© Getty

Lav din egen hjemmespa

Få fornemmelsen af luksus og forkælelse - hjemme hos dig selv!

11. oktober 2011 af Mette Andrea Boesgaard

Lav din egen hjemmespa


Hvem drømmer ikke om at hive et par dage ud af kalenden og tage på spa-ferie - eller bare gå i skjul et luksuriøst sted et par timer og forkæle krop og sjæl? Den slags er dog desværre ikke gratis, selvom det måske nok burde være det (for vores mentale helbreds skyld!). Men er din pengekiste er tom - eller du ikke har tid til at tage væk i flere dage for at pusle om dig selv - så kan du faktisk også få en spa-oplevelse derhjemme med meget få midler. Woman viser dig hvordan...

Før du går i gang


Hvis det skal lykkes dig at genskabe spa-feriefornemmelsen derhjemme, kræver det lidt planlægning.

© woman.dk
Start med at skabe en afslappende atmosfære: Vælg et rum i lejligheden eller huset, hvor din hjemmespa skal finde sted - det behøver ikke være badeværelset, hvis du kun har plads til at bakke derind, det kan også være soveværelset. Ryd rummet op, så du har de rette afstressende, rene omgivelser til at nyde din hjemmespa. Hvis du bor sammen med andre - din kæreste, for eksempel - så spark ham ud eller annoncér, at i de næste par timer vil du under ingen omstændigheder forstyrres. Sluk også din mobiltelefon, så du er helt fri for forstyrrelser. Sæt så noget roligt, afslappende musik på, tænd en røgelsespind eller det duftlys, så det bliver en oplevelse for alle sanser, og tænd dæmpet lys som for eksempel stearinlys.

Saml de produkter, du har brug for til din spa og læg dem parat - husk en kande med vand, gerne med et par citronskiver i, og en lækker vamset badekåbe, det bidrager til spa-stemningen.

Nu kan du gå i gang. Du kan enten tage den helt store tur, hvor du forkæler dig selv fra top til tå, eller du kan begrænse dig til en behandling eller to, hvis du ikke har tid eller lyst til mere.

Hjemmespa for kroppen

Det skal du bruge:

  • Bodyscrub
  • Æteriske olier efter eget valg eller bodywash
  • Bodylotion eller kropsolie
  • Evt. en hårmaske

Hvis du er virkelig entusiatisk, så kickstart din spa-for-hele-kroppen-oplevelse med at dyrke motion - enten en omgang hård træning, der gør din krop træt på den gode måde, eller en omgang yoga, der får dig ned i gear både mentalt og kropsmæssigt. Ellers gå direkte til kropsforkælelsen.

© woman.dk
Start med at skrubbe de døde hudceller af, så du får gløden tilbage i huden. Du kan enten bruge en bodyscrub eller lave din egen hjemmelavede af slagsen: Bland lidt groft salt med olivenolie. Skrub din krop i små cirkler, indtil du har været rundt over det hele (brug gerne lidt ekstra energi på albuer og knæ, der godt kan være lidt tørre og skallende), og skyl bodyscrubben af.

Lækker salt-scrub fra Karmameju - virker afspændende og foryngende på huden. 349 kr hos selfcareshop.dk

Køb den her

Er du så heldig at have et badekar, er det nu, du skal bruge det. Kom et par dråber æteriske olier efter dit valg i badevandet - æteriske olier kan købes i helsekost-butikker og alle har forskellige virkning (opkvikkende, afstressende etc), så vælg en, der passer til dit behov. Du kan også bruge en kropsolie i stedet. Olien i vandet blødgører huden, skaber velduft og spreder stemning, så de er idelle til en lang session i badekarret. Har du ikke et badekar, kan et langt, varmt brusebad også gøre jobbet. Mens du alligevel bader, kan du forkæle dit hår med en hårmaske, hvis du har tid og lyst (ja, hår taber også fugt og bliver trist og mat, hvis det ikke bliver plejet).

© woman.dk
Afslut din kropsbehandling med at massere en lækker kropsolie eller bodylotion ind i din hud. Vær igen ekstra opmærksom på albuer og knæ - giv dem en ordentlig omgang fugt, de trænger til det.

Korres Bodybutter - Japanese Rose. 139,50 kr hos ezzence.dk

Køb den her

 

Vil du afslutte din kropsbehandling med at give dine ømme punkter en kærlig hånd? Så giv dig selv en manicure eller en pedicure. Så er du som genfødt!

Lav en hjemmemanicure

 

Hjemmespa for ansigtet

Det skal du bruge:

  • Et vandfad
  • Æteriske olier
  • Dine almindelige hudpleje-produkter
  • En ansigtsmaske
  • En god, fed natcreme

Start med at rense dit ansigt fri for make-up og dagens snavs. Brug evt. en eksfolierende ansigtsscrub for at fjerne de døde hudceller, der gør huden grå og trist. Rens med vand.

Fyld et vandfad med lidt kogende vand - tilsæt evt. lidt et par dråber æteriske olier til vandet. Læn dig over vandfadet med en håndklæde over hovedet og hold ansigtet omkring 30 cm over vandet. Dampen skal føles behagelig, hvis den brænder, er temperaturen sikkert for høj - stop eller løft hovedet højere over vandfadet. Bliv siddende i dampen i 10 minutter, til porerne i din hud er åbne.

© woman.dk

Så skal du have ansigtsmaske på. Sørg for på forhånd at vælge en maske, der passer til dinhud og dens behov.

Test dig selv: Hvilken hudtype har du?

Har du fedtet hud, så vælg en rensende maske, har du tør eller normal hud, så vælg en fugtende maske. Fordel masken over dit ansigt og læg dig ned og slap af i 10-15 minutter, mens masken virker. Læg evt. et par agurkeskiver eller fugtige vatrondeller på dine øjne; det køler og frisker.

Rensende muddermaske fra Mudd - 17 kr hos matas.dk

Køb den her

Rens masken af med lunkent vand og afslut med at friske ansigtet op med skin tonic eller ansigtsvand, alt efter hvad du bruger. Kom til sidst en god fed natcreme og din øjencreme på.