© woman.dk

Få det bedste ud af din garderobe

Har du klædeskabet fyldt med tøj, du aldrig bruger? Woman hjælper dig til at få en garderobe, der virker

16. januar 2013 af Mette Andrea Boesgaard

Få det bedste ud af din garderobe

Det er en stående joke, at de fleste kvinder har et bugnende klædeskab og alligevel aldrig har noget at tage på.... Ikke desto mindre kan de fleste af os med beklagelse nikke genkendende til scenariet.

Men er du træt af at have en kæmpe garderobe - uden du af den grund har noget at tage på? Og er du dødirriteret over altid at have tøjkriser? Så læs med i Womans guide til at få en bedre garderobe fyldt med ting, du er glad for og bruger.

Lav en plan

Første skridt til at få en fed, brugbar garderobe er, at du finder din stil. Måske kender du den allerede - måske gør du ikke. Uanset hvad: Hvis projekt Klædeskab skal lykkes, er du nødt til at finde den og sætte nogle ord og billeder på den, så du et udgangspunkt for, hvad dit perfekte klædeskab egentlig skal indeholde.

Tænk over, hvad du føler dig godt tilpas i, og find ud af, hvad du synes ser godt ud. Hvis du er tom for ideer så kig på billeder i blade og på blogs og find lidt inspiration. Inden du hopper ud i en helt ny stil, så brug også et øjeblik på at tænke over, om den stil, du har valgt, rent faktisk passer til din hverdag.

LÆS MERE Sådan finder du din stil

© woman.dk

Når du har fundet din stil, så gør den konkret. Lav nogle moodboards med billeder af din stil (for eksempel på polyvore.com) - lav flere moodboards for både generel stil og accessories, makeup og hår. Giv så din stil et navn eller find et ikon, der er indbegrebet af din stil - det kan ligeså vel være en celeb som en veninde eller en blogger. Når du har et navn til din stil eller et ikon, har du let ved at holde fokus - også i en stresset shoppe-situation.

Ryd ud i klædeskabe

Så skal du til at redigere dit klædeskab, så det passer med det, du gerne vil udstråle. Tøm ALT ud af dit klædeskab - lige fra toppe og kjoler til sokker og accessories - og vurdér, om hver enkel ting skal blive eller ej. Vær hudløst ærlig, når du går dit klædeskab igennem - kan du ikke selv træffe beslutningen, så få en veninde til at være bisidder og komme med de ærlige ord.

Smid tøj ud, der:

 • er for småt
 • er slidt og ikke længere kan repareres
 • er krympet
 • er forvasket
 • ikke klæder dig
 • ikke passer til din stil
 • du ikke har brugt i et år (eller aldrig har brugt)
 • du føler dig utilpas i

© woman.dk

Det tager tid at prøve og tage stilling til alt, så enten skal du sætte rigtig god tid af til det, eller du skal gøre det i små etaper.

De ting, der ikke længere skal være i dit klædeskab, kan du enten sælge på Trendsales eller donere til veninder eller godgørende formål.

Investér i god opbevaring

Hvis du vil have en garderobe, du kan udnytte fuldt og helt, er det alfa og omega, at du har noget ordentlig at opbevare dit tøj i + et fuldfigur spejl, der er godt belyst, så du kan se dig selv og har god mulighed for at sammensætte outfits. I den ideelle verden ville du sikkert ønske dig et walk-in closet eller bare et gigantisk klædeskab, der indeholdt det hele, men det er ikke sikkert, at du har hverken plads eller råd til det. Sørg dog som minimum for at have noget plads til at hænge tøj på bøjler (vælger du løsningen med et fritstående tøjstativ, så vær opmærksom på, at kulørt tøj, der står i stærk sol, kan blegne på den side, der vender mod lyset).

© woman.dk

Det er også vigtigt, at du har plads nok til at opbevare alt dit tøj - er du nødt til at gemme halvdelen af dit tøj væk eller opbevare det steder, der er svært tilgængelige, får du det aldrig brugt. Har du mere tøj, end du har plads til, må du enten skaffe mere plads eller smide mere tøj ud!

Organiser dine ting

Nu skal du have overblik over det, der er tilbage. Sandsynligvis har du to typer tøj tilbage - det, du bruger lige nu, og det, du ikke bruger nu, men som du ved, du får brug for, når sæsonen skifter, og det bliver varmere. Pak din gem væk-bunke forsvarligt væk, så den ikke får fugt eller ubudne gæster i form af møl eller mus. Og læg så de resterende ting på plads.

© woman.dk

Sørg for at organisere efter et system, som giver dig overblik. Måske vil du helst arkivere dit tøj efter lejlighed (arbejdstøj / fritidstøj / festtøj) - måske passer et farve- koordineret system dig bedre. Hæng bluser og bukser op, så de er lige til at tage på, uden du skal til at stryge først - læg fodtøj i tydeligt markerede æsker, så du kan finde det igen - fold striktrøjer sammen (de bliver strukket af at hænge). Hvis du har jakkesæt eller festrober, så beskyt dem med tøjposer.

Hold dit klædeskab ordentligt

Du tager tøj ud af dit skab hver morgen - og det er ikke altid, det ryger tilbage, hvor det hører til.... Der kommer sikkert også hele tiden nyt tøj til - ikke? Så sørg for at lægge dit tøj pænt på plads løbende - og tag en kæmpe oprydning i skabet mindst to gange om året, hvor du sorterer og smider det tøj ud, du ikke får brugt i årets løb.

Husk også løbende at vedligeholde dit tøj og dine sko - lap huller, rens eller håndvask de ting, der skal have den behandling, imprægner og smør dine sko. På den måde holder dine køb længere, og de er hele tiden klar til brug.

Lav en indkøbsliste

© woman.dk

Hvis du er som de fleste på Woman-redaktionen, køber du minimum et stykke nyt tøj om måneden (eller endda mere). Nu skal du sikre dig, at det tøj, du køber, rent faktisk kommer til at arbejde for og på dig og ikke bare ender med at fylde op i bagerst i klædeskabet...

Find ud af, hvad du rent faktisk mangler i dit klædeskab for at få en garderobe, der virker. Måske er sorte basis-jeans eller en lang hvid tanktop alt, der skal til, for at få nogle outfits til at hænge sammen. Det er måske ikke lige så sjovt som at købe en pailletkjole eller nogle upraktiske, høje sko, men det er pengene værd, så se det som en investering.

Tænk også med jævne mellemrum over, hvad du kunne tænke dig at tilføje din garderobe i form af nye ting og tendenser, så du ikke bare hovedløst køber på må og få, når lysten slår dig. Stil er ikke noget permanent, det udvikler sig i takt med, at tendenserne ændres. Derfor: Når de nye varer kommer i butikkerne forår og efterår, så find ud af, hvad der passer til din stil - enten ved at læse guides her på woman.dk, i blade eller hos bloggere eller ved at tage en tur rundt i dine favorit-butikker for at se, hvad der er kommet. Lav så en liste over de ting, du skal købe og hav den med dig altid - for eksempel i din pung eller din smartphone - så du ikke mister fokus.

Vær en kritisk shopper

Nu kommer det svære: Du skal lære at begrænse dig, når du shopper! Det gælder både, når du står i butikken med en virkelig sej ting i hånden, som du har vildt lyst til at købe - og når du planlægger, hvilke køb du skal skrive på din indkøbsliste. Det er der mange gode grunde til - den vigtigste i denne sammenhæng er, at dit klædeskab hurtigt ender i samme kaotiske tilstand som før, hvis du ikke begrænser dig.

Når du står med en ting i hånden, skal du derfor altid spørge dig selv:

 • Passer det til minimum tre andre ting i min garderobe?

Det duer ikke at købe noget, hvis du ikke aner, hvordan du skal bruge det - eller hvis du ved, at du også er nødt til at købe nye sko / bukser / andet for at få dit køb til at virke. Du har jo ingen gavn af noget flot, der bare ligger bagerst i klædeskabet, fordi du ikke kan finde ud af at bruge det....

 

 • Har jeg virkelig brug for det?

Hvis du har forelsket dig i et look, kan det være fristende at race ned i din lokale H&M og købe alt til at genskabe det. Men stop! Analysér look'et og find ud af, hvad det egentlig er, der fascinerer dig sådan ved det. Er det proportionerne, farven eller måden, der er brugt accessesories på? Og kan du finde noget andet i din garderobe, der giver samme udtryk?

 

 • Hvor ofte vil jeg få det brugt?

Hvis du ved, det ikke er noget, du kommer til at bruge jævnligt, er det så værd at købe det? Spar hellere sammen til nogle gode køb, du får brugt meget, end at klatte dine penge væk på småkøb, du alligevel ikke får brugt så meget.

 

 • Er tøjet tip-top i orden?

Ser kvaliteten af tøjet god ud, eller løber sømmene allerede i butikken? Og sidder det - helt ærligt - pænt på dig?

 

 • I tvivl?

Så tag det med hjem og prøv det med dit eget tøj i garderoben. Du kan altid levere det tilbage igen, hvis du finder ud af, at det ikke duer!

Hold stilen

 • Hæng moodboards op i din garderobe, så du holder fokus - tag dem også med på din smartphone til at holde fokus, når du shopper, hvis du kan.
 • Tag billeder af de af dine outfits, du synes virker bedst, så du ikke glemmer dem, og hæng dem på indersiden af skabsdøren. Det modvirker også tøjkriser!

Hvor meget tøj har du egentlig brug for i en god garderobe?

Sikkert meget mindre, end du tror! Det sagt er der ikke noget endegyldigt svar på spørgsmålet - det afhænger af både smag og økonomi.

En god garderobe er lille nok til, at du får brugt alt, men samtidig stor nok til, at du har noget at have på til enhver lejlighed. Hvis du ikke har tøj til de mest almindelige lejligheder - strandferie, fest, job, sport, hænge-ud-søndagstøj - ender du i situationer, hvor du er nødt til at gå ud og panikkøbe noget til lejligheden, og den slags impulskøb bliver sjældent garderobe-favoritter...

Jo mindre tøj, du har, desto bedre overblik har du også over det. Så kodeordet her er ikke, at du skal have meget tøj - men at du skal have det rette!

© woman.dk