© Getty Images

“Hvorfor har jeg så meget udflåd?” og 4 andre ting, du bør vide om udflåd

Udflåd kan variere (både i lugt, farve og mængde!). Få svar på, hvad det kan skyldes, og hvad du selv kan gøre

31. august 2020 af Benjamin Creative for Always

Nogle dage får du et par dråber. Andre dage kan det irritere, lugte eller sørge for, at du smider dine trusser direkte i vaskekurven efter et par timer ... 

Selvom udflåd er noget, som alle kvinder oplever, er det sjældent noget, vi taler om – og det er en skam. Der findes nemlig et hav af myter, som kan gøre dig unødigt bekymret. Derfor er vi gået sammen med Always om at bryde tabuet og give dig svar på fem vigtige spørgsmål (så du ikke behøver at undre dig næste gang, dit udflåd ikke er helt, som det plejer).

1. Hvorfor får jeg udflåd?

Hvidt udflåd er væske, som bliver produceret i livmoderhalsen for at holde dit underliv rent og fint. Det fungerer på samme måde, som når dine øjne producerer tårer for at rense og holde bakterier væk. Udflåd sørger for, at dit pH-niveau er, som det skal være, og gør det langt sværere for skadelige bakterier at komme til. Det holder endda området fugtigt og giver hjælp til befrugtningsprocessen, hvis du prøver at blive gravid. 

Say what? Husk lige på, at udflåd faktisk er en ret fed ting.

2. Hvordan ser normalt udflåd ud?

Normalt udflåd er hvidt, klart og "cremet" og har en meget svag lugt. Hvis det kommer i dit undertøj og udsættes for luft, kan det godt blive en anelse mere grynet, men det er helt normalt. Det, du skal være opmærksom på, er, hvis dit udflåd bliver misfarvet eller lugter grimt. Det kan nemlig være et tegn på infektion. Det samme gælder, hvis det får en hytteost-lignende konsistens, og du oplever rødmen og kløen. Så er det altså en god idé lige at smutte forbi lægen.

3. Hvorfor har jeg så meget udflåd?

Mængden af ​​udflåd afhænger af din menstruationscyklus, da niveauet af østrogen i din krop ændrer sig. Du kan opleve, at du har mere udflåd, når din menstruation nærmer sig eller ved ægløsning. Du producerer også automatisk mere af det, hvis du ammer, eller hvis du bliver seksuelt ophidset. 

Udflåd er meget individuelt. Der er nogle kvinder, som kun oplever meget lidt engang imellem, mens andre producerer meget af det. Det er helt normalt at have meget udflåd, så længe det ser "normalt" ud og ikke lugter dårligt. Hvis du selv føler, at det er meget mere, end du plejer, og det ikke føles helt rigtigt, kan du dog tænke over, om du kan være allergisk over for dit vaskepulver eller dine tamponer, eller om det kan skyldes, at du for nyligt er begyndt på p-piller.

4. Hvad kan jeg gøre, hvis jeg har meget udflåd?

Det er normalt at have meget udflåd, men sommetider kan det føles irriterende, hvis der er så meget, at dine trusser hurtigt bliver våde. Du kan måske tænke, at du viiildt godt gad slippe for det – men så skal du lige huske på, at det er en rigtig god og vigtig ting for din krop. Du kan altså ikke bare slukke for det eller mindske det, men du kan sørge for, at det føles rarere, og at dine trusser ikke bliver gennemblødte ved at bruge trusseindlæg. 

Always Dailies trusseindlæg er eksempelvis specialdesignede til at absorbere udflåd, så du kan føle dig frisk hele dagen og ikke blive generet af våde trusser. 

Always Dailies fås i flere forskellige størrelser, så du kan finde det indlæg, der passer til dig. De er dermatologisk testet, så det er safe at bruge dagligt.

© Procter and Gamble

5. Mit udflåd er en anden farve end hvidt, hvad skyldes det?

 Det kan skyldes flere ting afhængigt af, hvilken farve udflåd du har.

Gult udflåd: Hvis du oplever en cremet lysegul nuance, kan det sagtens være naturligt for dig. Nogle oplever faktisk, at det er farven på deres normale udflåd snarere end hvid. Er det meget klart gult, kan det dog være en bakterie, så du skal holde øje med andre symptomer.

Rødligt/brunligt udflåd: Normalt skyldes det, at der er lidt blod i dit udflåd, og det skal du ikke bekymre dig om. Det kan skyldes, at din menstruation er på vej til at komme eller gå. Hvis det fortsætter over en lang periode, bør du til gengæld ringe til din læge.

Grønligt udflåd: Hvis dit udflåd er grønt, skyldes det som regel seksuelt overførte sygdomme eller infektioner, som begge skal undersøges. Der kan dog sagtens være en naturlig forklaring, så tag det helt med ro.

Lær at tale åbent om det

Det er en super god ting at lære dit udflåd at kende, så du har styr på, hvordan din krop reagerer i løbet af din cyklus. Dét, som er normalt for dig, er ikke altid det, som er normalt for andre.

Alligevel (og måske netop derfor) kan det være en god idé at tale mere åbent om det. Det er trods alt noget, som alle kvinder har, så hvorfor ikke gøre det helt normalt at tale om?