kvinder i undertøj
© iStock

Det store lingeri-leksikon

Skal du vælge tai-trusser eller en g-streng? Og hvordan plejer du dit lingeri? Få lingeri-guiden her

30. november 2016 af Mette Andrea Boesgaard

Det store lingeri-leksikon


Vi går alle sammen i undertøj hver evig eneste dag, så man skulle tro, det var let at finde vej i lingeri-junglen. Men der findes efterhånden lingeri til alle former og med alle funktioner på markedet, og det kan være let at fare vild.

Ved du (eller din kæreste) heller ikke, hvad en balconette-bh, en chemise eller skovtrusser er? Så læs med her, få svaret og få tips til, hvad du skal bruge til hvilke lejligheder + de gode råd til at vælge det rette undertøj og holde det i topform dag efter dag efter dag...

Bh-typer

DE FORSKELLIGE BH-TYPER

PUSH-UP BH
En push-up bh presser brysterne op fra siden, så dine bryster ser større og fyldigere ud. Den virker ved, at der sidder en pude i skålen på bh'en - som regel er puden lavet af et skummateriale, men den kan også være lavet af paraffin-gelé; så hedder det en aqua-bh. Geleen gør din bh lidt tungere end en almindelig push-up-bh, men den giver mere naturlig bevægelse i brysterne.

Perfekt til: Dig som gerne vil have dine bryster til at syne af lidt mere. Bh'en er især velegnet til festbrug, hvor du virkelig kan fremhæve din barm i noget med en dyb udskæring. 

Det store lingeri-leksikon
© Boozt
MINIMIZER-BH
En minimizer-bh gør, at dine bryster ser mindre ud – de kan faktisk reducere din skålstørrelse med helt op til en størrelse.

Perfekt til: dig, der vil tone din barm ned – hvis du for eksempel har brug for at minimere barmen under en skjortebluse.

Minimizer-bh, Triumph, 399 kroner 
Køb den her


BØJLE-BH
En bøjle-bh er den mest almindelige type af bh. Bøjle-bh’en blev opfundet for at give bedst mulig støtte, så du ikke får ondt i nakke og ryg, og den mindsker faktisk belastningen på din ryg med hele 50 %. I tilgift løfter, former og adskiller den dine attributter, så de får en flot facon. Bøjle-bh'er fås i mange modeller – både med hel og halv skål (hel skål dækker hele brystet, halv skål kun halvdelen) og med og uden vatterede indlæg.

Perfekt til: hverdag – den gør sig godt under stort set alt og får dine bryster til at se smukke ud.

Det store lingeri-leksikon
© H&M
BALCONETTE-BH
En balconette-bh er en bøjle-bh med en ¾ skål, der har stropper helt yderst på skuldrene. Den giver også en let push-up effekt.

Perfekt til: Toppe med dybe og/eller vide udringninger.

Balconette-bh, H&M, 129 kroner
Køb den her


STROPLØS BH
En stropløs bh har ingen stropper (deraf navnet!) – de fleste af slagsen fås dog med aftagelige stropper, og mange af dem kommer med løse stropper, så du kan sætte stropperne, så du kan bruge bh'en med en halterneck-top eller en top med bryderryg. Du får ikke samme støtte i en stropløs bh, som i en bh med stropper, så derfor skal din stropløse bh sidde stramt til.

Perfekt til: situationer, hvor du har en top på, hvor almindelige bh-stropper kan ses for tydeligt – for eksempel en stropløs kjole, en top med dybe ryg, halterneck eller bryderryg.

Det store lingeri-leksikon
© Zalando
T-SHIRT-BH
T-shirt-bh’en er specialdesignet til at bruge under stramtsiddende tøj. Den har formstøbte skåle, så man ikke kan se brystvorterne igennem, og så har den usynlige sømme, så du undgår grimme kanter under tøjet. Den er altid i helt ensfarvet, glat materiale, så man ikke kan se detaljer gennem tøjet.

Perfekt til: stramme t-shirts, som navnet antyder... Husk, at hvis du har en hvid t-shirt på, skal du bruge en hudfarvet bh under – ellers kan man se bh'en igennem din t-shirt.

T-shirt bh, Calvin Klein, 349 kroner
Køb den her

TREKANTS-BH
En trekants-bh er en grundlæggende set bare to trekanter, der er syet sammen til en bh. Den er meget dekorativ. Den kommer ofte i blonde og frække farver – men den giver ikke meget støtte.

Perfekt til: dig, der har faste, spændstige bryster, der sidder perfekt – den er meget smuk, hvis den kigger frem under en tanktop.


SPORTS-BH

Når du dyrker sport, er det ekstra vigtigt at have god støtte til barmen, for dine arme bryster bliver strukket og trukket noget, når du hopper og springer rundt. Den er designet til at give ekstra støtte og god bevægelsesfrihed, og så er de fleste sports-bh'er ovenikøbet i materiale, der absorberer sveden og trækker den væk fra din hud.

Perfekt til: motion.

Trusser

DE FORSKELLIGE TRUSSE-TYPER

G-STRENGS-TRUSSE
har ikke meget stof bagpå – i stedet har de en lille snor, der går ned mellem dine balder. Den kan fås i mange faconer i dag, alt efter din præference; fra trusser med høj benudskæring til trusser med lav benudskæring, fra lavtaljede til højtaljede trusser og med forskellige mængder af stof fortil.

Perfekt til: dig, der elsker dine stramme jeans – man kan nemlig ikke se nogle streger under dine jeans i disse trusser.

Det store lingeri-leksikon
© Femilet

TAI-TRUSSE
Den almindelige tai-trusse er en dydig og brugbar sag, der dækker det meste af ballen. Den ender ved taljen og har høje benskæringer.

Perfekt til: dig, der godt kan lide at føle, at der er noget, der holder på maven. Husk dog på, at den ikke er særlig god til lavtaljede bukser og kjoler, for det ser meget ufikst ud, når den kan ses over buksekanten eller gennem kjolen.

Tai-trusse, Femilet, 95 kroner
Køb dem her


TANGA-TRUSSE
minder meget om tai-trussen – begge har høj benskæring, men tangaen dækker meget mindre af numsen; den går nemlig højere op over ballen. Forfra ligner tanga-trussen mere sin minimale søster, g-strengen.

Perfekt til: dig, der synes at tai-trussen bliver lidt for mormor-agtig, men som stadig gerne vil have hold om maven.

Det store lingeri-leksikon
© Ellos
MAXI-TRUSSE
er nok mere kendt under sit tilnavn mormortrussen. Her er tale om en model, der går højt op i taljen og har lave benskæringer, så den dækker en stor procentdel af dit underliv.

Perfekt til: dig, der gerne vil have lidt styr på elskovshåndtag og løst maveskind – den giver nemlig rigtig god støtte.

Maxitrusse, Ellos, 99 kroner
Køb dem her


SKOVTRUSSER

minder meget om hipsteren, men de er løse – også ved benudskæringen. De er som regel i silke og gerne med masser af blonder

Perfekt til: løse nederdele og kjoler - de duer ikke i stramme jeans, for der kommer for mange buler på bagen af den slags.

Det store lingeri-leksikon
© H&M

HIPSTER
kommer af det engelske ord ‘hip’, altså hofte; navnet udspringer af, at disse trusser sidder lige på hoften eller lidt under. En hipster-trusse er udstyret med lave benskæringer og den slutter tæt til. Hipster kommer også i en variation med en g-streng, hvis du bedst kan lide det, eller med gylp foran som en kvindelig version af mændenes boxershorts.

Perfekt til: lavtaljede bukser; denne trusse stikker nemlig ikke ud over dine bukser

Hipster, H&M, 69,95 kroner
Køb dem her

 

Andet lingeri


BODYSTOCKING

En bodystocking er en bh og trusse i et stykke - ofte i blonder.

Perfekt til: kjoler eller andet tætsiddende tøj, hvor man ikke må kunne se nogen overgange - i hvert fald hvis du vælger en bodystocking i et glat materiale. Den er også ret fræk under en let tanktop.

Det store lingeri-leksikon
© Zalando
CORSAGE
er en overdel, der går ned til taljen. Den har bh med bøjler i og aftagelige stropper. Den sidder tæt til, og tit kan den snøres ind i ryggen. Den sidder tæt til og er designet til at forme figuren – stramme taljen ind, presse maven flad og løfte barmen.

Perfekt til: at kigge frem under en tanktop med dybe armudskæringer, hvis du har brug for lidt mere dække, end en bh kan give.

Corsage, Gossard, 999 kroner
Køb den her

Det store lingeri-leksikon
© Magasin
CHEMISE
En chemise er oprindeligt en løs undertrøje eller underkjole, der skulle beskytte korsettet mod snavs. I dag er det mest brugt som en form for undertrøje eller ultrakort underkjole - bare meget mere sexet! Den går til hoften og er som regel i silke eller satin og blondebesat - perfekt i kombination med en skovtrusse.

Perfekt til: den romantiske weekend for to - eller for den vovede: Som top under en lille jakke! Den er dog umulig at bruge under t-shirts og andet stramtsiddende tøj.

Silke-chemise, Lady Avenue, 399 kroner
Køb den her

SHAPEWEAR
er undertøj, der holder på faconerne. Fås i mange forskellige versioner, alt efter hvad dit ømme punkt er; noget kommer med balleindlæg, der giver rundere numse, andet tæmmer mave, lår, elskovshåndtag eller slanker bare generelt.

Perfekt til: den helt store fest, hvor du bare vil se fantastisk ud (og du ikke regner med at score). Det giver nemlig et godt, glat underlag til dit festskrud, og du kan ovenikøbet tabe en størrelse ved at tage det på (alverdens kendisser sværger til det - det burde være anbefaling nok). Shapewear er dog ikke et kønt syn, og det sidder MEGET stramt til, så det kan være svært at komme i og ud af + det nok ikke er så sundt at gå i til hverdag.

Vaskeråd

DAN VASKER DU DIT LINGERI

Det store lingeri-leksikon

Dine bh'er har bedst af at blive vasket i hånden, for det er mest skånsomt. Brug et vaskemiddel med enzymer, for det kan opløse sved og hudfedt, som naturligt sætter sig i bh'en – brug dog et uldvaskemiddel, hvis din bh er lavet af silke eller et andet sart materiale (der er ikke enzymer i uldvaskemiddel). Sørg for, at vaskemidlet er ordentligt opløst, inden du smider det i baljen – det skal ikke ligge i blød i mere end fem minutter.

  • Hvis du vasker i maskinen, så brug en vaskepose. På den måde undgår du, at metalhægter og bøjler hænger fast i andre ting, bliver snoet og ødelægger dit undertøj – eller endnu værre: din vaskemaskine.
    


  • Brug ikke vaskemidler med en blegende effekt (optisk hvidt), hvis du vasker undertøjet i maskinen, for det gør hvide bh'er gule – hold dig til et kulørt-vaskemiddel.
    


  • Undgå skyllemiddel. Det lukker fibrene, hvis dit undertøj er i mikrofiber, og det ødelægger silikonen, der holder din stropløse bh på plads.   • Vask altid dine trusser på minimum 60 grader, så alle bakterier vaskes væk. Vær dog opmærksom på, at sarte materialer ikke bryder sig om så høje temperaturer.  • Tør aldrig lingeri i tørretumbleren – det slider voldsomt på de fine stoffer. Pres og klem i stedet vandet ud af lingeriet, men lad endelig være med at vride vandet ud. Ret blonder og vatteringer ud, mens bh'en er fugtig, og hæng den så op i stykket mellem skålene, så undgår du nemlig, at stropperne eller omkredsen af bh'en giver sig.  • Når du skal tørre undertøjet, må du ikke hænge det til tørre i direkte varme - altså på radiatoren eller i direkte sollys. Du risikerer, at farven falmer.

Gode lingeri-tips

Det store lingeri-leksikon

Vælg altid tøj, før du vælger undertøj, når du klæder dig på. Har du en stram t-shirt på, så vælg en bh af et glat materiale uden syninger eller blonder fortil. Det ser pænere ud end en masse krøller under blusen, som får dine bryster til at ligne to blomkålshoveder.

Det samme gælder, hvis du har stramme jeans på – der findes masser af trusser uden sømme og kanter.

Har du en hvid t-shirt eller hvide jeans på, så lad være med at gå efter hvidt undertøj – det kan nemlig tydeligt ses under tøjet. Vælg i stedet undertøj i en farve, der ligner din huds egen farve, så bliver det sværere at se undertøjet gennem tøjet.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.