Sig hej til mine veninder, Birthe 1&2
Sig hej til mine veninder, Birthe 1&2© Getty

Få det bedste ud af dine bryster

Woman guider: Flotte bryster er et spørgsmål om den rette bh

31. januar 2008 af Woman

Få det bedste ud af dine bryster


Citroner, meloner, jordbær. Vi har ikke svært ved at finde på sjove navne til vores bryster. Men når det handler om at putte frugterne i et sæt skåle, går det galt. Stropperne gnaver, bøjlerne laver røde mærker og en stram bh laver ekstra deller både på ryggen og ved armhulen. Og helt ærligt, så er en ekstra delle langt fra øverst på vores ønskeseddel, vel?

Det er til gengæld struttende, forførende bryster pakket ind i en opløftende og behagelig bh. Læs med og lær, hvordan du finder den rette bh til din barm.

 

Tegn på, at din størrelse er forkert


TEGN PÅ AT DIN STØRRELSE ER FORKERT

Eksempel: Din bh glider op bag på ryggen.
Årsag: Den er alt for stor i omkredsen. Der skal lige være plads til, at du kan klemme et par fingre ind mellem ryg og der, hvor du lukker bh-en.

Eksempel: Din bh danner buler. Dine bryster flyder over.
Årsag: Skålen er for lille. Prøv at beholde samme omkreds i cm, men gå én skålstørrelse op.

Eksempel: Din bh føles som om den ikke holder eller støtter brysterne.
Årsag: Skålene er for store, eller skålformen er forkert til dig.

Eksempel: Stropperne laver røde mærker på skuldrene.
Årsag: Stropperne er måske for hårdt strammet til. De kan også være for tynde, hvis du har en stor barm. Det er IKKE stropperne, som skal bære dine bryster, men selve bh'en. Både der, hvor den slutter om brysterne, og rundt om ryggen. Stropperne skal være så lange, at bh'en lukkes min. 10 cm under dine skulderblade.

Eksempel: Din bh sætter mærker under brystet.
Årsag: Skålene kan være for store, og omkredsen for lille.

Eksempel: Din bh laver deller på ryggen
Årsag: Omkredsen er for lille. Prøv evt. at vælge en bh med bred ryg. Det holder ligesom fast på formen. Og kan som bonus flade en delle ud.

 

Vælg den rette størrelse

SÅDAN VÆLGER DU DEN RETTE STØRRELSE:
A70, D85, F75. Det lyder som koder, men det er bare en måde at fortælle, hvor store dine bryster er, og hvor mange cm. du er i omkreds under brystet. A er bogstavet for kvinder med små bryster. Og derfra stiger det bare alfabetisk op til for eksempel H, som er ret store bryster.

Det kræver bare et godt øjekig at komme tættere på den perfekte bh. Hvis du er i tvivl, så tag ned i den nærmeste undertøjs-forretning. Det vrimler med professionelle damer, som har tid og lyst til at hjælpe dig. Så af med blusen. Du har næppe noget, de ikke har set før.

Frem med målebåndet...

Mål dig under brystet med bh'en på. Centimeter-målet angiver din omkreds, og derved ved du hvilket tal din bh skal have. En bh svinger 5 cm i størrelse. For eksempel 65-70-75-80 cm. Hvis du er 77 cm i omkreds kan du vælge en str. 75 og så bare lukke bh'en i det yderste led. Det er altid smart at købe en bh, der sidder stramt, når du lukker den i det yderste led. Så kan du altid stramme til, hvis den med tiden begynder at give sig. Derefter måler du omkredsen om brysterne, som angiver skålstørrelsen. (er du for eksempel90 cm i omkreds vil en B-skål passe)

STOR ELLER LILLE SKÅL?
Brystet skal ligge inden for bøjlen, og bøjlen skal nå helt ind til brystkassen/kroppen. Så undgår du at bøjlerne niver, og brystet buler heller ikke ud.

Når du har målt dig, så har du et godt udgangspunkt, men det er desværre kun vejledende. Så hvis du i dag måler dig til at være en 80 C, så kan det altså godt ændre sig lidt. For eksempel, når du har menstruation, hvor brysterne bliver lidt større. Eller, hvis du enten tager på eller taber dig. I øvrigt er det ligesom med bh'er som med jeans: En str. 29 er ikke det samme hos Diesel, H&M eller Bilka. Det bedste råd er derfor: af med tøjet, og prøv dig frem.

Nyttige tips, inden du shopper

STROPPER OG STORE BRYSTER
Hvis du har store bryster kan det være tortur at vælge en bh med meget smalle stropper. Prøv i stedet en BH med brede stropper. Det betyder ikke, at vi er ovre i modeller som kun tante Olga vil gå med. De fleste butikker har luret, at det skal være behageligt at bære rundt på et sæt lækre frugter, så udvalget er efterhånden ret stort.

 

HVAD SER GODT UD?
Har du en stor barm, er der næppe grund til at vælge bh'er med fyld, hvorimod et lille bryst vil få en flot facon. Så vælg en bh der passer til din facon.

Hvis du går i stramme t-shirts, er det en god idé at vælge en blød bh i microfiber uden blonder. Så ses bh'en ikke under trøjen. Den gør i stedet det du har betalt for: Løfter, og støtter og skaber den illusion, at dine bryster bare sidder der og strutter helt af sig selv.

 

PAS PÅ BH'EN
Når du nu har brugt tid og kræfter på at finde den helt perfekte bh-størrelse, så skal du altså tage dig godt af dit undertøj. Put det i en vaskepose inden det ryger i vaskemaskinen. Men allerbedst: vask dine bh'er i hånden. Det slider mindre, farven holder længere ligesom elastikken i bh'en.