Parfume
© iStock

Kvinde, kend dit duftevand!

Hvilken type holder i et døgn og hvilken kun en time? Få det optimale ud af parfumen lige her

10. september 2011 af Mette Andrea Boesgaard

“En kvinde uden parfume er en kvinde uden fremtid.” Ordene er Coco Chanels, og med de ord in mente er der en god grund til et lille grundkursus i duftevand! Velduft sender et signal til andre om, hvem du er og hvordan du ser dig selv, det lokker og forfører potentielle bejlere i nettet og så camouflerer det lidt af hvert... 

De fem typer parfume

Parfume af den slags, du sprayer dig med om morgenen, er lavet af alkohol- og vandopløsninger med duftolier i. De fem typer afviger fra hinanden i mængden af duftolier og alkoholstyrken. Det har også betydning for deres holdbarhed og hvordan du skal bruge dem.

PARFUME
Det er den reneste og mest afrundede duft – og dermed naturligvis også langt den dyreste! Den indeholder fra 20 til 30 procent duftolier i en opløsning af alkohol – det er en langt den højeste koncentration. 

Sådan bruger du den: Parfume bliver som regel duppet på huden snarere end at blive sprayet, da duften er så intens.


EAU DE PARFUM
Dette er en af de mest populære typer, fordi den er relativt holdbar og ikke alt for dyr. Den indeholder mellem 15 og 22 procent duftolier blandet med vand og alkohol. Omkring 70 procent af en eau de parfums duft er væk efter nogle timer, mens de resterende 30 procent holder i et døgns tid.

Sådan bruger du den: Kom den på der, hvor huden er varmest – på kravebenet, mellem brysterne, på indersiden af albuen og så videre. Men husk at lade være med at gnide håndleddene mod hinanden – det ‘knuser’ duften. Og kom ikke parfume bag ørerne, hvor der er for mange talgkirtler, som kan påvirke duften.

EAU DE TOILETTE
Den indeholder otte til 15 procent duftolier, og 80 procent af dem fordamper i løbet af bare tre timer. Den passer dermed ikke så godt, hvis du vil have noget, der holder hele dagen, men er god, hvis du er ude efter et mere afdæmpet indtryk.

Sådan bruger du den: Spray dig lige der, hvor du har lyst, og prøv for eksempel også at spraye lidt på hårbørsten og træk den gennem håret.


EAU DE COLOGNE
Denne dufttype indeholder kun fire til otte procent duftolier. Eau de cologne har i mange år været den svageste udgave af en duft, og af samme grund er denne type på vej ud af markedet.

EAU FRAICHE
Denne variant er så til gengæld på vej til at erobre det marked, som eau de colognen efterlod. Ligesom colognen er det en meget svag duft – den indeholder bare en til tre procent duftolier – men det, der især adskiller den fra de andre dufte, er at den er baseret på olie i stedet for alkohol.

Sådan bruger du den: Denne parfume blev skabt særligt til sommervejr. Den er fri for alkohol, og derfor udtørrer den huden mindre, så du undgår de misfarvninger, du kan få, hvis du bruger alkoholbaseret parfume i solen.

Endelig kan du også tage din yndlingsduft på som en duftende kropscreme. De indeholder bare tre til fem procent duftolier, men på grund af den fede konsistens hænger duften ved i helt op til 24 timer.

Vælg den rette duft

Når du har fundet ud af hvilken type parfumespray, der passer bedst til dit behov, er du klar til at vælge selve duften. Her nytter det ikke bare at vælge den, der er himmelsk på din veninde. Dufte reagerer nemlig forskelligt på forskellig hud, så giv dig god tid, inden du svinger dankortet.

  • Når du skal vælge en parfume, så sprøjt den på og gå rundt med duften i mindst ti minutter - og meget gerne længere! For de fleste dufte tager det nemlig minimum 30 minutter til en hel time, inden den varige hovedduft kommer frem.

  • Lad være med at afprøve en ny parfume i et par dage efter, at du har spist krydret mad eller hvidløg – de to ting får nemlig parfumen til at lugte anderledes på din hud. Stress, visse former for medicin og hormonelle forandringer som for eksempel graviditet kan have en betydning for, hvordan en duft er på dig.

  • Duft varer længere på olieret hud – eller sagt på anden vis: Dufte fordamper hurtigere fra tør hud, så vær opmærksom på, at duften ikke sidder så længe, som den kunne, hvis du plages af vintertør hud.

Pas på din parfume

Når du nu har betalt flere hundrede kroner for din favoritduft, er det dumt at ødelægge den. Derfor giver dig også et par gode råd om opbevaringen:

1. Varme, luft og lys skader alle former for dufte. Hvis du vil bevare din dyrt indkøbte duft bedst muligt, skal du altså afholde dig fra at stille den smukke flakon i vindueskarmen – stil den i stedet et køligt, tørt sted væk fra direkte lys og varme.

2. Din parfume kan blive for gammel! Din duft er blevet for gammel, hvis du ikke længere får et frisk pust af duften, når du spray'er eller dupper den på, og parfumen vil også se mørkere ud i flakonen. Nogle parfumer kommer i farvede eller uigennemsigtige flasker – de holder længere.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her

Læs mere fra samme kategori