Kvinde der får gelenegle.
Gelenegle er en forstærkning til dine egne negle. © Getty Images

Akryl- eller gelenegle? Kend forskellene på de kunstige negle

Hvad er mon bedst til din negl?

4. april 2019 af Amalia Kristiansen

Det er fristende at have flotte negle året rundt, men hvis ikke du har de stærkeste negle fra naturens side, og de altid knækker, så snart de kigger ud over fingerspidsen, så er det svært at holde dem lange.

Heldigvis findes der både gelenegle og akrylnegle, som kan give dig lange, stærke negle på kort tid, og det får dine negle til at se smukke ud i en længere periode end med almindelig neglelak. Kunstige negle er derfor et hit til dig, der gerne vil have flotte negle året rundt.

Men det kan være svært at blive klog på, om det er akryl eller gelenegle, som passer bedst til dig.

Kvinde der får lavet kunstige negle
Kend forskellen på akrylnegle og gelenegle, inden du får dem lavet.

Hvad er forskellen på akryl- og gelenegle?

Din egen naturlige negleform afgør, om dine negle er bedst egnet til akrylnegle eller gelenegle. Det er dog ikke alle negleteknikere, der kan lave begge, og derfor kan du altså være nødsaget til at vælge én af delene på forhånd.

Heldigvis er der som sådan ikke synlig forskel på akrylnegle og gelenegle, så uanset hvad du vælger, vil dine negle ende med et smukt resultat.

Akrylnegle

En akrylnegl er otte gange stærkere end din egen negl – også selvom du får et meget tyndt lag på.

For at producere de fine akrylnegle blandes et unikt pulver med væske på en pensel, som smøres ud på neglen og dermed dannes formen. 

På den måde kan du også få lidt ekstra længde på, hvis ikke du synes, at længden på din egen negl er passende. Du kan både få firkantede negle, mandelformede negle eller spidse negle, det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. 

Akrylneglene begynder allerede at hærde, så snart det er lagt på, da det ikke skal i UV-lys. Det tager cirka 24 timer, før dine akrylnegle er helt hærdede, og du skal derfor være påpasselig det første døgn.

Når akrylen er hærdet på din negl, er den faktisk mat. Det giver et ret cool look, men du kan også sagtens få overfladen til at shine, så dine kunstige negle får et skinnende look.

Hvordan fjerner du akrylnegle?

For at få dine akrylnegle af, skal du putte dem i acetone. Når de kommer i acetone, opløses akrylen nemlig, og så kan du skrælle akrylen af, uden din egen negl tager skade. Du kan sagtens klare det derhjemme, hvis du er lidt handy, og det er vi ret sikre på, at du er. Ellers kan du få en negletekniker til at gøre det.

Sådan gør du:

  • Du koger noget vand og hælder det i en skål. 
  • Derefter hælder du acetone i en anden skål, og sætter den oveni skålen med det varme vand. 
  • Du skal herefter stikke fingrene i acetonen, og den opløses hurtigt grundet det varme vand. 

Kvinder der skal fjerne akrylnegle
Fjern dine akrylnegle med acetone og husk håndcreme efter, da dine hænder bliver tørre. © Getty Images

Gelenegle

Det er, som navnet antyder, gele som lægges ovenpå din egen negl og dermed forstærker den. Udseendesmæssigt minder gelenegle rigtig meget om akrylnegle, men det er meget nemmere at arbejde med gele, da neglen først hærder, når den har været i UV-lys, og det er derfor muligt at arbejde på den, indtil du har det helt ønskede resultat.

Gelenegle kan laves i præcis den længde, du ønsker. Hvis du derfor er aktiv til håndbold (eller en anden sport) i fritiden, så kan du sagtens have gelenegle alligevel, da de blot kan laves korte, så de ikke er i vejen.

De smukke og skinnende gelenegle kan du få glæde af i lang tid.

Hvordan fjerner du gelenegle?

Gelenegle kan ikke opløses ikke i acetone som akrylnegle, så hvis du skal have de fine negle af, skal de files nænsomt af. Så sikrer du, at din egen negl ikke tager skade. Det kan derfor være mere skadeligt for dine negle at have gelenegle, da der er større sandsynlighed for, at der bliver filet i din egen negl. 

Du kan godt begive dig ud i projektet selv, men for at få det bedste resultat (og for at dine egne negle ikke tager skade), er det bedst at få det gjort hos en negletekniker.

Kvinde der får lavet gelenegle
Dine gelenegle eller akrylnegle kan nemt laves den længde, du ønsker. © Getty Images

Det er en smagssag, om du er til gelenegle eller akrylnegle

For mange vil akrylnegle føles mere hårde og mindre fleksible end gelenegle, og det er derfor en smagssag, hvad du bedst kan lide. Dine negle kan holde til begge metoder, men det er en god idé at spørge en negletekniker til råds, inden du bestiller tid til enten akrylnegle eller gelenegle. 

Fælles for begge metoder er, at du cirka skal have en opfyldning hver tredje uge – alt efter hvor hurtigt dine egne negle vokser.

Kilde: Negleguide.dk

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori