er den bedste beskyttelse

BÅDE OG

Ifølge Lone Knudsen skal du være opmærksom på, at solcreme kan indeholde hormonforstyrrende stoffer eller allergifremkaldende stoffer. Under alle omstændigheder er det en god idé at kombinere den med anden solbeskyttelse.

“Først og fremmest er det en god idé at klæde sig på. For eksempel er en tætvævet bomuldsskjorte, cowboybukser og en hat meget effektiv solbeskyttelse. Det behøver ikke være særligt UV-beskyttelsestøj. Som et supplement til solcreme og tøj kan du desuden overveje at lægge dig under parasollen i stedet for direkte i solen. På den måde får du stadig lidt farve, men UV-strålingen er betydeligt mindre, og du undgår de værste forbrændinger.” 

Solcremen fra sidste år kan ikke genbruges

BÅDE OG

“Du skal se på udløbsdatoen. Så simpelt er det. De fleste solcremer i Danmark indeholder kemisk solfilter, som hurtigt nedbrydes, selv i flasken.”

Aftersun minimerer skaderne ved solskoldning

BÅDE OG

“Muligvis, men det reducerer ikke risikoen for hudkræft.”

Lone Knudsen anbefaler, at du er ekstra opmærksom på risikoen for udvikling af modermærkekræft og andre former for hudkræft, hvis du har udsat din krop for ekstrem solbadning. Som hovedregel skal du reagere på nye tegn, der opstår, noget der ændrer sig, eller noget der ser anderledes eller mærkeligt ud.

Solcreme beskytter imod hudkræft

SANDT

Lone Knudsen påpeger dog, at det er meget vigtigt at forstå, at du ikke er fredet, bare fordi du ikke bliver solskoldet.

“Det er UV-strålerne, der er farlige, og dem er vi alle udsat for, hvis vi går i solarium eller i solen uden at beskytte huden. UV-strålerne giver skader i hudcellernes DNA, og DNA-skader giver cancer. Jo mere UV-lys, du har været udsat for gennem årene, jo større er hudcancerrisikoen.”

Solcreme skal bruges hele året

FALSK

Aleris-Hamlet Hospitaler anbefaler, at du beskytter dig mod solen fra april til oktober på vores breddegrader. Det er vigtigt at bruge solcreme eller anden solbeskyttelse såsom hat, tøj, skygge, især midt på dagen. Om morgenen og om aftenen er der så lidt UV-lys, at solbeskyttelse ikke er nødvendig, selvom solen stadig er oppe.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori