© Scanpix

Det store jeans-leksikon

Jeans-indkøb er fyldt med fremmede ord. Få guiden til, hvad de dækker over og hvordan du vælger rigtigt

22. december 2010 af Mette Andrea Boesgaard

Det store jeans-leksikon

Jeans er en dejlig ting - og en fast bestanddel i de flestes garderobe. Men det kan være lidt af udfordring at købe nye jeans. Ikke alene er det svært at finde et par, der passer; jeans-verden er også fyldt med forvirrende udtryk, ofte på engelsk. Vil du gerne have ordbogen til jeans? Så læs med her

Jeanstyper

Jeggings
er en smart sammentrækning af ordene jeans og leggings, og de dækker i al sin enkelhed over leggings i denimstof - lidt lige som jeans. De sidder tæt til hele vejen fra rumpe til ankler, og de kan sågar have baglommer. De har dog aldrig lynlås og knap foran, men i stedet har de elastik i taljen. En anden fordel er, at de som regel er billigere end regulære jeans.

© woman.dk

Skinny jeans
Skinny jeans er jeans, der minder meget om jeggings - de sidder tæt til fra mås til ankler, men det er rigtige jeans med lynlås og / eller knapper foran.

Skinny jeans fra Diesel - ca. 1.060 kr hos asos.com
Køb dem herStraight Leg/Lige ben
Denne finurlige betegnelse dækker i al sin enkelhed over et par jeans, der sidder til over rumpen, men hvor benene ikke klistrer til hele vejen til anklen, men derimod går lige ned hele vejen ned... Den er et godt alternativ til damer med brede bage; den giver dig nemlig mulighed for at trække i en slags skinny jeans, uden din numse ser gigantisk ud.


Regular Fit
Det her er en klassisk jeans-facon, som jeans var engang. De sidder hverken for tæt til eller decideret løst, og de har som regel fem lommer (to for, to bag og en lille møntlomme i den ene forlomme). En god klassiker, der klæder de fleste.


Boyfriend jeans

Navnet kommer af, at det ligner jeans, du kunne have stjålet fra din kæreste (men det er det sjældent - mandejeans er nemlig noget anderledes i faconen, da mænd har en anden kropsfacon). De er lidt løse i det - men ikke for løse - har altid lige ben og ser som regel godt brugte ud med slid og / eller forrevne huller. De skal bæres med opsmøg forneden, og kombineres med feminint tilbehør (høje hæle, smykker osv) for at se cool ud.


Baggy jeans
Det er versionen løsere end boyfriend jeans; de er store og slaskede, og de hænger som regel lavt på numsen.


© woman.dk

Bootcut jeans
Denne model blev oprindeligt designet, så mændene kunne trække deres bukser ud over deres cowboystøvler. I dag kan du stadig have dine støvler på under bootcut jeans, for de går nemlig lidt ud forneden. De er perfekte til dig med bred bag, for de afbalancerer din numse og giver dig en velproportioneret krop.

Bootcut jeans - ca. 130 kr hos dorothyperkins.com
Køb dem herKassebukser
Her er tale om en 70'er-klassiker - det her er nemlig supervide bukser, der - som navnet siger - nærmest er helt kasseformede i benene. Du rynker måske på næsen lige nu, men det bliver sæsonens hotteste jeans i 2011...


Knickers
Udover almindelige jeans, findes jeans også i kortere versioner. Knickers slutter lige under knæet, og de kan både være løse og stramme.


Capri-jeans
Her er også tale om en kort model - de er dog lidt længere end knickers, for de slutter midt på læggen. Igen kan de både sidde tæt til eller være løsere i det.

Modeller

Lavtaljede / low rise jeans
Det er - som navnet siger - jeans der sidder lavt i taljen. Hvor lavt er et modespørgsmål; for nogle år siden var det så lavt, at man nærmest kunne se kønshårene stikke op foran (!), i dag er det bare jeans, der slutter et godt stykke under navlen. De er perfekte til dig, der vil have en længere overkrop, eller som slås med brede hofter og en stor bagdel, for de får dem til at syne mindre, men det er en dårlig ide for dig med korte ben. Den lave talje kan betyder, at du viser deller eller trusser, når du bøjer dig ned - vil du undgå det problem, så hold øje med modeller, hvor der er lav talje foran men højere talje bagpå.


Almindelig taljerede /regular rise jeans
Almindelig taljerede jeans er en klassiker - lige midt i mellem høj- og lavtaljede jeans. De er gode til at holde på maven og løse deller, men de gør ikke brede hofter og en stor numse så iøjenfaldende. De er altså det sikre valg, der passer til næsten alle.


© woman.dk

Højtaljede / high rise jeans
Højtaljede jeans dækker navlen, og de kan ende endda langt oppe over navlen. De er perfekte til at udjævne og skjule små deller og holde på en lille mave, og så får de dine ben til at se alenlange ud og giver facon til lige-op-og-ned-piger - men de er ikke gode, hvis du har stor numse og brede hofter, for de får dem til at se endnu større ud.

Sorte, højtaljede jeans fra topshop.com til ca. 360 kr
Køb dem her
Jeansstørrelser
Jeansstørrelser opgives altid i tommer (på engelsk: inches). 1 tomme = 2,54 cm. De fleste producenter af jeans bruger et "dobbelt" mål, f.eks. 30/32. Det første mål angiver størrelsen i livet, det andet er benlængden på jeans'ene.

Stof og vaske

Denim
Denim er det stof, der bruges til jeans. Denim er som regel blåt, fordi det er indfarvet med indigo (der oprindelig kommer fra en plantefarve, men i dag laves kunstigt), men det fås i mange farver i dag - fra sorte, grå og brune nuancer til rød, pink, gul osv. Denim er meget slidstærkt, men det bliver typisk lysere, jo flere gange det vaskes.


Stretch denim
Stretch denim er betegnelsen for en variation af denim-stof, hvor det bliver kombineret med lycra/elastan, så stoffet bliver mere elastisk. Perfekt til dig, der vil holde på store lår!


© woman.dk

Stenvasket, snevasket, klorinvasket
Kært barn har mange navne! Det dækker bare over, at jeansene er blevet vasket med klorin, så de er blevet afblegede i en eller anden grad - nogle gange er de næsten helt hvide, andre gange har de mere eller mindre udprægede mønstre og kontraster. Når du vælger jeans med et afbleget mønster, så tænk på, hvordan mønsteret påvirker helhedsindtrykket - jeans med afblegninger midt på låret giver fylde til smalle ben, mens jeans med vandrette afblegede streger på hoftepartiet får brede hofter til at se endnu bredere ud.

Sorte, snowwashed jeans med strech fra Global Funk - set hos smartgirl.dk til 249,75 kr
Køb dem her


Beskidt / dirty wash
I stedet for at være vasket med blegende klorin, er jeans'ene vasket med noget, der gør dem brunlige, så de ser beskidte ud. Igen gælder samme huskeregel: Husk at de kan påvirke helhedsindtrykket - der hvor dine jeans er lysere (omend det er marginalt med en dirty wash), giver du stadig ekstra fylde til området.

Læs mere fra samme kategori